Annonce
Middelfart

Rapport fra blomsterland: Storgartner står til kæmpetab

Søren Jensen har varer for godt halvanden millioner kroner til at fylde op i sine drivehuse i Brenderup. Han sælger til de store supermarkedskæder, som godt nok holder åbent. Men hvor salget af blomster alligevel er faldet drastisk. Foto: Jan Bonde
Landets næststørste potteplante-producent ligger i Brenderup. Her er drivhusene fyldt med Hortensia-blomster, der skulle have været solgt i landets supermarkeder.
Annonce

Brenderup: Her er en rapport fra blomsterland. Gartner Søren Jensen tager luft ind. Og puster ud. Uden at tænke videre over det bliver vejrtrækningen i disse dage og uger foretaget stødvis, som om der ligger bunkevis af tanker bag hvert et åndedrag.

Og det er næppe heller langt fra virkeligheden. Gartneriet 7'eren er landets næststørste inden for potteplanter, og kunderne er supermarkedskæder som Coop, Salling Group og Rema 1000.

Umiddelbart et godt segment netop i disse uger, for supermarkederne har jo fortsat åbent.

Men så kommer den stødvise vejrtrækning fra Søren Jensen på ny.

- Hvis bare kunderne ville huske at købe en dansk blomst med sig hjem, når de køber mælk og brød, så ville det såmænd være fint nok. Men det er ikke lige blomster, der bliver tænkt først på i øjeblikket, siger han og kigger ud over rækker af Hortensia-blomster ned gennem det dybe drivhus.

Han fortæller, at ordrebogen de seneste par uger er skrumpet med 80 procent, og at seks ud af de 19 ansatte er sendt hjem.

Gartneriet 7'eren

Ligger på Engvej i Brenderup, men har også drivhuse i Korup (ejer) samt Assens (lejer) og Strib (lejer).

Blev etableret i 1962 af Sørens far Gunnar Jensen. Søren Jensen trådte ind som partner i 1987.

Ejes i dag af Søren og Vinnie Jensen med 55 procent, Jens Gammelgaard med 30 procent og Carsten Nielsen med 15 procent.

Blandt de største på markedet for potteplanter i Danmark.

Det seneste regnskab for perioden 1.7.2018-30.6.2019 viste et driftsresultat på 2.395.000 kroner.

Resultatet før skat var på 1.980.000 kroner.

Årets resultat var på 1.554.000 kroner.

Der er 19 ansatte, hvoraf seks i øjeblikket er sendt hjem grundet coronakrisen.

Annonce

Kæden er gået i stå

De mange flotte blomster skal ud til forbrugerne i løbet af de næste 14 dage. Ellers er lageret, der har en værdi på godt halvanden millioner kroner, tabt.

- Og vi kan hurtigt komme til at stå i en situation, hvor de her blomster mister deres værdi. Vores image som leverandør er, at varerne står snorlige. De er af høj kvalitet, og det vil vi ikke give køb på, siger han.

- I alt har vi varer for omkring 12 millioner kroner til de næste par måneder under tag i øjeblikket. Hvor længe vi kan holde til det? Tja, hvis du kan sige mig, hvor længe coronakrisen varer, så skal jeg sige dig, om vi kan holde til det. Horisonten er jo det store problem for alle brancher. Det er som at stå på en vandslange, siger Søren Jensen.

Han forklarer, hvordan fødekæden til gartnerierne lige nu er knækket. Normalt handler han stiklinger hos leverandører i Holland og Belgien, men de tør ikke købe mere ind, som situationen er lige nu. For Søren Jensen og hans kolleger rundt om i branchen kan ikke aftage, så længe deres egne færdige varer ikke bliver hentet af butikkerne.

- Reelt er jeg ikke sikker på, om vi har Hortensia på hylden i 2021, som det ser ud lige nu. Normalt lægger vi planer for to-tre år ad gangen, når vi sætter vores produktioner igang. Lige nu er vi nødt til at kigge på tingene med måneders og ugers varsel, siger Søren Jensen.

Annonce

En idé bliver droppet

Han har besøg af tidligere storgartner Leif Larsen, der i mange år drev virksomhed ud til Strib Landevej. De to kolleger har fået en idé om et takeaway-salg på Leifs gamle adresse. Det har Larsen nemlig tidligere haft succes med, og det var måske en god måde at komme af med de mange planter på.

Men så alligevel ikke.

- Jeg skal være helt ærlig og sige, at jeg har været meget i tvivl. Vi har talt om en model, hvor vi kunne stå med færdige pakker af blomster og med mobilepay, så kunderne slet ikke skulle ud af bilen. Men er det nok i forhold til smittefaren? Vi kan hverken som virksomhed eller branche leve med, hvis nogen skulle blive smittet med corona, fordi de køber blomster, siger han.

Så idéen er droppet igen.

7'eren i Brenderup er ejet af Søren Jensen og hans hustru Vinnie, der har 55 procent af virksomheden. I de senere år yderligere to ejere kommet til, og det sikrer såvel kompetenceudvikling som et generationsskifte på længere sigt. Foto: Jan Bonde
Annonce

Et bredt sortiment

I stedet viser Søren Jensen rundt under de enorme glastage, hvor luftfugtigheden er højere end udenfor. 7'eren har nemlig den fordel, at sortimentet er bredt. Her er alt fra sølvtræer til juleroser, og dermed er der varer til hele året.

- Der er uden tvivl flere mindre gartnerier, der kommer til at knække nakken på den her krise, for den kommer på det værst tænkelige tidspunkt på året. Foråret er jo dér, hvor folk køber planter, siger Leif Larsen.

Men han tror på Søren Jensen og 7'erens overlevelse.

- Der er skabt en virksomhed med stærke kompetencer, og de skal nok klare den, siger Leif Larsen.

Søren Jensen tager anerkendelsen til sig ved at tage endnu en portion luft ind.

- Vi har et godt hold, og jeg er virkelig glad for, at vores varer dækker hele året. Men vi har lige investeret en million kroner i at lægge betongulv i en del af vores huse. Det havde vi ikke gjort, hvis jeg havde vidst, at det her ville ske, siger han.

Han puster ud igen med en lille bøn om, at vi også husker blomsten, når vi handler.

De enkelte planter smukkeseres og fotograferes i gartneriets eget lille fotostudie, hvor Solvej Damsgaard huserer. Foto: Jan Bonde

_

Sølvtræerne er blandt de varer, der sikrer 7'eren en variation både i udvalg og på årskalenderen, hvor der også står Hortensia og Julerose som en del af sortimentet. Foto: Jan Bonde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Annonce