Annonce
Fyn

Red Barnet kritiserer nomineringsvideo fra Fredericia Realskole

En nomineringsvideo fra Fredericia Realskole har vakt kritik. Nomineringsvideoen er fra maj i år - billedet er taget i august 2015. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Elev fra 3. klasse er med i en nomineringsvideo, som afgangselever lavede på Fredericia Realskole. Red Barnet-psykolog kalder det en seksualiseret fremstilling og mener, det er "forkasteligt". Videoen er taget ud af en sammenhæng, mener skoleleder.

Opdateret: Videoen er nu fjernet fra YouTube

Fredericia: En dreng fra 3. klasse på Fredericia Realskole er i en video nomineret som "årets upcoming".

Videoen er lagt på YouTube 30. maj, og den møder nu kritik fra Red Barnet. I Berlingske mandag kritiserer organisationens chefpsykolog Kuno Sørensen nomineringsvideoer, hvor elever ned til 3. klasse "bliver udstillet" på en "seksuelt orienteret måde".

Sådan opfatter Fredericia Realskoles leder, Pernille Aarøe Petersen, ikke videoen. Hun peger på, at langt de fleste elever i videoen er afgangselever. Kun i kategorien "årets upcoming" er der yngre elever.

- Den video er taget ud af en sammenhæng med en sidste skoledag for afgangselever, som plejer at være en sjov dag for alle parter. Egentlig også en meget styret dag, for vi er meget opmærksomme på, hvad vi vil have og ikke vil have. Jeg synes, at sidste skoledag var en vellykket og sjov dag, og de ældste elever fra 9. og 10. klasse lavede et godt underholdningsshow. Men når jeg ser videoen isoleret set, så synes jeg ikke, den er sjov. Og dele af videoen er upassende, siger skolelederen.

Videoen fra Fredericia er én blandt syv fra grundskoler i hele landet, Berlingske har fundet. Om kritikken fra Red Barnet-chefpsykologen siger skolelederen.

- Han tolker ud fra musikken, at videoen bygger på et seksuelt budskab. Det er ikke min opfattelse, at det var det, afgangseleverne ville, siger hun.

I videoen træder forskellige elever frem foran kameraet i skolegården. Der er flere kategorier, for eksempel "årets babe". Eleverne har selv sagt ja til at være med.

- I videoen fra Fredericia Realskoles afgangselever kalder de det "årets upcoming". Men der er ikke noget svar på, hvad "årets upcoming" er. Han (Kuno Sørensen, red.) tillægger det, at de udråbes som seksuelle objekter. Men det ligger ikke nødvendigvis i "årets upcoming", siger Pernille Aarøe Petersen og tilføjer:

- Når vi taler om vores afgangselever på 15-16-17 år, så har de anden musiksmag og et andet sprogbrug, end vi har. Det er en tolkning, at man nødvendigvis er "upcoming" i forhold til noget seksuelt. Men jeg er da enig, når det bliver påpeget, at den musik, der bliver sat til en elev i 3. klasse, ikke er passende, siger Pernille Aarøe Petersen.

Mens eleven fra 3. klasse er med i videoen, spilles nummeret "Bumpy Ride" af sangeren Mohombi.

Annonce
Skoleleder Pernille Aarøe Petersen siger, at man på Fredericia Realskole internt vil drøfte, hvordan man fremover holder sidste skoledag. Arkivfoto

40.000 visninger

Videoen har haft godt 40.000 visninger. Pernille Aarøe Petersen mener ikke, den burde være lagt på Youtube.

- Det er første gang, der er lavet en video af den karakter. Skolen har ikke givet tilladelse til, at den skulle deles på Youtube. Men vi har selvfølgelig et særligt ansvar som skole for optagelser, der er filmet på skolen, siger skolelederen, der har oplevet stor interesse fra medierne efter Berlingske-artiklen.

Men hun har indtil videre ikke fået kommentarer fra forældre.

Var videoen godkendt?

- Den samlede sidste skoledag har medarbejdere været inde over at strikke sammen. Om videoen i den endelige form var godkendt, kan jeg ikke svare på. Det har jeg ikke haft lejlighed til at snakke med dem om, siger lederen.

Kuno Sørensen fra Red Barnet mener, at skolerne bør sørge for at fjerne videoerne.

Det spørgsmål skal drøftes internt på skolen, oplyser Pernille Aarøe Petersen.

- Vi skal lære af det her og internt finde ud af, hvordan vi fremadrettet skal lave sidste skoledag. Vi ønsker en skolekultur, hvor elever og forældre kan være trygge - også på sidste skoledag. Og hvor der ikke er nogen, som har det sjovt på andres bekostning, siger hun.

Skolelederen har i øvrigt ikke flere kommentarer til sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce