Annonce
Udland

Rapport: USA's krig mod terror har dræbt 500.000 mennesker

Efter angrebene mod World Trade Center og Pentagon 11. september 2001 erklærede USA "krig mod terror". (Arkivfoto)

Mellem 480.000 og 507.000 mennesker er dræbt i USA's "krig mod terror" i Irak, Afghanistan og Pakistan.

Omkring en halv million mennesker har mistet livet i Irak, Afghanistan og Pakistan som følge af USA's "krig mod terror", der blev lanceret efter angrebene 11. september 2001.

Det konkluderer en ny rapport fra Watson Institute for International and Public Affairs på Brown University.

Rapporten sætter dødstallet til mellem 480.000 og 507.000, men siger, at det faktiske dødstal sandsynligvis er højere.

Det nye dødstal "er en stigning på mere end 110.000 sammenlignet med den seneste optælling for kun to år siden i august 2016", skriver Brown University i en erklæring.

- Selv om krigen mod terror ofte er overset af den amerikanske offentlighed, presse og politikere, viser det øgede dødstal, at denne krig er langtfra aftagende. Denne krig forbliver intens, står der videre.

Dødstallet omfatter oprørere, lokalt politi og sikkerhedsstyrker samt civile og amerikanske soldater og deres allierede.

Rapportens forfatter, Neta Crawford, siger, at mange af de omkomne, der af USA og lokale styrker er blevet betegnet som militante, rent faktisk kan have været civile.

- Vi kommer måske aldrig til at kende det samlede direkte dødstal fra disse krige, skriver Crawford.

- For eksempel kan titusindvis af civile være blevet dræbt i tilbageerobringen af Mosul og andre byer fra ISIS (en anden forkortelse for Islamisk Stat, red.), men deres kroppe er sandsynligvis aldrig blevet bjærget.

Rapporten anslår, at mellem 182.272 og 204.575 civile er blevet dræbt i Irak, 38.480 i Afghanistan og 23.372 i Pakistan.

Næsten 7000 amerikanske soldater er blevet dræbt i Irak og Afghanistan.

Dødstallet omfatter ikke mennesker, der er døde som indirekte følge af krigene, herunder af sygdom eller ved tab af infrastruktur.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce