Annonce
Erhverv

Reddet af historisk kvartal: Universal solgte for 220 millioner færre robotarme i corona-år

Universal Robots blev stiftet i 2005 og 10 år senere solgt til amerikanske Teradyne for 2,3 milliarder kroner. 2020 gav en omsætning på 1,44 milliarder kroner og et plus på 151 millioner kroner, hvoraf størstedelen på 145 mio. kroner bliver udbetalt som udbytte til ejerne i Boston. Arkivfoto: Michael Bager
Fynske Universal Robots oplevede for første gang i selskabets historie, at omsætningen faldt i 2020, hvor også resultatet blev reduceret meget. En heftig slutspurt og et historisk godt fjerde kvartal tegner dog godt for fremtiden, siger nytiltrådt direktør.

2020 blev et historisk år verden over på grund af corona, og pandemien ramte også den fynske robotvirksomhed Universal Robots, som for første gang måtte se omsætningen gå tilbage.

Universal Robots har kun oplevet fremgang i salget af sine blå robotarme, siden man solgte de første fem i 2008. Men i 2020 stoppede det. UR oplevede således for første gang i selskabets historie, at omsætningen faldt tilbage i 2020.

Det viser det netop offentliggjorte regnskab, som den fynske robotvirksomhed sendte på gaden torsdag formiddag.

Annonce

220 millioner tilbage

Universal gik 12-13 procent tilbage i et år, hvor omsætningen faldt med 220 millioner kroner fra 1,66 milliarder kroner i 2019 til 1,44 milliarder kroner i 2020.


Regnskabet bekræfter de tal, som ejerne i Boston-koncernen Teradyne løftede lidt af sløret for, da de udsendte årsregnskab i slutningen af januar.

- 2020 har budt på mange udfordringer. Vi har set produktionsvirksomheder verden over enten lukke delvist eller helt ned i en periode. Det har givet en lavere efterspørgsel på automation og mange andre ting også, så vores nedgang er et produkt af den situation, verden har været i. Det er især andet og tredje kvartal, der har været hårde for os - og det er over en bred kam, siger den netop tiltrådte nye direktør i UR, Kim Povlsen.


2020 har budt på mange udfordringer. Det er især andet og tredje kvartal, der har været hårde for os - og det er over en bred kam.

Kim Povlsen, adm. direktør, Universal Robots


Samtidig viser tallene, at det var et historisk godt fjerde kvartal, som reelt set redder året for det fynske robotguldæg - et kvartal, hvor UR også solgte sin robotarm nummer 50.000.

Kvartalet er målt i dollars faktisk det bedste hidtil i UR's historie, men omregnet til danske kroner er robotvirksomheden lige under fjerde kvartal i 2019, som fortsat er det bedste.

Udviklingen fra tredje kvartal til årets sidste tre måneder viser dog også, at Universal Robots er godt på vej op af det hul, som 2020 ellers havde udviklet sig til.

38-årige Kim Povlsen er netop tiltrådt som ny adm. direktør for Universal Robots. Foto: Vibeke Volder

Omsætningen blev løftet med hele 41 procent fra tredje til fjerde kvartal i 2020, hvilket bekræfter den nye direktør Kim Povlsen i, at UR er godt på vej videre og op af det hul, som man ramlede ned i under corona.

- I fjerde kvartal vender vi tilbage til fuld styrke i forhold til tidligere, og vi kan stille og rolig konstatere, at verden ser ud til at være på vej tilbage, men vi er selvfølgelig forsigtige med den påstand. Q4 (fjerde kvartal, red.) er meget tæt på rekord, siger han om de sidste tre måneder af året.

Annonce

Begrænset adgang til kunder

Ifølge Povlsen begrænsede covid-19-pandemien adgangen til kunderne, men på samme tid har pandemien fået producenter af alle størrelser til at se behovet for at omstille sig til nye udfordringer og overveje, hvordan robotter kan bruges til at sikre en produktion også under en pandemi.

UR og Teradyne

Robots Universal Robots (UR) blev stiftet i 2005 med ambitionen om at gøre robotteknologi tilgængelig for alle ved at udvikle små, bruger- og prisvenlige, fleksible kollaborative robotter (cobots), der er sikre at arbejde med.

Siden lanceringen af den første cobot i 2008 har virksomheden oplevet betydelig vækst, og de fynske UR-arme sælges nu over hele verden.

Virksomheden, der i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne, har hovedkvarter i Odense samt regionale kontorer i USA, Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien, Storbritannien, Tjekkiet, Polen, Ungarn, Rumænien, Rusland, Tyrkiet, Kina, Indien, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan og Mexico.

Teradyne er en global koncern med 5500 ansatte, som bl.a. står bag avancerede test af integrerede kredsløb, elektroniske systemer, trådløse enheder og meget andet.

Virksomhedens løsninger inden for industriel automatisering inkluderer kollaborative og mobile robotter, som hjælper både små og store virksomheder med at styrke produktiviteten og sænke omkostningerne.

I 2020 havde Teradyne en omsætning på 3,1 mia. dollars (cirka 19  milliarder kroner).

- Flere har fået øje på, hvordan robotter og automation kan sikre en kontinuerlig produktion fremover, også under en situation som den, vi har oplevet i 2020, siger han.

Han har ingen indflydelse haft på regnskabet, da han først er tiltrådt i denne måned og således først nu skal i gang med arbejdet. Fynboen Povlsen kommer fra en stilling i ledelsen hos Schneider Electric, men stammer fra Fyn, hvor han både er vokset op og uddannet på SDU's robotinstitut.

- Vi ser en lys fremtid for kollaborativ automatisering, siger han.

Han er især glad for, at UR til trods for nedgangen fortsat investerer i innovation og udvikling.

- Vi er gået tilbage i omsætningen, men faktisk er vi gået mere tilbage i resultatet, og det skyldes, at vi fortsat investerer i udviklingen i virksomheden, som er helt afgørende for, at vi kan fortsætte den udvikling og vækst, som vi også ser klare tegn på i de første to måneder af 2021, siger han.

Resultatet lyder på 151 millioner kroner i 2020 mod 213 millioner kroner i 2019.

Annonce

30 procent vækst i 2021

Den nye UR-direktør er vokset op i Odense, men bor i Aarhus med sin familie. Han er også uddannet i Odense på SDU's robotinstitut, hvor stifterne af Universal Robots mødte hinanden. Foto: Vibeke Volder

38-årige Povlsen tog over efter Jürgen von Hollen, som fratrådte ved indgangen til 2021. Hos ejerne i Boston er der også en klar forventning om, at det nye år og den nye direktør kan flytte udviklingen i den rigtige retning.

- Såfremt vi undgår yderligere covid-relaterede sektornedlukninger, forventer vi, at Universal Robots vil levere sit hidtil højeste førstekvartals-salg og er positioneret til at kunne vokse over 30 procent for hele året, siger koncernchef i Teradyne, Mark Jagiela.

Universal har en egenkapital på 602 millioner kroner - hvilket er en del mere end de 38 millioner kroner, man havde i sidste regnskab, før Teradyne overtog virksomheden i 2015.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce