Annonce
Indland

Redaktør: Uheld med elbiler er et spørgsmål om tilvænning

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Det er nok et spørgsmål om tid, før frekvensen af uheld med elbiler falder til samme niveau som andre biler.

Det er formentlig et spørgsmål om tilvænning, før antallet af uheld med elbiler falder til samme niveau som med mere traditionelle biler.

Det vurderer Bo Christian Koch, ansvarshavende chefredaktør på magasinet Motor, der udgives af interesseorganisationen FDM, efter at Politiken har kunnet fortælle om en større tendens til uheld med elbiler involveret.

- Jeg tror, at det er et spørgsmål om tilvænning. Det er kun et par procent af bilparken i Danmark, der i dag udgøres af elbiler, og mange af os har aldrig siddet bag rattet i en elbil.

- Det er bare en anden oplevelse, og man skal lige vænne sig til, at elbilen reagerer hurtigere end en traditionel bil. Det gør, at man skal være lidt mere varsom, når man træder på speederen, siger Bo Christian Koch.

Politiken har talt med flere forsikringsselskaber, som har kunnet bekræfte tendensen med, at elbiler oftere er involveret i uheld end andre biler.

Hos Topdanmark fortæller man, at elbiler er involveret i 20 procent flere uheld end andre typer af biler.

Til Politiken fortæller Jens Røpke, chef for produktudvikling hos Topdanmark, at netop elbilernes hurtige acceleration kan være medvirkende til en stor andel af uheld, hvor elbiler eksempelvis kører ind i en carport eller ind i en betonsøjle i en parkeringskælder.

Ifølge Bo Christian Koch fra magasinet Motor kan der godt gå en del år, før bilisterne har vænnet sig til de nye og kraftfulde elbiler, og antallet af uheld vil nå samme niveau som andre biler.

- Udrulningen af elbiler er først lige begyndt. Men der er jo et mål om, at vi alle før eller siden skal køre i en elbil, så det er et spørgsmål om tid. Der er nok en tidshorisont på en 10-20 år, siger han.

Hans generelle opfordring til chauffører af elbiler er, at man holder sig for øje, at bilen har en anden og mere kraftfuld reaktion, end man måske er vant til.

Hverken Vejdirektoratet eller Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU) fører statistik over, hvordan elbiler klarer sig i ulykkesstatistikken.

Derfor findes der ingen statistik over, hvor ofte elbiler er involveret i alvorlige ulykker.

/ritzau/

Annonce
Link til Politikens artikel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce