Annonce
Odense

Rahbæk Juel efter rødt budgetforlig: - Der er ved at komme lige lovlig hektisk valgkamps-stemning

- Det lykkedes desværre ikke så bredt, som jeg havde ønsket, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) om budgetforliget, der kun har røde underskrifter. Foto: Michael Bager
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) havde trods fjernvarmeuenigheder håbet på et bredt budgetforlig, men kun de fire røde partier endte med at skrive under på næste års budget.
Annonce

Du ville gerne have haft et bredt budgetforlig, men kun fire ud af byrådets syv partier har skrevet under. Hvorfor kunne du ikke samle byrådet?

- Jeg synes faktisk, det er ærgerligt, vi ikke kunne indgå et bredt forlig. Da vi stod i byrådssalen onsdag til førstebehandlingen af budgettet, oplevede jeg et byråd, der talte sig ind mod hinanden. Men det, der tæller, er, når vi går fra holdning til handling.

- Mens vi torsdag sad og var ved at finde flere penge til ældreområdet, rejste Venstre og Konservative sig op og gik, men vi andre blev og arbejdede videre, og det har ført til, at vi nu kan løfte normeringen på plejecentrene med minimum en ekstra medarbejder på alle plejecentre.

Var det i virkeligheden lidt naivt af dig at håbe på en bred budgetaftale så få dage efter et smalt forlig om fjernvarmesalg og renoveringsplan på velfærdsområdet?

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg har gjort det meget klart, at der selvfølgelig er noget, forliget om velfærdens fundament lægger beslag på i budgettet. Men det vidste man jo godt, inden man gik ind i forhandlingslokalet, så hvis det var en blokering for at deltage i budgettet, så forstår jeg ikke, hvorfor man overhovedet mødte op.

Man kan vel også vende den om og sige, at det var lidt friskt af dig at bede de andre om at komme til forhandlinger, når - som Venstre udtrykker det - fjernvarmesalget og resten af finansieringen af velfærdsplanen spøger mange steder i budgettet?

- Nej, for det var varedeklareret på forhånd, hvad der var at forhandle om. Vi har fordelt 1,1 milliarder kroner, og det er alligevel også en slags penge. Det er lige som i sport: Nogle gange vinder man, andre gange taber man, og så må man rejse sig og arbejde videre.

- Der er ved at komme lige lovlig hektisk valgkamps-stemning hos nogle partier, og der skal man nok lige kigge i kalenderen og se, at der altså er 14 måneder til valget. Måske skulle man lige klappe hesten og huske at få arbejdstøjet på.

Du har lige solgt Fjernvarme Fyn for at få råd til at renovere skoler og bygge flere daginstitutioner og plejeboliger til det stigende antal børn og ældre, og nu kan du pludselig finde penge til at modernisere Odense Stadion. Hvad synes du selv om den timing?

- Med aftalen om velfærdens fundament har vi fundet 1,8 milliarder kroner til velfærdens bygninger, og deri ligger også 95 millioner kroner til at renovere idrætsfaciliteter og lave kunstgræsbaner. For mig handler det om at tage tingene i den rigtige rækkefølge. Jeg kunne aldrig drømme om at starte med en stadionrenovering, hvis vi ikke havde sikret penge til at renovere skoler, bygge daginstitutioner og plejeboliger og sikre vores almindelige idrætsfaciliteter.

- Det sikrede vi tirsdag, og derfor er der nu en mulighed for at vende os imod andre udfordringer. Der har vi stadion, hvor fundamentet bogstaveligt talt er fra mellemkrigstiden, og som risikerer ikke at være egnet til superliga-fodbold. Uanset om man er OB-fan eller ej, så kan man ikke komme udenom, at Odense Kommune ejer tre af tribunerne, og derfor kan vi blive nødt til at kigge på det i et partnerskab med Odense Sport og Event og andre investorer.

Du har sagt, du vil lave et markant velfærdsbudget. Hvad har Odense Stadion med velfærd at gøre?

- Det er velfærden, vi bruger allerflest penge på i det her budget - omkring 800 millioner kroner. Vi har lavet en pulje på 35 millioner til stadionrenovering, som vi skal bruge sammen med penge fra private investorer. Så vi skal lige have proportionerne med. Og en kommune er mere end velfærd.

Hvad er du særligt glad for i budgetforliget?

- Det er uden sidestykke, at vi lykkes med at få stabiliseret den specialiserede velfærd. Det er mennesker i virkelig sårbare situationer, det er mennesker med handicap, senhjerneskadede og anbragte børn. De skal have den hjælp, de har brug for, uden vi skal finde pengene inden for normalområdet. Det er en kæmpe sejr.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Alexander Vedernikov var et beskedent og privat menneske, men når han besteg podiet foran orkestret, gav han sig fuldt ud

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hård dom over ghettolov: Tudetosset

Annonce