Annonce
Odense

Rahbæk Juel om ufinansieret velfærdsplan: - Vi skal tænde drømmene for at rykke os

- Der er ingen tvivl om, at jo færre finansieringskilder vi har, jo hårdere politisk arbejde bliver det at finde pengene, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) om det arbejde, der nu venter med at finde finansiering til den knap 1,8 milliarder kroner dyre velfærdsplan. Arkivfoto: Lasse Hansen
Først efter sommerferien ved byrådet mere om næste års økonomi og dermed muligheden for at finde penge til den første del af ny velfærdsplan, der over 10 år vil investere knap 1,8 milliarder kroner i både renovering og nybyggeri til børn og ældre.
Annonce

Peter Rahbæk Juel, I har slet ikke nogen finansiering af velfærdsplanen på plads endnu - og det har I heller ikke til den klimaplan, I lagde frem i sidste uge, og som også vil kræve store investeringer. Der er vel grænser for, hvor mange penge I kan grave frem?

- Selvfølgelig har alt en grænse, men noget er vigtigere end andet. Med de aftaler, vi har indgået, er der ingen tvivl om, at budgettet kommer til at handle om velfærd og klima. Men nogle af investeringerne i velfærdsplanen er også de første skridt mod at realisere ambitionen om at blive klimaneutral i 2030. Vi skal jo som kommune reducere vores egen CO2-udledning, og det gør vi blandt andet ved at lave energisparende tiltag som at skifte vinduer og renovere med isolering, og jeg drømmer også om, at vi kan bygge nulenergi-huse, når vi skal bygge nyt. På den måde bruger vi pengene både på velfærds- og klimaplanen.

Risikerer I ikke at skrue borgernes og medarbejdernes forventninger så højt op, at I ikke kan indfri dem - hvis nu I for eksempel ikke lykkes med et salg af Fjernvarme Fyn, som kan være en væsentlig del af finansieringen?

- Jo, men omvendt kan man også lade være med at have ambitioner, og så får vi ikke tændt drømmene og får ikke rykket os. Der er altid en risiko ved udvikling og ved politik, og den må vi leve med.

Enhedslisten nævnte det selv på pressemødet: Er I i virkeligheden ikke i gang med at sælge skindet, før bjørnene er skudt?

- Nej, det er vi ikke. Der er ingen tvivl om, at jo færre finansieringskilder vi har, jo hårdere politisk arbejde bliver det at finde pengene. Jeg vil ikke ende i en situation, hvor vi ikke har bygget daginstitutionspladser til de børn, vi ved kommer, eller at vi ikke har ordentlige pladser til de ældste borgere. På den måde er det her en bunden velfærdsopgave.

Når I til budgetforhandlingerne til efteråret skal finde de første penge til den her plan, hvor sætter I så først håndværkere ind?

- Først skal vi lige have et fuldt overblik over, hvad vi har at gøre godt med. Derfor laver vi en politisk aftale nu, og så kommer økonomien senere. Jeg tror, vi alle for eksempel venter spændt på, hvad det er for et købstilbud, der kommer fra Energi Fyn (der måske vil købe Fjernvarme Fyn, red.).

- Men for mig og for os er der to elementer, der er afgørende at komme i gang med. Vi skal bygge der, hvor det er nødvendigt at sikre plads til det stigende antal børn og ældre. Og så vil jeg rigtig gerne hurtigt i gang med at renovere og modernisere skolerne. De trænger til opmærksomhed både for at få dem ført up to date og få dem udviklet. Jeg kunne godt tænke mig at nå derhen, hvor alle lokalområder bliver stolte af deres skole ikke bare på grund af de mennesker, der er der, men også på grund af bygningerne og udearealer, som ikke bare er skolens, men lokalområdets.

Hvor mange millioner er det din ambition at finde de første år?

- Jeg vil først have regnet tallene igennem. Men det vil være muligt at lægge mere ind i budgettet, end vi plejer at gøre til anlægsinvesteringer.

Hvis I lykkes med at finde knap 1,8 milliarder kroner, er alle kommunale bygninger så, som I ønsker jer?

- Vi indhenter vedligeholdelses-efterslæbet, og der sker kraftig nybygning og modernisering af det meste af bygningsmassen. Men man kan altid finde steder, hvor nogle gerne vil have mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce