Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ravndrup Bystævne kan fejre 100-års jubilæum

Borgerne i Ravndrup sørger for at holde pladsen pæn. Privatfoto
Efter lang tids snak gjorde bymændene i Ravndrup i 1919 noget ved den skamplet på byen, som pladsen dengang var. Derfor kan Bystævnet i år fejre jubilæum.

Ravndrup: Når der på valdemarsdag 15. juni er bystævne i Ravndrup, er det samtidig fejring af stævnets 100-års jubilæum.

Dagen markeres med flaghejsning og taler fra kl. 10-12. Sangkoret "Tågehornet" underholder og borgmester Hans Stavnsager taler. Der er både kaffe, rundstykker, og udstilling af gamle billeder, protokol og andre effekter.

Annonce
Det var et frygteligt bøvl af få den store sted slæbt op fra kløften ved Eskelund, hvor den blev fundet. Privatfoto

Der så skrækkeligt ud

Hvor Ravndrup Bystævne nu ligger, lå for 100 år siden en plads med sten og ler og al slags skrammel. I Ravndrup blev der ofte talt om at få pladsen ordnet, men det blev ved med at trække i langdrag - indtil 1918 hvor alle bymænd blev samlet og fik vedtaget at gøre noget ved sagen. Det lykkedes at indsamle 300 kroner til arbejdet, og bymændene skiftedes til i hold at komme og arbejde. Der blev drænet og plantet, sat stenhegn og lagt et godt lag grus. De 30 siddesten blev fundet og sat op; den store sten med indskriften blev fundet i den dybe kløft ved Eskelund, og efter meget arbejde fik bymændene den endelig op og rejst. De to ledpæle blev hentet ude i Ravndrupskoven. Og valdemarsdag 15. juni 1919 kunne man så indvi pladsen.

Gennem årene er der ændret lidt på pladsen, dog især efter orkanen 3. december 1999, hvor det 80 år gamle lindetræ blæste omkuld og flagstangen væltede. Bestyrelsen besluttede, at nu da alt var kaos skulle alt renoveres totalt. Bymændene mødte op i foråret 2000, og der blev ryddet op og jævnet i mange timer. Siddestenene blev placeret på ny i to cirkler. Nyt lindetræ blev plantet. Ny flagstang blev rejst - og den kommer naturligvis i brug til 100-års jubilæet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce