Annonce
Fyn

Regering vil skære på friskolerne: Fynsk friskoleformand er målløs

Dansk Friskoleforening Peter Bendix Pedersen er nedslået over regeringens forslag om at skære i tilskuddet til friskoler. Foto. Claus Fisker/Ritzau Scanpix.
Formanden for de danske friskoler er rystet over, at Socialdemokratiet fortsat står fast på at skære på støtten til friskolerne. I regeringens nye finanslovsforslag lægges der op til at spare betydelige millionbeløb på friskoler.

Friskoler: Selvom Socialdemokratiet allerede i valgkampen gjorde det klart, at de ville skære i tilskuddet til privat- og friskoler, var det alligevel en chokeret friskoleformand, der onsdag kunne læse regeringens finanslovsforslag.

Socialdemokratiet vil reducere tilskuddet til de frie grundskoler fra 2021. Ifølge regeringen vil staten kunne tjene 300 millioner kroner på den manøvre, mens der til gengæld nedsættes en pulje på 75 millioner kroner årligt, der skal friholde de frie grundskoler, som ligger i yderkommuner eller har en høj andel af socialt udsatte børn.

- Jeg er nærmest målløs. Det er ingen overraskelse, for det her har Socialdemokratiet snakket om i lang tid. Men jeg oplevede også i valgkampen, at samtlige andre partier sagde nej, siger den fynske formand for Dansk Friskoleforening, Peter Bendix.

Han var inden regeringens præsentation af finanslovsforslaget overbevist om, at planerne om nedskæringer af friskolen var droppet på grund af modstand fra de øvrige partier. Og selvom Socialdemokratiet vil friholde friskoler i yderkommuner for besparelser, forventer Peter Bendix, at nedskæringerne vil tvinge friskoler til at lukke.

- Det vil få dramatiske konsekvenser, siger formanden, der i valgkampen skønnede, at omkring 100 friskoler ville være lukningstruede på grund af Socialdemokratiets planlagte besparelser. Et skøn, der dog modtog kritik fra flere eksperter for at være for usikkert.

Annonce

Gråspurve med kanoner

Socialdemokratiet vil tilbagerulle koblingsprocenten, som er udtrykket for tilskuddet til de frie grundskoler, fra 76 procent til 71 procent. Et forslag, der også blev præsenteret i valgkampen, og som har til formål at styrke folkeskolen. Men det argument køber Peter Bendix ikke.

- Vi skal styrke folkeskolen, men ikke på bekostning af friskolerne. Hvad får man ud af at smadre friskolerne ved at give en lille dråbe penge til folkeskolen? Der er nogle proportioner, som er svære at forstå, siger han.

Han har ikke noget bud på, hvor mange fynske friskoler, der vil være lukningstruede, hvis Socialdemokratiet får held med at gennemføre besparelserne i en finanslov.

Men det er vel godt for en række fynske friskoler, at regeringen vil friholde skoler i yderkommuner for besparelser?

- Men hvad er yderdistrikterne? Handler det om, at man er tæt på en folkeskole eller hvad? Hvis det er 250 friskoler, der skal kæmpe om 75 millioner kroner, når de er kommet af med 300 millioner, så er 75 millioner ikke ret meget værd, siger Peter Bendix.

Han giver heller ikke meget for, at Socialdemokratiet lægger op til, at det først er fra 2021, at friskolerne mærker sparekniven.

- Det er da meget sympatisk, at de vil give et år, så vi kan forberede os. Men bankerne vil med det her forslag allerede nedsætte kreditværdigheden i morgen, og så er flere friskoler allerede i problemer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce