Annonce
Fyn

Regering vil skære på friskolerne: Fynsk friskoleformand er målløs

Dansk Friskoleforening Peter Bendix Pedersen er nedslået over regeringens forslag om at skære i tilskuddet til friskoler. Foto. Claus Fisker/Ritzau Scanpix.
Formanden for de danske friskoler er rystet over, at Socialdemokratiet fortsat står fast på at skære på støtten til friskolerne. I regeringens nye finanslovsforslag lægges der op til at spare betydelige millionbeløb på friskoler.

Friskoler: Selvom Socialdemokratiet allerede i valgkampen gjorde det klart, at de ville skære i tilskuddet til privat- og friskoler, var det alligevel en chokeret friskoleformand, der onsdag kunne læse regeringens finanslovsforslag.

Socialdemokratiet vil reducere tilskuddet til de frie grundskoler fra 2021. Ifølge regeringen vil staten kunne tjene 300 millioner kroner på den manøvre, mens der til gengæld nedsættes en pulje på 75 millioner kroner årligt, der skal friholde de frie grundskoler, som ligger i yderkommuner eller har en høj andel af socialt udsatte børn.

- Jeg er nærmest målløs. Det er ingen overraskelse, for det her har Socialdemokratiet snakket om i lang tid. Men jeg oplevede også i valgkampen, at samtlige andre partier sagde nej, siger den fynske formand for Dansk Friskoleforening, Peter Bendix.

Han var inden regeringens præsentation af finanslovsforslaget overbevist om, at planerne om nedskæringer af friskolen var droppet på grund af modstand fra de øvrige partier. Og selvom Socialdemokratiet vil friholde friskoler i yderkommuner for besparelser, forventer Peter Bendix, at nedskæringerne vil tvinge friskoler til at lukke.

- Det vil få dramatiske konsekvenser, siger formanden, der i valgkampen skønnede, at omkring 100 friskoler ville være lukningstruede på grund af Socialdemokratiets planlagte besparelser. Et skøn, der dog modtog kritik fra flere eksperter for at være for usikkert.

Annonce

Gråspurve med kanoner

Socialdemokratiet vil tilbagerulle koblingsprocenten, som er udtrykket for tilskuddet til de frie grundskoler, fra 76 procent til 71 procent. Et forslag, der også blev præsenteret i valgkampen, og som har til formål at styrke folkeskolen. Men det argument køber Peter Bendix ikke.

- Vi skal styrke folkeskolen, men ikke på bekostning af friskolerne. Hvad får man ud af at smadre friskolerne ved at give en lille dråbe penge til folkeskolen? Der er nogle proportioner, som er svære at forstå, siger han.

Han har ikke noget bud på, hvor mange fynske friskoler, der vil være lukningstruede, hvis Socialdemokratiet får held med at gennemføre besparelserne i en finanslov.

Men det er vel godt for en række fynske friskoler, at regeringen vil friholde skoler i yderkommuner for besparelser?

- Men hvad er yderdistrikterne? Handler det om, at man er tæt på en folkeskole eller hvad? Hvis det er 250 friskoler, der skal kæmpe om 75 millioner kroner, når de er kommet af med 300 millioner, så er 75 millioner ikke ret meget værd, siger Peter Bendix.

Han giver heller ikke meget for, at Socialdemokratiet lægger op til, at det først er fra 2021, at friskolerne mærker sparekniven.

- Det er da meget sympatisk, at de vil give et år, så vi kan forberede os. Men bankerne vil med det her forslag allerede nedsætte kreditværdigheden i morgen, og så er flere friskoler allerede i problemer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce