Annonce
Nyborg

Refsvindinge kom på andre tanker: Tre pastorater slået sammen

Sammen med sammenlægningen af de tre sogne er der kommet en ny præst. Anasia Sjøstedt-Elnef bliver ordineret torsdag og tiltræder 1. september. Hun og hendes mand, Frederik, flytter ind i præsteboligen lørdag. Foto: Patrick Dejbjerg
For nogle måneder siden blev planerne om en pastoratomfordeling offentligt kendte, men det var ikke alle sogne, der kun så positivt på de planer. Nu, hvor rokaden er en realitet, har Refsvindinge Sogn ændret mening.

Nyborg: Tilbage i april kom det frem, at biskop Tine Lindhardt planlagde en større omlæggelse af pastoraterne rundt omkring på Østfyn. Det betød blandt andet, at Refsvindinge-Ørbæk pastoratet, der har været en enhed siden 1972, skulle opløses, så Ørbæk blev et pastorat for sig selv.

Refsvindinge skulle i stedet blive del af en treenighed i et nyt pastorat, der skulle bestå af Refsvindinge, Herrested og Kullerup Sogn.

Og sammenlægningen af de tre pastorater er nu en realitet.

Refsvindinge menighedsråd var til en begyndelse ganske vist ikke specielt glade for ændringen. Det sendte derfor et tre siders langt brev til biskoppen, hvor menighedsrådet forklarede de negative konsekvenser for Refsvindinge Sogn.

Brevet blev taget til efterretning, men i sidste ende gjorde det ikke noget for at ændre på beslutningen, som Tine Lindhardt har ønsket at gennemføre.

Derfor står den nye konstellation overfor ordinationen af en ny præst til Refsvindinge/Herrested/Kullerup-pastoratet torsdag 22. august. Og officielt tiltræder præsten 1. september i det nye pastorat, der også officielt bliver en realitet på den dag.

Men i Refsvindinge har de forgangne måneder givet orglet en anderledes klang.

Annonce
Bjarne Ivan Hansen og menighedsrådet i Refsvindinge var lidt bekymrede for, hvad en splittelse med Ørbæk Sogn kunne betyde, men her nogle måneder siden er de blevet mere rolige og ser nu frem til samarbejdet med de to andre menighedsråd. Foto: Patrick Dejbjerg

Stærk nostalgi

- Det er let at se alle de negative ting, der kan komme med ændringer, når man har været vant til noget andet. Jeg har selv været i menighedsrådet i 19 år, og vi har været vant til det gamle Ørbæk/Refsvindinge pastorat, forklarer Refsvindinge menighedsråds formand Bjarne Ivan Hansen.

Man kan også vende situationen lidt om og sige, at det ikke bliver noget helt nyt samarbejde, som Refsvindinge allerede nu er gået ind i. Før pastoratdannelsen sammen med Ørbæk var det netop Kullerup, som Refsvindinge dannede pastorat sammen med, og der bor uden tvivl nogle folk rundt omkring, der også var en del af menigheden dengang. Men det bliver altså første gang, at Refsvindinge indgår i en trio fremfor bare en duo.

- Jeg tror den nye konstellation bliver mere norm fremover. Det er kun gisninger, men det virker til, at det i fremtiden bliver sværere at have mange af de her helt små pastorater, og at man bliver nødt til at have flere pastorater med to-tre sogne i, siger Bjarne Ivan Hansen.

Inden den nye sammenlægning har Ørbæk/Refsvindinge et sidste kirkeblad, der skal udgives. I det vil Bjarne Ivan Hansen inkludere en klumme, der skal fungere som afsked med det gamle pastorat og velkomst til det nye. I den klumme nævner han blandt andet, at han synes, det er vigtigt, at man fremover ser det nye pastorat som ét pastorat med tre kirker og ikke som tre sogne med tre kirker.

Ingen lillebror

Selvom Refsvindinge, Kullerup og Herrested ikke officielt er smeltet sammen endnu, så har de tre menighedsråd allerede haft deres første store drøftelse. Der skulle findes en ny præst til præsteboligen i Herrested, hvorfra man kan lede det nye pastorat.

Heldigvis viste de tre råd sig at være lige så enige som et nygift par.

- Det var forbavsende positivt, der var ingen problemer. Rent kirkeligt tænker vi alle ret ens, synes jeg, siger Bjarne Ivan Hansen.

Derfor var det heller ikke de helt store debatter, der skulle til, før menighedrådene blev enige om, at den nye præst skulle være Anasia Sjøstedt-Elnef. Når præsten er tiltrådt embedet 1. september, skal noget af dagligdagen så småt begynde igen. Tre kirker til en præst betyder jo naturligt nok, at der ikke bliver gudstjeneste i Refsvindinge Kirke hver eneste søndag, men menighedsrådet håber, at beboere vil være villige til at tage et par ture til andre sogn for at støtte op om det nye fællesskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce