Annonce
Indland

Regering bliver advaret mod opgør med menneskerettigheder

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er fredag kaldt i samråd, hvor de skal forklere, hvad regeringen mener med, at der er brug for at "se kritisk på" fortolkningen af Den Europæiske Menneskeretskonvention. Arkivfoto.

Menneskerettighedskonventionen forhindrer ifølge regeringen Danmark i at føre sin egen politik.

Hvis Danmark laver et opgør med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, vil landet risikerer at åbne "Pandoras æske" for andre stater, som ønsker et væsentligt mindre fredsommeligt opgør med menneskerettighederne.

Det skriver tre kronikører i dagens Information.

Når Danmark til november overtager formandskabet for Europarådets Ministerkomité, er det med ambitionerne om at bruge formandskabet til at indlede et opgør Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Konventionen forhindrer ifølge regeringen Danmark i at føre sin egen politik.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er fredag indkaldt i samråd i Udenrigsudvalget for at forklare, hvad regeringen mener med, at der er "behov for at se kritisk" på fortolkningen af konventionen.

Begynder Danmark et opgør, kan en række andre lande udbytte muligheden, lyder kritikken i Information.

Den kommer fra den forhenværende danske ambassadør ved Europarådet Claus von Barnekow, tidligere medlem af Folketinget for Venstre Hanne Severinsen og Tobias Stadarfeld Jensen, som er tidligere ansat på Danmarks Europarådsrepræsentation.

De frygter, at statsledere i lande som Aserbajdsjan, Polen, Rusland, Tyrkiet og Ungarn, der læser konventionen, "som fanden læser Biblen", vil benytte det danske initiativ til at indskrænke deres egne borgeres rettigheder.

- Der er utvivlsomt medlemsstater, som vil støtte Danmarks initiativ i håbet om at kunne svække efterlevelsen af rettigheder som forsamlings- og ytringsfrihed - måske også beskyttelsen mod tortur og dødsstraf, skriver de tre.

Fortolkningen af konventionen er blandt andet blevet beskyldt for at forhindre domstolene i at udsende kriminelle udlændinge som serieforbryderen Gimi Levakovic.

Den kroatiske statsborger fik sidste år lov til at blive i landet på grund af familiens tilknytning til Danmark. Her havde det dog samtidig betydning, at Levakovic er EU-borger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce