Annonce
forside

Rapport: Bjarne Riis accepterede doping på sit hold

Bjarne Riis kendte til doping på Team CSC og begik ledelsessvigt, konkluderer rapport. Riis slipper for straf.

Bjarne Riis begik ledelsessvigt som holdejer på Team CSC, hvor han havde kendskab til doping blandt sine ryttere.

Det konkluderer Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund i en længe ventet og netop offentliggjort rapport om doping inden for dansk cykelsport.

Da Riis i 2007 indrømmede, at han benyttede doping på vej mod de største triumfer i sin aktive cykelkarriere, afviste han, at der foregik doping på Team CSC. Men det var altså en løgn.

Riis og to andre tidligere mellemledere på Team CSC, Johnny Weltz og Alex Pedersen, har overfor Anti Doping Danmarks undersøgelsesgruppe indrømmet, at de havde kendskab til doping på mandskabet uden at reagere.

Weltz har desuden indrømmet at have deltaget i levering af doping.

Bjarne Riis og Johnny Weltz har gennem flere år været belastet af udsagn fra den tidligere Team CSC-kaptajn Tyler Hamilton, der i en bog fra 2012 meget detaljeret hævdede, at Riis var involveret i amerikanerens brug af doping.

Tyler Hamilton kørte for Bjarne Riis fra 2002 til 2003 på det daværende Team CSC. Senest har også Nicki Sørensen indrømmet, at han dopede sig i de første år på det daværende danske cykelhold, der i dag hedder Tinkoff-Saxo.

- Desværre har undersøgelsen afdækket, at dopingmisbruget på Team CSC ikke kun kan lastes enkelte af rytterne.

- Ledelsen med Bjarne Riis som den øverste ansvarlige har som minimum haft kendskab til doping på holdet, men undlod at gribe ind, siger direktør for Anti Doping Danmark, Michael Ask.

- Det er helt uacceptabelt. Man har som leder et særligt ansvar og en handlepligt, som de efter vores opfattelse ikke har levet op til, fastslår han.

Undersøgelsesgruppen konkluderer, at Bjarne Riis og de øvrige lederes manglende indgriben over for doping på cykelholdet er strafbar. Men Riis og co. slipper for yderligere rettergang.

- Da forholdene ligger uden for forældelsesfristerne, kan vi ikke rejse dopingsager, siger Michael Ask.

Den tidligere cykelstjerne Michael Rasmussen er blandt de ryttere, der har fremlagt al sin viden om doping inden for dansk cykelsport.

Anti Doping Danmarks undersøgelsesgruppe konstaterer, at adskillige andre ryttere har overtrådt antidopingreglerne, men at overtrædelserne også ligger uden for forældelsesfristen.

Rapporten kommer med en række anbefalinger til det fremtidige antidopingarbejde i cykelsporten. Blandt andet anbefales det, at gennemføre kontroller om natten ved begrundet mistanke om doping.

Bjarne Riis er ikke længere involveret inden for cykelsport, efter at han tidligere på året stoppede som manager hos Tinkoff-Saxo.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce