Annonce
Erhverv

Redningsfolk gør klar til at hæve Costa Concordia

Krydstogtskibet, der væltede rundt med over 4000 om bord, skal hæves ved kostbar operation.

Italienske redningsfolk vil på mandag gøre et forsøg på at hæve det sunkne krydstogtskib Costa Concordia, hvis vejret tillader det.

Operationen, som ikke har fortilfælde, vil løbe op i 4,5 milliarder kroner.

- Hvis vejrforholdene tillader det, så vil operationen starte kl. 06.00 den 16. september, siger Franco Gabrielle, der er leder for civilforsvarstjenesten, som har det overordnede ansvar for arbejdet.

- Dette er en operation, som aldrig har været forsøgt før, forklarer han.

Når skibet er hævet, vil det blive bugseret til ophugning.

Det kæmpemæssige krydstogtskib har ligget på siden ud for den toscanske ø Giglio, siden det i januar sidste år sejlede ind i klipper på havbunden og kæntrede med 4229 mennesker fra 70 lande om bord.

Ulykken, der skete ved nattetide, kostede 32 mennesker livet.

Ved at bruge cementsække og en metalplatform bygget til lejligheden er det lykkedes at forstærke det delvis rustne skrog.

Skroget, der står på et klippeopspring, truer med at give efter og sende hele skibet ned på dybt vand.

Det er planen at bruge tov og spil for at hæve skibet. Det er en meget følsom opgave, fordi skibet er så ødelagt 20 måneder efter forliset.

Selve operationen ventes at være overstået på en dag, og al sejlads vil være forbudt i området, mens arbejdet står på.

Dykkere har pumpet 18.000 ton cement i sække under skibet for at støtte det og undgå, at det brækker over under operationen.

To af de omkomne - en italiener og en inder - er aldrig blevet fundet. Bjærgningsholdet vil i forbindelse med flytningen af skibsvraget gennemsøge hele havbunden med undervandskameraer.

Skibets kahytter vil blive gennemgået en efter en under arbejdet.

Fire besætningsmedlemmer fra Costa Concordia og en ansat i selskabet Costa Cruises blev i juli idømt fængselsstraffe for deres medskyld i ulykken.

Retssagen mod skibets kaptajn, Francesco Schettino, er endnu ikke afsluttet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce