Annonce
Odense

Rahbæk Juel om sit ja til at sælge Fjernvarme Fyn: - Det er en svær, men nødvendig beslutning

Ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er det en enig socialdemokratisk byrådsgruppe, der nu siger ja til at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn. Foto: Erik Thomsen
Borgmester Peter Rahbæk Juel ærgrer sig over ikke at kunne samle et bredt flertal for at sælge Fjernvarme Fyn, men fastholder, at det er den rigtige beslutning. - Uanset om det var endt med et ja eller nej til at sælge fjernvarmen, ville der være nogle, der ikke var glade, siger han.

Peter Rahbæk Juel, du har tøvet med at fortælle, hvad Socialdemokratiet mener om fjernvarmesalget. Hvad har været afgørende for, at I nu siger ja?

- Jeg kan ikke understrege nok, at det er en svær beslutning, og at det er noget af det, vi har drøftet allermest med hinanden det seneste års tid. Det er vigtigt, vi nu kan rykke videre med vores velfærdsplan, og så fylder det meget for os, at der er garanti for, at der er ro på varmepriserne. Men det er også en del af byens historie, at vi har opbygget en god fjernvarmeforsyning, og derfor vil vi være helt trygge ved, at der er et godt ejerskab, og at vi sikrer en demokratisk kontrol. Det er der ved Energi Fyn, fordi det er et forbrugerejet selskab med et repræsentantskab, der sætter retningen.

- Og så er vi blevet meget klogere på, hvor indlysende rigtigt og strategisk klogt det er for den grønne omstilling at lægge en stærk fjernvarmeforsyning sammen med en stærk og grøn elforsyningsvirksomhed, fordi der fremover skal bruges mere el til at lave varme.

Annonce

Hvorfor er det en god idé at tage så stor en beslutning med så lille et byrådsflertal?

- Det er en nødvendig beslutning. Jeg synes ikke nødvendigvis, det er en god idé, for jeg havde håbet på en bred villighed til at finde finansieringen til den aftale om velfærdens fundament, vi indgik før sommerferien. Men da offentlighedsfasen omkring salget af Fjernvarme Fyn gik i gang, gik der hurtigt sport i at sige nej og være imod i stedet for at lytte og blive klogere.

- Hvis man vil tage et lederskab for byen, kan man blive nødt til at være til stede i nogle af de svære diskussioner og ikke altid bare hoppe hen, hvor de umiddelbart populære synspunkter er. Det har handlet alt for meget om bare at skrue mest muligt op for forstærkeren.

Men hvorfor risikere at splitte byrådet - det kan vel trække tråde ind i samarbejdet også de kommende år?

- Lige i dag, når vi afslutter en til tider meget ilter offentlighedsfase, og nogle har forladt et forhandlingslokale, fordi de ikke kunne finde penge nok, så tror jeg altid, at der vil være en umiddelbar følelse af konflikt, men jeg vender et nyt stykke papir i morgen og inviterer alle byrådets partier til budgetforhandlinger. Men jeg ærgrer mig da over, at der ikke er flere partier, der har modet til at gå fra holdning til handling.

Er det ikke bare, fordi du ikke synes om andre partiers idéer - de har jo lagt deres egne finansieringsforslag frem på de 1,8 milliarder kroner?

- Det mener jeg bestemt ikke. Så har der i hvert fald været nogle hundrede millioner, de har hvisket ud, som jeg ikke har hørt, og så skulle vi sælge hele Vollsmose-planen. Jeg har prøvet at række hånden ud og finde en balance mellem at bruge penge fra letbaneopsparingen til velfærd og holde fast i den unikke chance for at omdanne Vollsmose - den må vi simpelthen ikke brænde, og der er letbanen et nøglegreb i at få investorer til bydelen.

Nej-sigerne forlod forhandlingslokalet med en kritik af, at det var skinforhandlinger, fordi de oplevede, at det var mejslet i granit, at fjernvarmen skal sælges. Hvorfor har du ikke strukket dig længere for at få flere med ombord i det, du selv kalder en historisk stor aftale?

- Jeg har strukket mig på alle leder og har diskuteret alle mulige forslag med alle mulige partier siden sidste uge. Men det er en forventelig retorik, når man må skilles, og det må man nogle gange i politik.

Der er også en offentlig modstand mod fjernvarmesalget, og Konservative synes, det er skræmmende, hvordan du som borgmester kan være så tonedøv over for den modstand?

- Jeg har været på borgermøderne, jeg har fulgt debatten tæt, og jeg har også læst de høringssvar, der er kommet fra bestyrelser i daginstitutioner, på skoler og på ældreområdet, og som meget tydeligt sætter ord på, hvad det er for en tilstand, vores bygninger er i, og hvad det vil betyde, hvis der for eksempel skal være 50 procent flere beboere på et plejecenter. Det er også stemmer i debatten, men velfærdsstemmerne har ikke fyldt så meget.

- Uanset om det var endt med et ja eller nej til at sælge Fjernvarme Fyn, ville der være nogle, der ikke var glade. Jeg er sikker på, at diskussionen ikke er slut endnu, så den vil jeg fortsætte med at tage. Men det er vores ansvar som politikere at tage en beslutning.

Nu har I fundet pengene - hvor begynder I at bruge dem?

- Det korte svar er, at vi starter i alle spor. Men nogle af de store klumper er skolerne og ældreområdet, så der skal vi hurtigt i gang. Og så er der områder, hvor vi skal bygge, og det skal vi også hurtigt sætte i gang, så bygningerne er klar, når befolkningen forandrer sig.

Annonce
Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce