Annonce
Odense

Rapport: Advokater risikerer at være afhængige af bander

Når bander som den nu nedlagte Black Army er i retten, er det ofte de samme forsvaradvokater, der går igen. Det er ikke uden problemer, konkluderer rapport fra Advokatsamfundet. Arkivfoto: Yilmaz Polat

I en ny rapport fra Advokatsamfundet mistænker branchen selv forsvarsadvokater for at have for tætte relationer til banderne. - Det svarer til det, vi oplever, siger Odense-borgmester, mens to forsvarsadvokater afviser kritikken.

De bruger tvivlsomme metoder i deres arbejde, forsvarsadvokaterne, og de er i fare for at ende i et afhængighedsforhold til banderne og deres penge.

Sådan skriver Jyllands-Posten om nogle af konklusionerne i en ny rapport fra Advokatsamfundet, der er advokaternes egen organisation og kontrolinstans.

Afhængigheden kan ifølge rapporten bestå i, at nogle advokater har store mængder kunder fra bandemiljøet.

- Der kan kun gisnes om, hvilken motivation banden har for den loyalitet, der udvises over for en bestemt advokat, lyder det blandt andet i rapporten.

Og til det siger Martin Lavesen, formanden for Regel- og Tilsynsudvalget hos Advokatsamfundet, til Jyllands-Posten:

- Der må ikke opstå en situation, hvor en advokat kan have interesse i at rådgive en klient på en bestemt måde, fordi det tjener advokatens egne interesser på bekostning af hensynet til klienten.

Annonce

- Der kan kun gisnes om, hvilken motivation banden har for den loyalitet, der udvises over for en bestemt advokat.

Advokatsamfundet i ny rapport

Rystende læsning

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har flere gange langet ud efter forsvarsadvokaten Mette Grith Stage for at være "Black Army-advokaten", og senest konstaterede han torsdag i et Facebook-opslag, at nu tager hun nok "endnu en omgang med stamkunden", efter en tidligere leder af Black Army blev varetægtsfængslet for at have overdraget store mængder heroin.

Rahbæk Juel har derfor læst Advokatsamfundets rapport og konklusioner med særlig interesse.

- Det tenderer rystende læsning, at Advokatsamfundet, som er advokaterne selv, konkluderer, at der er kartellignende forretningsmodeller, og at der er så tætte forbindelser mellem nogle forsvarsadvokater og bander, at der er risiko for et afhængighedsforhold.

- Det svarer til det, vi hører og har oplevet i de seneste to års kamp mod banderne i Odense. Derfor er det fint, at Advokatsamfundet nu også retter lys på det, mener Peter Rahbæk Juel.

- Det er afgørende vigtigt i et retssamfund, at forvarsadvokaterne holder sig på dydens smalle sti, siger han, der håber, at rapporten nu får konsekvenser.

- For det første bør advokatstanden virkelig, virkelig foretage en dyb, dyb selvransagelse.

- Og for det andet kalder det på, at politikerne på Christiansborg får gjort tilsynet med forsvarsadvokaterne mere uvildigt. Det går simpelthen ikke, at advokaterne skal føre tilsyn med sig selv. Fra januar 2015 til september 2017 blev der brugt 1,3 milliarder kroner fra statskassen på salærer til forsvarsadvokater. Det er et stort marked, og det skal være gennemsigtigt, konstaterer borgmesteren.

Voldsom mistænkeliggørelse

Advokatsamfundets rapport baserer sig blandt andet på indberetninger, besøg hos advokater og et samarbejde med Kriminalforsorgen og nævner ingen konkrete advokatnavne.

Men både Michael Juul Eriksen og Mette Grith Stage, der begge i landets retssale har forsvaret bander og grupperinger som Bandidos, Hells Angels, Loyal to Familia og Black Army, afviser rapportens kritik og konklusion om risikoen for et økonomisk afhængighedsforhold til banderne.

- Der er ikke nogen motivationsfaktor for at vælge mig som advokat udover mine resultater, siger Michael Juul Eriksen til Jyllands-Posten:

- Hvis LTF (Loyal to Familia, red.) sagde til mig, at nu vil de ikke længere have mig, så har jeg masser af andre klienter. Derfor er det heller ikke så svært for mig at holde mig på stien.

Mette Grith Stage har samme holdning:

- Jeg har aldrig tilpasset min rådgivning til en enkelt klient, efter hvad andre klienter eller en gruppering måtte have af interesser. Og jeg synes, det er voldsomt, at Advokatsamfundet nu mistænkeliggør forsvarsadvokater for det.

Advokatsamfundet tog initiativ til rapporten i 2017, efter det for eksempel kom frem, at store advokatkontorer delte merchandise som huer og t-shirt ud til klienter, der så stod for den videre distribution i fængsler og arresthuse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Odense

FIF-hæder til Torben Simonsen

Odense

Syng med Hammers Duo

Annonce