Annonce
Odense

Regeringen vil have os til at sortere mere affald: Guldfeldt bekymret for, hvad det gør ved Fyn

Kristian Guldfeldt har indkaldt til hasteorientering til By- og Kulturudvalgets møde på tirsdag den 26. maj. Arkivfoto: Vibeke Volder
Regeringens nye udspil om, at vi skal sortere endnu mere affald, er politisk ordfører og næstformand i Odenses By- og Kulturudvalg Kristian Guldfeldt (K) fan af. Han er imidlertid bekymret for, hvad det gør ved blandt andet den nye affaldsordning i Odense. Han har derfor indkaldt til hasteorientering til tirsdagens udvalgsmøde.
Annonce

Mange tidligere miljøministre har sagt afarter af det samme: Affald er en ressource, vi skal udnytte bedre. Ikke desto mindre vil regeringen med miljøminister Lea Wermelin (S) i spidsen have danskerne til at sortere i 10 fraktioner.

Og selvom By- og Kulturudvalgets næstformand Kristian Guldfeldt (K) egentlig er tilhænger af regeringens udspil, har han bedt By- og Kulturforvaltningen om en hasteorientering på udvalgsmødet tirsdag den 26. maj. Han frygter nemlig, hvad dette gør ved blandt andet den nye affaldsordning i Odense, der efter et års udrulning efterhånden er virkelighed ude i de forskellige husstande.

- Den her klimaplan sætter en stopklods op for den øgede omstilling, der er på vej i blandt andet Odense. På den anden side stiller den højere og grønnere krav til de fynske kommuner, siger han.

De højere krav handler blandt andet om, at man i regeringens udspil skal sortere plastik. Det gør man ikke i Odense. Til gengæld kigger de fynske kommuner på muligheden for at sortere plasten fra restaffaldet, altså den almindelige dagrenovation, via et eftersorteringsanlæg. Årsagen er, at plast kan være svært for borgerne at sortere, fordi der findes mange forskellige typer.

Kristian Guldfeldt frygter, at planerne for det fynske sorteringsanlæg nu ryger i vasken.

Man taler jo netop om et fælles fynsk sorteringsanlæg, fordi det er fjollet, at man i Fyns 10 kommuner sorterer på 10 forskellige måder. Det har regeringen så fanget – er det ikke meget godt?

- Regeringens melding er helt i tråd med, hvad jeg ønsker. Det er bare rigtig træls, hvis det bremser de fremskridt, vi allerede har gjort på Fyn.

Men selvom det er træls, skyldes det jo, at der nu kommer noget ambitiøst på nationalt niveau. Er det ikke noget, man også som politiker skal acceptere?

- 110 procent. Grunden til, at jeg beder om en hasteorientering er fordi, jeg synes, vi skal udvise rettidig omhu. Vi skal redde, hvad reddes kan. Men der skal ikke være nogen tvivl om, at jeg synes, at det er den fuldstændigt rigtige vej at gå.

Derfor håber Kristian Guldfeldt, at han med hasteorienteringen kan finde ud af, hvad der mere specifikt indgår i klimaplanen, så de fynske kommuner kan justere de mange tiltag, der allerede er i gang rundt omkring på øen.

- Jeg håber, vi kan tilpasse de fynske kommuners affaldssorteringer, så vi er i sync med det, der sker på Christiansborg. Både så vi lever op til klimamålene, men også så det ikke bliver dyrere for borgerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce