Annonce
Odense

Rahbæk Juel om letbanen og Svendborgbanen: Vi må trække en streg i sandet

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense. Arkivfoto: Michael Bager

Odenses borgmester medgiver, at letbanens placering ved Hjallese Station kan komme på tværs, hvis Svendborgbanen skal udvides. Men han afviser, at det er noget, der skal tages højde for nu.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S), anerkender du, at der er et dilemma her omkring letbanes anlæggelse ved Hjallese Station?

- Ikke på nuværende tidspunkt og under de nuværende forhold. Men kommer man i en situation, hvor staten ønsker at udvide Svendborgbanen med et ekstra spor, så jo, så er der et dilemma.

- Men når vi planlægger, og da letbaneloven blev vedtaget tilbage i 2014, er det gjort ud fra det, der er den kendte virkelighed, som ikke har været to spor på banen til Svendborg.

- Når der ikke truffet nogen beslutning om to spor, så har vi heller ikke noget hjemmelsgrundlag (juridisk grundlag, red.) for at gå i gang med at lave de ekspropriationer af private arealer, som vil skulle gennemføres, hvis man skulle lave en anden model for placeringen af letbanen derude.

- Ønsker du som Odenses borgmester Svendborgbanen udvidet til to spor?

- Der er ingen tvivl om, at jo mere, vi kan styrke lokaltrafikken, des bedre. Men som borgmester er det et relativt gratis udsagn at komme med, da det er en statslig opgave. Jeg er optaget af at få skabt det fynske S-togsnet, hvor vi i første omgang skal skabe en bedre sammenhæng mellem letbanen, Svendborgbanen og Vestfynbanen.

- Og så er der ingen tvivl om, at jo mere kapacitet, du kan få på sporene, desto bedre service vil der også være mulighed for at give. Spørgsmålet om udvidelse af Svendborgbanen er bare ikke en kommunal beslutning. Det hører under staten.

- Men kan det ikke nogen gange være meget fornuftigt at planlægge ud fra et længere perspektiv?

- Nu synes jeg, letbanen faktisk er et udtryk for langsigtet planlægning og et løft af infrastrukturen i Odense og på Fyn. Det her (om Hjallese Station, red.) er et hjørne af det, som betyder, at der vil opstå et dilemma, hvis der måtte komme et ønske på Christiansborg om at udvide til to spor på Svendborgbanen.

- Men virkeligheden er, at det ikke er virkelighed endnu. Og et eller andet sted må vi slå en streg i sandet og sige, at vi planlægger ud fra det, vi kender.

- Kan man ikke sammenligne det her med, at byrådet jo besluttede at tilkøbe skiftespor til letbanen, som skal bruges til en eventuel etape to, som jo heller ikke er besluttet endnu?

- Arh, der har vi dog en principbeslutning (i byrådet, red.) om, at vi vil vedtage den (etape 2, red.), og vi er i gang med at spare op til den. Så jeg forventer bestemt, at det er et projekt, vi kan realisere, og det er jo også noget, vi har lagt planer for, hvordan vi vil gøre. Så jeg synes ikke helt, man kan sammenligne det.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Juleåbent hos Stokkebye Vingård

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce