Annonce
Indland

Regeringen og DF ændrer holdning i sag om opholdskrav

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har sammen med Dansk Folkeparti besluttet at ændre i forslaget om opholdskrav for at få dagpenge. (Arkivfoto)

En ny aftale vil ændre reglerne for opholdskrav i forbindelse med dagpenge, oplyser regeringen og DF.

Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at imødekomme kritik og ændre forslaget om opholdskravet for at have ret til dagpenge.

Det oplyser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) forud for andenbehandlingen i Folketinget, der finder sted 18. december.

Ændringen betyder, at man skal have været i Danmark i 7 ud af de seneste 12 år for at være berettiget til dagpenge, når forslaget fra 2021 er fuldt indfaset.

- Vi har valgt at lytte til de mange kritiske bemærkninger, der har været under førstebehandlingen og efterfølgende også de mange spørgsmål, der er stillet.

- Jeg har sammen med Dansk Folkeparti valgt at sige, at så løsner vi optjeningsprincippet en smule i forhold til det, som vi havde lagt op til, siger Troels Lund Poulsen.

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, er også tilfreds med justeringen.

- Ændringsforslaget er godt, fordi det tilgodeser flere danskere, samtidig med at tredjelandes borgere fortsat ikke vil kunne udnytte systemet.

- Og det sidste har været vigtigt for os i Dansk Folkeparti, siger han.

I det oprindelige forslag var opholdskravet syv ud af de seneste otte år, for at man kunne få dagpenge. Parallelt med det oprindelige lovforslag indfases opholdskravet over tre år frem mod 2021.

Mange har været kritiske over for opholdskravet, fordi man hurtigt kunne komme i klemme i forhold til dagpengeretten ved at arbejde i udlandet.

Regeringen forventede at kunne spare tæt ved 200 millioner kroner på dagpenge, når opholdskravet efter planen er fuldt indfaset.

Det beløb bliver reduceret med 25 procent.

- Det er et provenutab på lidt over 50 millioner kroner fuldt indfaset. Så fra 2021 vil det være 50 millioner kroner mindre end det, der var forudsat.

- Der var forudsat 200 millioner kroner, og nu kommer det til at give cirka 150 millioner kroner. Det har selvfølgelig en økonomisk konsekvens, men det har regeringen fundet finansieringen til, siger Troels Lund Poulsen.

Han oplyser, at pengene skal tages fra finanslovens reserver.

Aftalen indeholder fortsat en række undtagelser.

Det vil sige, at man eksempelvis ikke er omfattet af opholdskravet, hvis man er udstationeret for en dansk virksomhed eller det offentlige eller har opholdt sig i EU.

Også nogle studerende eller udsendte for velgørenhedsorganisationer er undtaget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce