Annonce
Erhverv

Rapport lover vild vækst: Robotklynge skaber 23 nye job om ugen

Inwatec i Odense, og adm. direktør Mads Andresen, er blandt de fynske robotvirksomheder, der har oplevet markant vokseværk de seneste år - men ifølge ny rapport bliver væksten endnu større de kommende år i robotklyngen på Fyn og nationalt. Foto: Birgitte Carol Heiberg.

I dag arbejder 3600 ansatte i virksomhederne i den fynske robotklynge, men behovet for nye robotmagere og specialister tredobles ifølge rapport frem mod 2025. Klyngechef og direktører peger på uddannelse og rekruttering som den største udfordring.

De har 10-doblet salget på fem år og er gået fra en håndfuld ansatte til 40 på blot tre år.

Virksomheden Inwatec har ligesom resten af den fynske robotklynge så travlt, at den største udfordring består i at finde de ansatte, som skal bygge de mange nye højteknologiske maskiner til vaskeribranchen.

- Vi har vores største marked i Europa lige nu, men vækster kraftigt i USA, Japan, Kina og resten af Asien og Australien, og inden længe har vi formentlig maskiner på alle kontinenter. Den største udfordring er at sikre, at vi til stadighed har de hænder og hjerner, som vi har brug for til at udvikle og producere, siger stifter og adm. direktør i Inwatec, Mads Andresen.

Inwatec er et godt billede på den udvikling, som i løbet af få år har skabt en robotklynge med 3600 ansatte og 120 virksomheder på Fyn. Men ifølge en rapport fra Damvad, som den nystiftede robotsammenslutning Robotics Alliance har bestilt, så er potentialet voldsomt større.

23 job om ugen

Ifølge rapporten er der i dag 8500 job i branchen nationalt og en omsætning på 18 milliarder kroner. Allerede om seks år i 2025 kan der være 25000 job i branchen - eller 17000 flere end i dag og en omsætning på 52 milliarder kroner, lyder fremskrivningen i rapporten.

Omsætter man den vækstrate til den fynske klynge, så vil der være 7200 flere robotjob i virksomheder som Inwatec, Effimat og Mobile Industrial Robots om blot seks år.

En jobskabelse der vil skabe 23 nye job i klyngen - om ugen frem mod 2025.

Det vil kræve mange nye kloge hoveder og hænder, der er sat rigtigt på, lyder det fra direktør i Inwatec, Mads Andresen.

Han anerkender den politiske indsats både lokalt og nationalt for at sikre, at der bliver uddannet nok nye kloge hoveder til branchen, men det er også afgørende, siger han.

- Der er stor politisk vilje til at bygge videre på succesen i Odense og i Danmark, og derfor er jeg heller ikke bange for, at vi ikke kan finde den arbejdskraft, siger Mads Andresen, som forventer, at både omsætning og antallet af ansatte fordobles inden for de kommende år.

Ligesom Inwatec vokser kraftigt, så har storebror MIR endnu mere travlt på kedlerne. Hos Mobile Industrial Robots har adm. direktør Thomas Visti alene det sidste år ansat flere end 100 nye medarbejdere og virksomheden er konstant på jagt efter 10-20 nye ansatte. Det til trods for at virksomheden, som producerer selvkørende mobile logistikrobotter, først blev stiftet i 2013

- Skal vi forblive i verdenseliten og høste frugterne, er der brug for en fælles indsats, hvor både det offentlige og virksomhederne investerer massivt i forskning og andre erhvervsunderstøttende aktiviteter – og så skal der uddannes flere fra vores tekniske uddannelser, siger Thomas Visti, som var en af hovedaktionærerne, da netop MIR blev solgt til amerikanske Teradyne for 1,7 milliarder kroner sidste år. 

Annonce

Fortsæt udviklingen

Hos Robotics Alliance, der har bestilt den nye rapport - som bl.a. bygger på eksisterende tal og fremskrivninger i branchen - hedder talsmanden Mikkel Christoffersen. Han kender situationen på Fyn, særdeles godt, da han til daglig er forretningschef i Odense Robotics.

- Den danske robotindustri er i dag førende på det globale marked for udvikling og produktion af robotteknologi. Hvis vi er i stand til at fastholde vores markedsposition, kan robotindustrien allerede i 2025 omsætte for 52 mia. kr. Det vil altså sige, at robotindustrien, på 20 år, har skabt samme omsætning som veletablerede brancher som eksempelvis mode- eller fødevareingrediensbranchen. Nu handler det om at fortsætte den positive udvikling, så vi kan realisere potentialet til gavn for Danmark, siger Mikkel Christoffersen, talsmand for det nationale partnerskab, Robotics

Analysen viser iøvrigt også, at den danske robotindustri også medvirker til skabe en øget omsætning blandt industriens underleverandører på samlet 10 mia. og bidrager med i alt 10.000 fuldtidsjob. 

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Assens For abonnenter

Pia får helt nye opgaver i Byrådet: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget jeg ikke skal lave

Navne

Begravelser og bisættelser lørdag den 4. december

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Lad os få ren besked om letbanens problemer - letbanen har brug for medvind

GOG

GOG-stjerner er tv-stjerner - alle vil se ligaens to topklubber

Annonce