Annonce
Sydfyn

Reform giver Merete og Claus fra Humble 6500 kroner ekstra: Nu bliver der råd til mere af det sjove

Claus og Merete Nielsen fra Humble får nu råd til mere af det sjove sammen med børnene Mathias og Nicolai på 11 og 8 år. Foto: Ole Grube
Udligningsreform sænker skatten på Langeland fra 27,8 til 26,3 procent. Det kaster 28,4 millioner kroner direkte ned i langelændernes lommer, og Merete og Claus Nielsen fra Humble har flere bud på, hvad de vil bruge de ekstra penge til.
Annonce

Humble: De fleste dødelig i det her land står af, når de hører ordet udligningsreform, men det er faktisk værd at spidse ører - særligt på Langeland.

Den politiske aftale betyder nemlig, at de 12 mest skatteplagede kommuner kan sænke skatten på statens regning, og da langelænderne betaler den højeste skat i hele landet, er her virkelig noget at hente.

Aftalen, der blev godkendt fredag i Social- og Indenrigsministeriet, betyder, at langelænderne til næste år slipper 28,4 millioner kroner billigere i skat, og hjemme hos Merete og Claus Nielsen i Humble giver det smil på læben.

De er lige nu på badeferie på Rhodos med drengene Mathias og Nicolai, og den slags oplevelser må der gerne blive flere af.

- Det kan være, vi kan tage på sådan en rejse hver andet år i stedet for hvert tredje år. Der bliver råd til lidt mere af det sjove, siger Merete Nielsen.

Annonce

Nogle dejlige penge

Fyns Amts Avis har fået Danske Bank til at regne ud, hvad aftalen betyder for den enkelte langelænder, og beregningerne viser, at Claus og Merete Nielsen med en samlet årsløn på omkring 700.000 kroner næste år får udbetalt omkring 6500 kroner mere end i år.

Nu skal langelænderne finde lønsedlen frem: Se, hvad du får i løn før skat, men efter pension, og hvor meget du sparer i skat til næste år. Grafik: Leif Nørmark

Skemaet fra Danske Bank får Claus Nielsen til at bryde ud i et stort smil.

- Det er nogle rigtig dejlige penge, som er værd at tage med. Havde det været et par tusinde, var det også dejligt, og det betyder da, at man kan gøre lidt mere af det, man ellers ikke ville have gjort, siger han.

Han er uddannet tømrer og ansat på STM Vinduer i Simmerbølle, men her har de ikke diskuteret udfaldet af udligningsreformen i kaffestuen.

Noget så kedeligt som en udligningsreform kan nu betyde, at der bliver lidt kortere mellem charterrejserne for Mathias og Nicolai fra Humble og forældrene Merete og Claus Nielsen. Foto: Ole Grube

- Jeg tror faktisk ikke, der er en eneste, der ved det, og vi vidste da heller ikke noget, før vi blev kontaktet af avisen, siger Claus Nielsen.


Det kan være, vi kan tage på sådan en rejse hver andet år i stedet for hvert tredje år. Der bliver råd til lidt mere af det sjove.

Merete Nielsen, Humble


Heller ikke i den kommunale hjemmeplejes kontor bag Humble Skole har de kendskab til resultatet af den politiske aftale, der skal skabe større balance mellem danskerne. Merete Nielsen er planlægger på kontoret, og hun glæder sig til at overbringe de kontante nyheder til kolleger.

Kort fortalt

Landets 12 mest skatteplagede kommuner har som led i en udligningsreform fået lov til at sætte skatten ned på statens regning. Aftalen skal skabe større balance mellem danskerne.

Langeland er i dag landets mest skatteplagede kommune med en skat på 27,8 procent. Den sættes næste år ned med 1,5 procentpoint til 26,3 procent.

Det betyder, at langelænderne i 2021 skal betale 28,4 millioner kroner mindre i skat end i år.

For en familie med en årsindkomst på 700.000 kroner giver det en skattelettelse på omkring 6500 kroner.

- Jeg tror da nok, der er nogen, der nu får et smil på læben. Det er rart at kunne have i tankerne, at man i løbet af året kan tillade sig at gøre lidt mere, siger hun.

Annonce

Langeland stadig i top

Merete og Claus Nielsen købte deres hus på Helsnedvej i Humble for 15 år siden, og ønsket om en renovering er også rykket tættere på efter den reform, der giver et positivt afkast til langelænderne.

Der er gang i den på trampolinen i haven hjemme hos familien Nielsen på Helsnedvej Humble. Foto: Ole Grube

- Jeg har et gammelt ønske om at få sandblæst huset og pudset det helt op fra grunden, og det er også noget, vi nu kan begynde at snakke lidt mere realistisk om, siger Claus Nielsen.

Skatten på Langeland er trods reformen stadig den højeste i landet, men nu deler man den tvivlsomme topplacering med 14 andre kommuner – blandt andre Lolland, Svendborg, Nyborg og Kerteminde. Her betaler borgerne fra næste år 26,3 procent i skat, mens man i landets billigste skattekommune, Rudersdal nord for København, hidtil har betalt 22,5 procent. Her sættes skatten nu op med 0,28 procent.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce