x
Annonce
Danmark

Regeringen står klar med en milliard i coronastøtte til Afrika

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ved at sætte indsatser på pause har regeringen fundet en stor pose penge, der kan gå til at støtte Afrika.

Hvis behovet bliver til det, er regeringen klar til at støtte coronaindsatsen på det afrikanske kontinent og i nærområder med en milliard kroner.

For nuværende bliver milliarden lagt til side i en standby-pulje. Det oplyses i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) kalder det en ekstraordinær situation, som gør, at man også må gå ekstraordinært til værks.

- Coronavirus på det afrikanske kontinent og i nærområder kan potentielt blive en humanitær og økonomisk katastrofe.

- Det er nu helt afgørende - et spørgsmål om liv eller død - at vi er forberedte på den værst tænkelige udvikling i Afrika.

- Det er nu, vi skal vise rettidig omhu, ansvarlighed og prioritere vores indsats og penge, så vi er klar til at sætte ind, hvor der er mest brug for det, siger Rasmus Prehn.

Pengene til standby-puljen findes ved at sætte nye bevillinger til udviklingsprojekter midlertidigt på pause.

Der er tale om indsatser med et længere perspektiv, og projekter, der forsinkes eller ikke kan gennemføres, på grund af lukkede grænser og manglende bevægelsesfrihed som følge af coronavirus.

Med andre ord vil det sige, at regeringen ikke har fundet nye penge til at støtte coronaindsatsen, men at der er lavet en omprioritering på grund af situationen.

I forvejen er der en bred aftale i Folketinget om at bruge 0,7 procent af den årlige bruttonationalindkomst på udviklingsbistand.

Lige nu vil nogle måske spørge, om ikke pengene ville være bedre tjent herhjemme, hvor der forsvinder virksomheder og arbejdspladser på grund af coronakrisen.

Til det svarer udviklingsministeren:

- Jeg tror, at den almindelige dansker synes, at vi selvfølgelig skal tage hånd om vores egen situation i Danmark, men at vi også må have det udsyn, at vi hjælper i tide, inden det bliver en kæmpe humanitær katastrofe i Afrika, siger Rasmus Prehn.

- Jeg tror også, at mange danskere tænker over, at hvis vi ikke gør det her, så kan det være meget svært at få bugt med smitten i fremtiden, og at andre problemer kan ramme os i nakken i form af flygtningestrømme og lignende.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen, WHO, er der foreløbigt registret cirka 2000 tilfælde af coronasmittede på tværs af 43 lande i Afrika.

Mere end 50 afrikanere er indtil videre døde, mens de havde virusset.

/ritzau/

Link til pressemeddelelse
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce