Annonce
Odense

Rahbæk Juel om letbanen og Svendborgbanen: Vi må trække en streg i sandet

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense. Arkivfoto: Michael Bager

Odenses borgmester medgiver, at letbanens placering ved Hjallese Station kan komme på tværs, hvis Svendborgbanen skal udvides. Men han afviser, at det er noget, der skal tages højde for nu.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S), anerkender du, at der er et dilemma her omkring letbanes anlæggelse ved Hjallese Station?

- Ikke på nuværende tidspunkt og under de nuværende forhold. Men kommer man i en situation, hvor staten ønsker at udvide Svendborgbanen med et ekstra spor, så jo, så er der et dilemma.

- Men når vi planlægger, og da letbaneloven blev vedtaget tilbage i 2014, er det gjort ud fra det, der er den kendte virkelighed, som ikke har været to spor på banen til Svendborg.

- Når der ikke truffet nogen beslutning om to spor, så har vi heller ikke noget hjemmelsgrundlag (juridisk grundlag, red.) for at gå i gang med at lave de ekspropriationer af private arealer, som vil skulle gennemføres, hvis man skulle lave en anden model for placeringen af letbanen derude.

- Ønsker du som Odenses borgmester Svendborgbanen udvidet til to spor?

- Der er ingen tvivl om, at jo mere, vi kan styrke lokaltrafikken, des bedre. Men som borgmester er det et relativt gratis udsagn at komme med, da det er en statslig opgave. Jeg er optaget af at få skabt det fynske S-togsnet, hvor vi i første omgang skal skabe en bedre sammenhæng mellem letbanen, Svendborgbanen og Vestfynbanen.

- Og så er der ingen tvivl om, at jo mere kapacitet, du kan få på sporene, desto bedre service vil der også være mulighed for at give. Spørgsmålet om udvidelse af Svendborgbanen er bare ikke en kommunal beslutning. Det hører under staten.

- Men kan det ikke nogen gange være meget fornuftigt at planlægge ud fra et længere perspektiv?

- Nu synes jeg, letbanen faktisk er et udtryk for langsigtet planlægning og et løft af infrastrukturen i Odense og på Fyn. Det her (om Hjallese Station, red.) er et hjørne af det, som betyder, at der vil opstå et dilemma, hvis der måtte komme et ønske på Christiansborg om at udvide til to spor på Svendborgbanen.

- Men virkeligheden er, at det ikke er virkelighed endnu. Og et eller andet sted må vi slå en streg i sandet og sige, at vi planlægger ud fra det, vi kender.

- Kan man ikke sammenligne det her med, at byrådet jo besluttede at tilkøbe skiftespor til letbanen, som skal bruges til en eventuel etape to, som jo heller ikke er besluttet endnu?

- Arh, der har vi dog en principbeslutning (i byrådet, red.) om, at vi vil vedtage den (etape 2, red.), og vi er i gang med at spare op til den. Så jeg forventer bestemt, at det er et projekt, vi kan realisere, og det er jo også noget, vi har lagt planer for, hvordan vi vil gøre. Så jeg synes ikke helt, man kan sammenligne det.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

OB For abonnenter

OB's Jakob Breum var ikke klar over, at hans farfars bror var med i pokalfinalen for 48 år siden

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Et af de største overskud i virksomhedens historie: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce