Annonce
Søsiden

Rederi-historie: En god kunde på Svendborg-værft

Svendborg-historie ved Frederiksøen. Damperen Marianne fra rederiet Progress på værftsbesøg omkring 1950. Snedkerværkstedet i baggrunden ligger der som bekendt endnu. Illustration fra bogen.

MARITIM BOG

Den vestjyske fotograf og redaktør Bent Mikkelsen har forlængst fundet sin niche i fortællingen af dansk maritimhistorie.

Bent Mikkelsens farvand er primært kronologien om de små og mellemstore rederier.

Nu er Bent Mikkelsen med den to-sprogede serie “Danske Rederier” nået til bind 21 om DS Progress/Marius Nielsen og Stenhøj Shipping.

Af den komplette og illustrerede liste over rederiernes skibe fremgår bl. a., at Marius Nielsen var en god kunde hos Svendborg Skibsværft. Fra Frederiksøen fik rederiet med Nielsen-skibene leveret nybygninger - hele fem i starten af 1950’erne - samt ombygning og reparation.

Bogens Stenhøj-kapitel fortæller om autolift-firmaet, der gennem 1950’erne og 60’erne også drev rederi. Epoken sluttede, da rederiet solgte den Husum-byggede Sanne Stenhøj til en skipper på Thurø, hvor den fik navnet Thurøsund

Som en bonus er til dette bind tilføjet den utrolige beretning om det sydsjællandske spion- og smuglerskib Runa. Med danske kommunister honoreret af sprut og tobak sejlede det lille “fragtskib” under den kolde krig rundt i Østersøen og bedrev spionage for fjenderne DDR og Polen.

---

Bent Mikkelsen: “Danske Rederier - Volume 21”. Forlaget Betty Nordgas, 224 sider, 350, -kr.

Annonce
Bent Mikkelsen: “Danske Rederier - Volume 21”. Forlaget Betty Nordgas, 224 sider, 350, -kr.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Sydfyn

Tak til frivillige

Annonce