Annonce
Fyn

Red maden: Her får fattige fynboer og folk i store biler fyldt køleskabet helt gratis

Hjemmesiden Gratismad.dk skal gøre det endnu lettere at skabe forbindelse mellem dem, der mangler mad, og dem, der har madvarer i overskud. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Der skal ikke mangle noget på bordet i julen, og derfor bliver der i december kasseret mad i Danmark for over en milliard kroner. Stop Spild Af Mad vil med lokal hjælp redde mere mad.

Odense: Det er sidst på måneden, og køleskabet ser lige så tomt ud, som bankkontoen. Og hvad gør man så? Den situation står adskillige danskere dagligt i, og det er særligt dem, som organisationen Stop Spild af Mad forsøger at hjælpe med en ny hjemmeside.

Med Gratismad.dk skal det være nemmere for danskere i madfattigdom at få nem og hurtig adgang til gratis mad, og det skal ske på en værdig måde.

Siden er en portal for alle de lokale hjælpere, som findes i hele landet. Her kan man søge på sin by og finde links til de grupper og steder, som tilbyder gratis mad. Der er varmestuer, krisecentre og herberger iblandt, men også madspilds-facebookgrupper og lokale afdelinger af Stop Spild af Mad.

Annonce

Christina Larsen leder den lokale gruppe af organisationen Stop Spild Lokalt i Odense, som har åbent om eftermiddagen mandag, onsdag og fredag på Juelsmindevej 39 i Bolbro.

- Vi har ikke under 30 brugere om dagen, og nogle gange er der op til 100 forbi, fortæller Christina Larsen, som ser både samfundets bund og top i køen til overskudsvarerne.

- Det er alle, lige fra hjemløse til folk i store biler, som går ind for stop spild, og at maden ikke bare ender som skrald. Hvis der står 10 udenfor, og du kan se, at de otte af dem kun får mad, hvis de får fra os, så kommer de selvfølgelig først. Men som udgangspunkt er vi her for alle.

Stil dig i kø og få mad

Varerne får hun fra Coop 365, Fakta, Netto, Rema 1000 og snart også Aldi.

- Vi sorterer varerne, de registreres og bliver delt op i forskellige kasser, og så kan folk komme og sige, hvad de gerne vil have. Som udgangspunkt er det gratis, men vi vil selvfølgelig gerne have, at folk lægger en lille smule i vores sparegris, fordi vi betaler både husleje og brændstof, forklarer Christina Larsen.


Hvad skal jeg gøre for at se, om der er noget mad til i aften?

- Lige præcis i dag (onsdag, red.) har vi åbent 15.30-17, og så kommer man bare og stiller sig i kø, og så får man mad. Vi lukker køen et kvarter før lukketid. Man kan også skrive til os i en privatbesked, hvis man er fysisk eller psykisk udfordret og ikke kan stå i kø. Så kan man få et nummer, og så kommer man først i køen.

Vores frysere er fyldt med kød, så kan folk være heldige at få en, to eller tre pakker kød. De kan gå herfra med en Ikea-pose fyldt med grøntsager og mejeriprodukter.

Christina Larsen, Stop Spild Lokalt


Hvor meget mad får man?

- Det kommer an på, hvor meget vi har. Vores frysere er fyldt med kød, så kan folk være heldige at få en, to eller tre pakker kød. De kan gå herfra med en Ikea-pose fyldt med grøntsager og mejeriprodukter. Man må komme cirka to gange om ugen og få en stor portion med, men der er også nogen, der kommer tre gange og så ikke henter så meget ad gangen.

Gratismad.dk er også en landsdækkende platform for lokale donorer af overskudsmad, fx supermarkeder, fødevareproducenter, grossister og lignende, som kan donere gratis overskudsmad.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce