Annonce
Sydfyn

Rantzausminde Bådelaug: -Vi skal have en mere nutidig og spændende havn

Frede West er formand for Rantzausmindes Bådelaug, der står bag ansøgningen til kommunens anlægspulje. Foto: Britt Godske
Bådelauget på Rantzausminde Havn var blandt ansøgerne til kommunens anlægspulje. De fik afslag i denne omgang, men planerne om en større havneudvikling eksisterer stadig. Foreløbigt handler det om en overdækket grillplads og en maritim legeplads.
Annonce

Rantzausminde: Det er ikke udsigten, der fejler noget, når man når toppen af skrænten og træder ind på grillpladsen bagved kiosken på havnen i Rantzausminde. Det er mere faciliteterne, der trænger til en opdatering, i hvert fald hvis man spørger formand for havnens bådelav, Frede West.

- I østre bydel har du Christiansminde. I vestre bydel, der har du den forældede havn her, og her er ikke meget at byde på. Så vi skal altså gøre noget for at trække folk til og gøre havnen spændende og nutidig. Ellers er der ingen, der vil bruge det, siger formanden og slår armene ud mod det rolige vand.

Initiativer i lokalområderne

Byrådet i Svendborg Kommune har besluttet at afsætte to millioner kroner hvert år til anlægsprojekter, der kan fremme udviklingen i lokalområderne. I midten af juni blev de fire første projekter udvalgt og de modtog hver 500.000 kroner. Der var i alt indløbet 16 ansøgninger.

Fyns Amts Avis besøger i løbet af sommeren nogle af de lokale ildsjæle og deres anlægsprojekter - både dem som fik støtte og dem, som ikke fik i denne omgang. Der vil igen være penge til uddeling i 2021.

Som et skridt på vejen i et meget større renoverings- og udvidelsesprojekt af haven, har foreningen ansøgt kommunens anlægspulje om 510.000 kroner til at få en overdækning på den allerede eksisterende grillplads og en maritim legeplads i forlængelse af grillarealet. Et område der skal være til gavn for områdets familier og havnens brugere.

På kommunens grund ved siden af grillpladsen og bag havnekiosken vil bådelavet etablere en maritim legeplads. Foto: Britt Godske

- Vi tænker meget i alt det, vi laver hernede, at beboerne oppe bagved skal tænkes ind. Der ligger en af byens største skoler, dagplejere og en børnehave, de kan gå ned og bruge det, og man kan komme med en kaffekurv og nyde udsigten, siger Frede West.

Der er planen, at den overdækkende plads skal kunne huse 25 personer, og jorden skal planeres, så de to pladser hænger bedre sammen.

Annonce

Afslag i første omgang

Selvom udviklingsplanerne på havnen ikke fik del i millionerne fra kommunen i denne omgang, lever projektet i bedste velgående.

- Vi fik at vide, at vi skulle søge igen næste år, for vi lå så højt på listen, at der ville være en chance, hvis vi søgte igen, siger Frede West.


Det vil alt sammen bidrage til et nutidigt havnemiljø og dermed blive et naturligt samlingspunkt og tiltrække flere beboere til området

Frede West, Formand i Rantzausminde Bådelaug


Og der er ikke skuffelse at spore i stemmen hos den dedikerede formand. Man skal ikke sætte næsen op efter den slags, som han siger. I stedet er de i fuld gang med at indhente tilbud og få tegnet skitser af planerne.

- Vi er i gang med at gøre projektet mere håndgribeligt til næste ansøgningsrunde, fortæller han og tilføjer, at det nemlig er kommunens midler, de er afhængige af, da jorden tilhører dem, og muligheden for fondsansøgninger derfor er begrænset.

Annonce

Del af et større projekt

Den maritime legeplads og den overdækkede grillplads, er kun en lille del af de planer, havnens foreninger ellers har for området

De drømmer om en større renovering og udvidelse at havnen. Der blandt andet indebærer etablering af flere af de oprindelige fiskerhuse, et nyt slæbested til både, så bådtrailerne ikke skal passere området ved kiosken og køre hele vejen gennem havnen, hvor børn leger og spiser is, et nyt toilet og badehus, parkeringsplads til campere, en sejlerstue, adgang til den beskedne sandstrand, der faktisk er i området, og så er badeklubben i gang med at søge midler til en sauna.

- Det vil alt sammen bidrage til et nutidigt havnemiljø og blive et naturligt samlingspunkt og tiltrække flere beboere til området, fortæller formanden.

Det er her på pladsen, der skal etableres en overdækket plads, hvis det står til Rantzausmindes Bådelaug. Foto: Britt Godske

Og det er ikke kun på land, der mangler noget. Selve havnen er ifølge bådelauget, heller ikke stor nok, der er plads til 250 både, men der er lang venteliste og ingen gæstepladser.

- Vi vil gerne have udvidet havneområdet, så vi kan få 100 både mere ind. Det er godt nok byens største havn, men hvis den skal være rentabel, så skal der flere både ind, og vi har ikke plads til gæstesejlere, siger Frede West.

Pavillonen her har Rantzausmindes Bådelaug selv købt og betalt og det er den eneste overdækning på pladsen.

Planerne er altså mange, og efter et møde med kommunen sidste år besluttede de at gå videre med lege- og grillpladsen i første omgang.

- Kommunen synes, at vores planer lød interessante, men også dyre, så de anbefalede, at vi startede med det projekt her, og så fik vi mulighed for at søge den her anlægspulje, og så skal vi henad vejen have dem med på de andre ting, fortæller formanden håbefuldt.

Annonce

Frivilligt arbejde

Arbejdet med en ny og opdateret havn varetages af havnens foreninger, og i bådelavet, der har eksisteret siden 1972, bruger de mange frivillige mandetimer på møder og udviklingsplaner.

- Min egen båd ligger derude, og vi vil selvfølgelig gerne selv have nogle bedre faciliteter. Men vi gør det ikke kun for vores egen skyld, men for området og fordi vi synes der mangler noget hernede, og at havnen mangler noget miljø. Hvis havnen skal tiltrække mennesker, så kræver det altså miljø, siger Frede West.

Hvis pengene fra kommunen kommer hjem i næste ansøgningsrunde, skal foreningen søge dispensation i forhold til lokalplanen for at komme i gang med byggeriet. De forventer, at de kan gå i gang med at bygge legepladsen ret hurtigt derefter, de resterende planer for havnen ligger måske fem til otte år ude i fremtiden, afslutter Frede West.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Cannabiseventyret og jobmarkedet smuldrer: Frustreret producent må fyre 20 medarbejdere på Odensefabrik

Annonce