Annonce
Odense

Rahbæk Juel om sharia-skilsmissedokument: - Det er en pervers måde at stavnsbinde kvinder på

Hvis ikke den imam, der har stået for skilsmissedokumentet, bliver straffet, er der noget galt med lovgivningen, mener Peter Rahbæk Juel. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ikke overrasket over, at der findes negativ social kontrol i den grad, som Berlingske har dokumenteret. Han mener, at en kulturrevolution er essentiel i det videre arbejde.
Annonce

Peter Rahbæk Juel, er der efter din mening religiøse råd i Odense?

- Ja, det er der. Berlingske har kortlagt nogle miljøer i Odense, og efter det må vi konstatere, at der i hvert fald er ét fast religiøst råd, og derudover er der flere imamer, som også praktiserer denne type ægteskabsrådgivning.

Hvor går grænsen mellem et decideret religiøst råd og imamer, der giver rådgivning?

- Det er karakteren af rådgivningen, der er problemet. Der forekommer negativ social kontrol, for hvis der ikke gjorde det, vidste de her fortrinsvis unge kvinder og mænd godt, at man kan lade være med at lytte til den rådgivning. Den er ikke juridisk bindende. Der er ikke sharialovgivning i Danmark. Men det det siger også noget om karakteren af negativ social kontrol.


Jeg mener, at det, der er foregået her, skal være strafbart. Derfor har Odense Kommune i dag politianmeldt imamen.

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense


Nu er Berlingske kommet i besiddelse af det her dokument. Hvad er din reaktion?

- Det er jo sort på hvidt dokumentation af et parallelsamfund. Det er psykisk vold, der forurettes med sharialov i hånden. Når man læser det, gør det ondt i maven. Både, at hun skal betale penge tilbage til manden, og at hun er bundet på hænder og fødder i den der skilsmisseerklæring. Det hører ingen steder hjemme, det er dybt, dybt undertrykkende.

Hvad er din reaktion på de mange punkter, der er i det her sharia-skilsmissedokument?

- Det er helt galt. Det er jo psykisk vold udstukket med sharialovgivning i hånden, der bliver begået mod den stakkels kvinde. Man kan diskutere, om hun overhovedet er fraskilt. Der står for eksempel, at hvis hun gør noget æreskrænkende, overgår børnene til eksmanden. Men hvem er det lige, der afgør, hvad der er æreskrænkende? Jeg tror ikke, det er kvinden. Jeg gætter på, det er eksmanden eller imamen.

Kommer det bag på dig?

- Det kommer desværre ikke bag på mig. Men vi må nok indfinde os med, at problemet med negativ, social kontrol er meget større, end vi går og tror. Men det, der sker nu, er, at der er stærke kvinder og mænd i miljøet, der begynder at fortælle om deres oplevelser. For de har brug for, at der bliver kastet lys over det, så vi kan gøre noget ved det. Vi kan ikke leve med, at der er kvinder, der ikke kan komme ud af et ægteskab.

Du siger, det ikke kommer bag på dig. Er der blevet gjort nok?

- Arbejdet er i hvert fald ikke færdigt, kan man konstatere. Men det er jo en revolution, der skal ske både indefra og hos os som omgivende samfund. Vi skal give de unge mænd og kvinder en kæmpe opbakning, så de ikke kommer i kløerne på imamer, der gør sådan noget her. De skal vide, de har en frihed i Danmark. Men det er en kulturrevolution, som nok først lige er begyndt, hvis vi skal være ærlige.

Men ud fra et myndighedsperspektiv, har du så været god nok til at have hånd i hanke med det?

- Vi har gjort rigtig meget de seneste år. Men det er noget, der foregår i det skjulte. Man kan jo ikke slå op på en hjemmeside og finde shariadokumenter for, hvordan en skilsmisse foregår. Det foregår i mørket, og det gør det svært at trænge ind. Vi har i år nedsat en ekspertgruppe, der er kommet med en række anbefalinger til, hvordan vi som kommune kan arbejde med negativ social kontrol.

Hvad skal der konkret ske i sagen her?

- Jeg mener, at det, der er foregået her, skal være strafbart. Derfor har Odense Kommune i dag politianmeldt imamen. Jeg mener, han skal straffes. Og jeg vil gå så langt som til at sige, at hvis han ikke kan det, er der simpelthen noget galt med lovgivningen.

En ting er at retsforfølge den imam, der har udfærdiget det her dokument. Men hvad med den kultur, der er i Vollsmose, som gør, at sådan noget her kan finde sted. Hvordan vil du ændre det?

- Vi skal have opløst den negative, sociale kontrol, der foregår. For så bliver de unge ikke kontrolleret, og så kommer de ikke i kløerne på imamer som Abu Bashar, der laver aftaler som den her, der er en pervers måde at stavnsbinde kvinder på. Det er enkelt at sige, men det er vanvittigt svært at bryde ud af for de mennesker, der står i det.

Er de mennesker, der arbejder med det her, godt nok rustet til at kunne identificere for eksempel negativ social kontrol?

- Vi har nogen, der er. Men det sker ikke systematisk, og det er en af de anbefalinger, vi har fået fra ekspertgruppen – at vi skal uddanne folk systematisk. Så det er noget af det, vi skal forholde os til, men det findes jo ikke som et fag på socialrådgiveruddannelse. Udover Odense er det kun København, der arbejder systematisk med det. Det er nyt land.

Men når man har talt om negativ social kontrol og parallelsamfund i så mange år, har man så ikke svigtet politisk, når det først er nu i 2020, man arbejder systematisk med det, når man – som du selv siger – ikke er overrasket over, at det findes?

- Det ved jeg ikke. Siden jeg blev borgmester i 2017, har jeg arbejdet med det her, for jeg synes, at vi sammen skal tage frihedskampen for de unge kvinder. Det har jeg været optaget af, og det må jeg forholde mig til.

Kender I identiteten på kvinden, og kan I hjælpe hende?

- Jeg kender hende ikke, men jeg ved fra nogle af dem, der arbejder i miljøet i civilsamfundet, at hun har det okay.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce