Annonce
Odense

Rahbæk Juel inden budgetforhandlinger: Vi har gode muligheder på hånden

Flere ældre får brug for pleje og for kommunal hjælp til støvsugning, og med næste års budget sættes de første millioner af til den demografiske udvikling. Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix
Der er taget tunge beslutninger om besparelser og omprioriteringer, og nu ligger trecifrede millionbeløb og er klar til at blive fordelt i næste uges budgetforhandlinger. Der er penge til flere børn og ældre og til nye investeringer, fremhæver borgmesteren.

Der ligger millioner på bordet og venter på at blive fordelt, når byrådets partier onsdag og torsdag i næste uge samles for at forhandle og forventeligt sætte underskrifter på næste års kommunale budget.

35 millioner årlige kroner kan bruges frit, der er 200 millioner fordelt over fire år til engangsinvesteringer, og så er 130 millioner kroner klar til dels at dække næste års udgifter til flere børn og ældre og til for eksempel at investere i byggeri af nye daginstitutioner til den stigende mængde børn.

- Jeg glæder mig over, vi har spillet os selv de muligheder på hånden, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

For selv om økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening har sendt penge til Odense både som engangsbeløb og til løbende velfærd, så står et stort byrådsflertal selv bag den omdiskuterede beslutning om at omprioritere op mod 200 årlige millioner kroner til velfærd.

Pengene hentes primært ved at spare på administrationen, på kulturområdet og vækstinitiativer, og på trods af, at beløbet langt overstiger det nødvendige - især efter økonomiaftalen også har bidraget med demografikroner - så har borgmesteren en tydelig ambition om at fastholde langt den største del af omprioriteringen.

Annonce

Seks ting du skal vide op til forhandlingerne

1. Takket være økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening har Odense fået 35 millioner kroner ekstra til drift - altså for eksempel til velfærd som daginstitutioner, plejecentre og folkeskoler. Derudover er der et tilsvarende beløb til at dække de udgifter, der næste år følger med det stigende antal børn og ældre.

2. Samme økonomiaftale har også sendt et såkaldt finansieringstilskud til Odense på 190 millioner kroner. Det er et engangsbeløb, og kun 45 af de millioner var i forvejen lagt ind i budgettet.

3. I 2020 vil de flere børn og ældre give en ekstraregning på 33 millioner kroner. Med egne spareplaner og omprioriteringer plus pengene fra regeringen er der, når den regning er betalt, 97 millioner kroner tilbage.

4. Rød blok har med støtte fra Dansk Folkeparti søgt Social- og Indenrigsministeriet om at få del i regeringens pulje på 200 millioner kroner til kommunale skattestigninger. Bliver den ansøgning imødekommet, kommer der yderligere 45 millioner kroner i kassen, som partierne bag skattestigningen vil investere i bedre inklusion i folkeskolen og i duften af frisklavet mad på plejecentre.

5. Processen op til budgetforhandlingerne har været væsentlig anderledes i år. Dels fordi de politiske udvalg allerede har taget stilling til besparelser og omprioriteringer for 200 millioner kroner, dels fordi regeringsskiftet har forsinket økonomiaftalen med kommunerne.

6. Flere forvaltninger kæmper med millionunderskud i dette års budget, og det skal der også findes løsninger på. Det gælder blandt andet Børn- og Ungeforvaltningen, hvor der mangler op mod 70 millioner kroner til udsatte børn.

Et bjerg at bestige

Venstres Jane Jegind har længe argumenteret for at droppe 50 af de 200 millioner kroners besparelser og kaldt Rahbæk Juel alt for spareivrig, men med udsigten til, at der frem mod 2030 vil mangle mere end en halv milliard kroner til dagtilbud og plejecentre til 2800 flere børn og 4000 flere ældre, mener han ikke, der er grund til at spare meget mindre.

- Der er da omprioriteringsforslag, jeg kan have lyst til at pille ud, erkender Peter Rahbæk Juel.

- Men at der kommer flere børn og ældre er et bjerg, vi skal bestige det næste årti, og vi er stadig langt fra toppen. Det vil give en ro på velfærdsområderne, at vi ikke skal finde penge år efter år, mener han, der ikke umiddelbart har store forhåbninger om, at næste års budget får støtte fra alle byrådets partier.

- Som eneste parti har Venstre ikke været med til i de politiske udvalg at omprioritere en pulje på 200 millioner kroner. Venstre har deres egen og mindre pulje, og det kan lyde teknisk, men det er simpelthen nødvendigt at være enige om det grundlag, vi forhandler ud fra, konstaterer han.

Betyder det, at Venstre slet ikke behøver at møde op til budgetforhandlingerne?

- Det er for tidligt at sige. Men ærligt talt synes jeg, det ser vanskeligt ud.

Forlig i næste uge

En anden ting, der ved tidligere budgetforlig har holdt Venstre og andre borgerlige partier ude af aftalen, er flertallets skattestigning - den i rød blok såkaldte velfærdsprocent.

Også på næste års budget ønsker det røde flertal med støtte fra Dansk Folkeparti at hæve skatten, det skal være med 0,2 procentpoint for at nå en samlet stigning på et helt procentpoint, men det bliver et selvstændigt hjørne af forhandlingerne, lover Peter Rahbæk Juel.

- På den måde er vi klar til at indgå et bredt budgetforlig på den almindelige økonomi.

Forhandlingerne om Odenses kommunale budget på mere end 12 milliarder kroner tager for alvor fart onsdag den 9. oktober med førstebehandlingen i byrådssalen, og torsdag ventes et politisk flertal at skrive under på et forlig.

Den endelige og formelle vedtagelse sker efter den afsluttende byrådsdebat 30. oktober.

- At der kommer flere børn og ældre er et bjerg, vi skal bestige det næste årti, og vi er stadig langt fra toppen, understreger borgmester Peter Rahbæk Juel (S), selv om der er ekstra millioner til børn og ældre i budgettet for 2020. Foto: Frederik Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce