Annonce
Danmark

Redaktøren i den røde stol: Giv os en Rabalderstræde

Det er ikke nemt at komme til at hylde Kim Larsen. I denne uge var det præcis et år siden, at han døde - 30. september. 72 år gammel. Men Kim Larsen var ikke meget for den opmærksomhed, der fulgte med at lave lydsporet til opvæksten for fem-seks generationer af danskere.

Han afviste både musikpriser og ridderkors og avisinterviews. Først til allersidst accepterede han, at portrætbogen ”De unge år” blev skrevet, og siden hans død har familien gjort, hvad den kunne for at stoppe fejringen af Kim Larsen.

I Odense, der var Kim Larsens hjem gennem de seneste to årtier, var der ellers planer om at opkalde en plads eller en vej efter hr. Larsen. I København var der planer om at opkalde den nye bro ved siden af Langebro efter Kim Larsen. Men ingen af delene bliver til noget, fordi familien har afvist det. Vi får heller ikke at vide, hvor Kim Larsen er begravet - og det er sikkert præcis sådan, Kim Larsen ville have det.

Det ændrer bare ikke på, at mange af os har helt særlige følelser knyttet til Kim Larsens musik. Det er den, vi har danset til, forelsket os til, sunget i bilen og tekstanalyseret i dansktimerne.

På den måde er musikken større end Kim Larsen, og det burde være muligt at skille kunster og musik ad. Lidt på samme måde som Michael Jacksons musik ikke nødvendigvis skal filtres sammen med hans muligvis problematiske livsstil.

Kim Larsens musik er værd at fejre. Sådan er det. Og så er det altså lidt ærgerligt, at man ikke må blive mindet om Larsens bidrag til danskheden, når man går og kigger på gadenavne.

Måske er løsningen at vi nøjes med at hylde musikken og ikke manden. Så kunne vi få en Rabalderstræde, en Susan Himmelblås Vej og en Kvinde Mins Allé. Eller hvad med en Smukke Møllers Plads og en Stakkels Jims Bro. Der er nok at tage af.

Det der med helt at forbigå, at nationen engang havde et fælles lydspor at samles om, virker en smule underligt. På Smukfest i Skanderborg i år havde man samlet stort set alt, hvad der er af kendt dansk populærmusik på scenen. Samtidig havde arrangørerne lavet en lille mindelund fuld af Kim Larsens musik. Talsmanden for Smukfest, Poul Martin Bonde, sagde i denne uge til BT, at han efterfølgende havde lagt mærke til, at Kim Larsens familie ikke bryder sig om officiel fejring og han tilføjede:

"Vi gjorde det, fordi vores publikum var glade for ham".

Måske kunne man bruge samme argument for at få lov til at mindes Kim Larsens produktion med et vejnavn eller to. Jeg gad i hvert fald godt at bo på Rabalderstræde 4, 3. th.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce