Annonce
Odense

Rahbæk Juel langer ud efter Venstre: De bryder fortrolighed om salg af Fjernvarme Fyn

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) var mildest talt ikke begejstret for, at Venstre under budgetforhandlingerne præsenterede idéen om at sælge Fjernvarme Fyn. Der er allerede fortrolige forhandlinger i gang, fortalte han. Foto: Kim Rune
Et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn blev en opsigtsvækkende del af onsdagens budgetforhandlinger. Og så smuldrede opbakningen til letbanens etape 2 en smule.

Sælg Fjernvarme Fyn til Energi Fyn og indkasser et trecifret millionbeløb til velfærd.

Sådan lød et markant forslag fra Venstre i den indledende runde af onsdagens lange budgetforhandlinger. Men den idé viste sig slet ikke at være ny.

Ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har der i noget tid været fortrolige forhandlinger om netop af afsøge muligheden for et sådant salg. Og han gjorde det meget klart - med frustration i stemmen og en løftet pegefinger i pausen over for Venstres politiske ordfører Christoffer Lilleholt - at den fortrolighed på ingen måde egnede sig til at blive brudt dér i byrådssalen.

- Det er et usædvanligt forslag at bringe op på den måde, og jeg vil anbefale, at vi ikke tager diskussionen her. Der er både en medejer i Nordfyns Kommune og medarbejdere i de to selskaber at tage hensyn til, understregede Rahbæk Juel.

- Jeg har haft dybt fortrolige møder med Venstre og med Økonomiudvalget. Og det skal være sådan, at man kan henvende sig til os med salgs- eller købstanker, uden fortroligheden bliver brudt.

Annonce

Fire opsange fra medarbejderne

Odense Kommunes medarbejdere har forud for byrådets førstebehandling af budgettet haft mulighed for at kommentere oplægget. Her er et kort udpluk af de 17 siders bemærkninger.

  1. - Vi ser ikke noget stort potentiale i yderligere effektivisering af forvaltningen, og vi opfordrer jer derfor til at melde klart ud, hvilke opgaver der ikke er ressourcer til at løse fremover. Forvaltningsudvalget i By- og Kulturforvaltningen

  2. - Budgetoplægget ser ganske fornuftigt ud, og der burde være luft til at rulle i hvert fald nogle af de udmeldte besparelser på administrationsområdet tilbage. Forvaltningsudvalget i Ældre- og Handicapforvaltningen

  3. - Beslutningen om at omprioritere 200 millioner kroner fra understøttende og udviklende funktioner til den borgernære velfærd ser umiddelbart nødvendig ud, men mangler forståelse for helhedsperspektivet. Vi bliver færre, der skal understøtte flere, og opgaveglidningen udhuler effekten af den ønskede omprioritering. Forvaltningsudvalget i Borgmesterforvaltningen
  4. - Tilførte midler for eksempel fra velfærdsprocenten udhules via nye omprioriteringer, og tidligere besparelser betyder, at man ofte må tage hjem fra arbejde og tænke "i dag fik jeg ikke mulighed for at gøre det, jeg mener er fagligt forsvarligt". Forvaltningsudvalget i Børn- og Ungeforvaltningen

Priserne i ro

Christoffer Lilleholt påpegede én særlig årsag til, at Venstre lagde fjernvarme-salget frem i byrådssalen.

- Vi havde ønsket at tage det med til forhandlingerne torsdag (hvor partierne mødes bag lukkede døre, red.), men der er vi ikke længere inviteret, sagde han med henvisning til borgmesterens udmelding i sidste uge om, at Venstre med ønsket om at omprioritere færre millioner til velfærd end det øvrige byråd ikke er velkomne ved de afsluttende forhandlinger.

Lilleholt erklærede sig enig i, at der i en købs- og salgssituation er et hensyn at tage til medarbejderne i Fjernvarme Fyn og Energi Fyn.

- Men det er der vel også til kommunens egne medarbejdere, der helt tilbage i februar fik at vide, at der skulle spares og omprioriteres, bemærkede han og argumenterede så for salget af Fjernvarme Fyn:

- Det vil give gode muligheder for at investere i velfærd over en 10-årig periode, og så mener vi også, at det vil bidrage positivt til den grønne omstilling og holde priserne i ro for kunderne.

Ryst nu ikke på hånden

Også den omdiskuterede letbane blev del af budgetdiskussionen. Konservatives politiske ordfører Kristian Guldfeldt gjorde det klart, at partiet efter letbanens første etape ønsker en pause. Hidtil har Venstre stået som de primære modstandere af etape 2.

- Vi har ikke pengene, og vi vil ikke tage fra velfærden, sagde Guldfeldt.

- -Vi kan ikke beslutte os for en etape 2, før vi har set det færdige resultat af første etape. Byens borgere har brug for en pause fra store byggerier, og vi odenseanere har brug for tid til at lære vores by at kende igen.

Det blev imidlertid ikke taget vel imod hos Socialdemokratiet, der gentagne gange har fremhævet, hvordan letbanens etape 2 til Vollsmose er afgørende for omdannelsen af bydelen og muligheden for at trække investorer til.

- Kære Konservative. Ryst nu ikke på hånden, tab nu ikke modet, opfordrede Tim Vermund (S).

- Vi skal holde fast i de planer, vi har, så investorerne fortsat tror på os.

Med undtagelse af Venstre mødes byrådets partier torsdag middag med ambitionen om at nå et forlig om næste års budget.

Grafik: Mikkel Petersen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce