Annonce
Indland

Rasmus Kragh er nu på vej ind i dødszonen

"Fra morgenen den 30. april. Ved Camp 1, før jeg vendte næsen nedad. Toppen af Everest ses over mit hovede." Billede og tekst fra Rasmus Kraghs facebook, 2. maj.

Søndag klatrer Rasmus Kragh de sidste 948 meter for at blive den første dansker, der når Mount Everest uden kunstig ilt, alene og fra den vanskelige nordside. - Jeg er ligeglad med, om han når toppen. Jeg vil bare have ham hjem igen, siger hans far

Dødszonen er det makabre bjergbestigerudtryk for alt over 8000 meters højde. Mount Everest strækker sig 8848 meter mod himlen, og lige nu er skibonitten Rasmus Kragh ved at klatre de sidste meter.

Han er i gang med det mest ekstreme bjergbestigerprojekt for en dansker nogensinde: At blive den første dansker og blandt de ti første i verden, der klatrer til toppen uden hjælp af medbragt ilt, alene og fra den teknisk vanskelige nordside.

Fredag forlod han advanced base camp, en lejr i 6400 meters højde, og planen var at nå 7100 meter samme dag, at komme til 7550 meter lørdag, 7900 meter søndag, for så at begynde klatringen de sidste 948 meter til det højeste punkt i verden søndag aften og nå målet mandag - alt sammen dansk tid.

Hjemme i Skive sidder Rasmus Kraghs 63-årige far Niels Kiilerich Hansen, pensioneret officer fra hæren, og venter. Nervøst og bekymret.

- Jeg gav Rasmus et kys med på panden og fik ham til at love, at han ville tage det med hjem igen, siger han.

Jeg gav Rasmus et kys med på panden og fik ham til at love, at han ville tage det med hjem igen.

 

Rasmus Kragh og Mount Everest

Rasmus Kragh er 28 år.Bor i Aarhus. Vokset op i Skive.Hans bestigning af Mount Everest er sponsoreret af en sammenslutning af virksomheder i Viborg under navnet Viborg på toppen.Det samlede budget for bestigningen er 600.000 kroner.Han rejste fra Danmark 30. marts og er efter planen hjemme igen 1. eller 2. juni.

Som forberedelse har han besteget to andre tinder i Himalaya: Cho Oyu på 8201 meter i april/maj 2016. Manaslu på 8163 meter i september/oktober 2016. Begge fra nordsiden, uden ilt og alene.Han begyndte at klatre, da han i 2012 stoppede efter tre år i forsvaret. Starten var et højskoleophold på Lofoten i Norge.Siden Tenzing Norgay og Edmund Hillary var de første på toppen af Mount Everest, har flere end 4000 besteget bjerget. Flere end 280 er døde.

Følg Rasmus Kraghs forsøg mod toppen af verdens højeste bjerg, Mount Everest, på www.facebook.com/viborgpaatoppen

"Hygger med lidt let træning i Basecamp for at undgå at tabe for meget muskelmasse." Billede og tekst fra Rasmus Kraghs facebook, 13. maj.

Skal ikke kende hans bekymringer

For der er grund nok til at være bekymret. Over 280 bjergbestigere har måttet betale med deres liv på Mount Everest - langt de fleste af ligene ligger stadig stivfrosne på bjerget.

- Personligt er jeg fuldstændigt ligeglad med, om Rasmus når toppen. Jeg ønsker for hans skyld, at han når den, men jeg vil bare gerne have ham hjem igen. Det er ikke alle, der kommer hverken levende eller hel ud af det, siger Niels Kiilerich Hansen.

Inden Rasmus Kragh fløj til Nepal, fortalte han i et interview med avisen Danmark, at begge hans forældre havde accepteret, at han ikke ville være sit sande jeg, hvis han ikke forfulgte sit mål, men at det nok var hans far, der forstod ham og hans kompetencer bedst, fordi faren har en fortid i forsvaret.

- Alligevel bekymrer jeg mig og er nervøs. Jeg tænker mere og mere på ham, efterhånden som han er kommet højere på bjerget. Men netop qua min fortid ved jeg jo, at det ikke nytter noget at bekymre sig om noget, man ikke kan stille noget op imod. Og jeg ville heller aldrig fortælle om mine bekymringer, hvis jeg ikke vidste, at han ikke kommer til at læse om dem, før det er overstået. Det skal han ikke have at tænke på.

- Men jeg skal ærligt indrømme, at jeg godt kunne ønske mig, at han aldrig havde kastet sig ud i dette. Jeg syntes bedre om det, da han var guide på Kilimanjaro. Det var mindre risikobetonet. Jeg så gerne, at han havde haft ilt med. Det ville øge sandsynligheden for succes ganske væsentligt, siger Niels Kiilerich Hansen

"Jeg er nu tilbage i Basecamp og har min anden hele hviledag efter min første akklimatiseringsrunde. Her nåede jeg op til North Col i 7100 m. Jeg føler mig stærkere og stærkere og responderer godt på højdetilvænningen. Billedet viser lidt telte i Advanced Basecamp (ABC) i 6.400 m. Til venstre ser man Everest mørke nordvæg, delvist dækket i skyer." Billede og tekst fra Rasmus Kraghs facebook, 2. maj.
Annonce

Skær det mindst vigtige væk

Når Rasmus Kragh kommer til toppen, vil han være stærkt mærket af den tynde, iltfattige luft. Han har selv beskrevet følelsen af at være i iltunderskud sådan: "Det er meget, meget ubehageligt. Man tror simpelthen, man er syg. Har tømmermænd. Det er en følelse af at være fuldstændigt tappet for energi."

Forfatteren Jon Krakauer skriver sådan om at stå på toppen: "8848 meter oppe i troposfæren nåede der så lidt ilt frem til min hjerne, at mine åndsevner svarede til et tungnemt barn."

Rasmus Kragh skal i den tilstand på toppen sætte et stativ op og videofilme sig selv siddende med verdens tag i baggrunden, mens han holder et skilt i hænderne med teksten "Viborg på toppen", så der også bliver lidt opmærksomhed til den kreds af erhvervsfolk fra Viborg, der har støttet hans tur økonomisk.

- Det er ikke sikkert, at Rasmus har overskud til det. Skal han skære noget fra, er jeg sikker på, at han skærer det, der er mindst vigtigt, og så må det være sådan. Han skal også have kræfter til at komme ned, siger Niels Kiilerich Hansen

"På vejen ned fra Camp 2 og akklimatisering til 7700 m 9. maj. På billedet passerer jeg telte i Camp 1. Vejret var ret dårligt da jeg klatrede højt op, så billedet er ikke det bedste." Billede og tekst fra Rasmus Kraghs facebook, 12. maj.
Annonce

Fælder en tåre

Faren mener, at sønnens drivkraft er fodret af ønsket efter at gå mod det ekstreme, at flytte grænser.

- Sådan har han altid haft det, han er aldrig slået op for noget. Da han blot var tre år gammel, mødte han en væltet træstramme, der var højere end ham selv. Den skulle han over, og han ville ikke have hjælp af nogen. Det tog lidt tid, men han kom over. Han er en dejlig og kærlig dreng, siger Niels Kiilerich Hansen.

Efter planen lander Rasmus Kragh i Kastrup den 1. eller 2. juni. Så står Niels Kiilerich Hansen klar i lufthavnen.

- Jeg glæder mig til at se ham igen og give ham et kram. Der er 99,9 procents sikkerhed for, at jeg kommer til at fælde en tåre. Der er der også, når jeg hører fra ham første gang igen og får at vide, at han er nede og i sikkerhed. Jeg tror, alle ved, hvad man vil sige, når man kommer til at stå over for sin søn efter sådan en bedrift. Skal vi ikke bare sige, at det bliver mellem ham og mig?

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce