Annonce
Odense

Rahbæk Juel: - Ude af proportioner at rive boliger ned i Solbakken

Peter Rahbæk Juel (S) tror ikke, nogen "ved deres fulde fem" vil sige, at nedrivning af boliger er vejen frem for boligområdet Solbakken i Odense, som for femte år i træk er på ghettolisten og derfor betegnes som en "hård ghetto". Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen.
Odenses borgmester sætter sin lid til, at den udviklingsplan, som blev præsenteret i slutningen af oktober, kan afværge nedrivninger i boligområdet Solbakken.
Annonce

- Er I skuffede over, at Solbakken er endt på ghettolisten - Boligforeningerne og Odense Kommunen har jo gjort, hvad man kunne for at få området af listen?

- Selvfølgelig er det aldrig glædeligt, når man kan se et boligområde står på ghettolisten. Vi har fra kommunens side gjort mange indsatser sammen med boligforeningerne det sidste år, og vi har kunnet følge det tæt, så vi kan også se, at der er rykket på mange parametre.

- Omvendt må man også sige, at det er forventeligt. Det er på snævrest mulige margen, at området havner på den forkerte side af linjen og dermed er på listen, men vi har vidst gennem nogle måneder, at det ville falde ud på den måde.

- Det var også derfor, vi meldte ud (30. oktober, red.), at vi ønsker at lave en udviklingsplan, hvor der ikke skal rives boliger ned. Det synes vi er helt ude af proportioner. Bulldozerne skal blive hjemme. Ministeren (Kaare Dybvad, red.) har også signaleret meget tydeligt, at det ser han som en fornuftig retning.

- Har flyttehjælpen til kriminelle i Solbakken hjulpet?

- Den har i hvert fald fået nogen til at flytte, men vi er nede på, at det hviler på en enkelt kriminel for meget i området - så proportionerne er jo ret skæve i forhold til det, der skal ske i området. Vi anerkender, at der er udfordringer i området, men vi synes ikke, at nedrivning er vejen frem for et område som Solbakken; det er det simpelthen for godt til, og problemerne er for små i forhold til at tale om nedrivning.


Vi ønsker at lave en udviklingsplan, hvor der ikke skal rives boliger ned. Det synes vi er helt ude af proportioner. Bulldozerne skal blive hjemme.

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense


- Så nu skal vi i dialog med ministeriet om, hvordan vi kan lave en udviklingsplan, der både tager hånd om de udfordringer, der er i området, og samtidig gør det på en måde, så det er proportionelt i forhold til, at Solbakken på mange områder er et dejligt sted.

- Hvad synes du overordnet om, at man har denne liste, og så kan man havne på den ene eller anden side af en grænse, som udefra set kan virke lidt vilkårligt sat?

- På den ene side synes jeg faktisk, det er godt, at der er et vedvarende fokus også fra statens side på udsatte boligområder. Det fokus har vi også i kommunen og i boligforeningerne, og det gør, at vi arbejder langsigtet for at skabe forandringer. På den anden side tror jeg, de fleste kan se, at i forhold til Solbakken rammer det skævt - det er ude af proportioner, og jeg er glad for, at ministeren også har en forståelse for, at der er en grænse for, hvor meget man skal trække området igennem.

- Omvendt har vi jo et andet område i byen, Vollsmose, hvor tyngden af udfordringer er et helt andet sted, som i den grad berettiger de virkemidler, blandt andet nedrivning, som skal sættes i gang i det område.

Udsatte områder og ghettoer

Ved et udsat boligområde forstås et alment boligområde med mindst 1000 beboere, hvor minimum to ud af fire kriterier er opfyldt:

  • Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent, opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.
  • Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet, opgjort som gennemsnit over de seneste to år.
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1000 beboere, hvor minimum to af kriterierne vedrørende tilknytning til arbejdsmarkedet, kriminalitetsniveau samt uddannelses- og indkomstniveau er opfyldt, og hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent.

Et boligområde, der har været på ghettolisten i fem år, defineres i lovgivningen som et hårdt ghettoområde. Det drejer sig i år om 13 boligområder.

- Tror du, det nogensinde bliver aktuelt at rive boliger ned i Solbakken?

- Nej, jeg tror ikke, nogen ved deres fulde fem vil sige, at det er vejen frem i Solbakken. Det kan sagtens være, at nogle boliger skal ommærkes til ungdomsboliger. På den måde er der mange gode udviklingsmuligheder i området, samtidig med at kommunen og boligforeningerne fortsat skal arbejde med ledighed, uddannelsesniveau og kriminalitet.

- Korsløkkeparken er ikke længere på ghettolisten - vidste I, det ville ske?

- Ja, for det er et af de andre områder, hvor der har været arbejdet massivt med indsatser, og det er bare glædeligt, at det område, som jo er stort set nyrenoveret, kommer lidt under radaren. Det betyder ikke, at vi ikke er opmærksomme på, at det ikke skal tilbage igen, men det er grundlæggende godt, når et boligområde ikke er på ghettolisten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Middelfart

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce