Annonce
Odense

Rahbæk Juel genåbner fjernvarme-forhandlingerne med Energi Fyn i sidste time

- For mig er det to afgørende vigtige punkter, og jeg kan høre, det betyder meget for mange mennesker: Bekymringen for prisen og ejerskabet, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) om baggrunden for, at han nu vil genåbne forhandlingerne med Energi Fyn om deres eventuelle køb af Fjernvarme Fyn. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Efter borgermøderne om salget af Fjernvarme Fyn vil borgmester Peter Rahbæk Juel (S) have større sikkerhed for blandt andet varmepriserne, og derfor genåbner han nu forhandlingerne med Energi Fyn. - Vi er forundrede, men bider os fast, lyder det fra Energi Fyns formand.

Det omdiskuterede, eventuelle salg af Fjernvarme Fyn tager nu endnu en drejning:

- Jeg sender stadsdirektøren i byen for at genåbne forhandlingerne med Energi Fyn, fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Det er tre ugers tid siden, at Energi Fyn på politisk opfordring afleverede et bud på 900 millioner kroner for Fjernvarme Fyn, og alle partier var enige om, at der med købstilbuddet kunne sættes flueben ved de betingelser, som et enigt Økonomiudvalg havde stillet til salg.

Annonce

I købstilbuddet lover Energi Fyn blandt andet, at fjernvarmepriserne fortsat skal være blandt de laveste sammenlignet med tilsvarende fjernvarmeværker. Alligevel er varmeprisen en af de ting, Rahbæk Juel med genåbningen vil have større garanti for.


Jeg er meget forundret over, at vi efter et helt års drøftelser og forhandlinger nu står i en situation, hvor vi bliver mødt af nye krav. Men vi er ikke sådan nogle, der sætter os i et hjørne og bliver bitre eller sure.

Søren Thorsager, Energi Fyns bestyrelsesformand


- På borgermøderne og i den øvrige debat kan jeg høre, at odenseanerne er bekymrede for, hvad det kommer til at betyde for deres fjernvarmeregning, hvis Energi Fyn bliver ny ejer. Derfor skal Energi Fyn op og stå på tæerne og give yderligere sikkerhed for, at varmepriserne ikke stiger.

Det står jo allerede i købstilbuddet, og Energi Fyn har også både på borgermøder og i medierne garanteret, at varmeprisen ikke stiger - blandt andet fordi, at varmeforsyningsloven slet ikke giver lov til det. Hvorfor er det ikke nok?

- Jeg kan lytte mig til, at der stadig er en utryghed, og den skal vi lytte til.

Men hvad vil du have, at Energi Fyn skal gøre ud over det, de allerede har gjort?

- Der må de være kreative. Det er Energi Fyn, der som eventuel køber skal overbevise borgerne, og det er de ikke i mål med endnu.

Som sælger bærer du og I vel også et ansvar for, at konsekvenserne ved et salg står helt klart?

- Vi har politisk skrevet det ind som betingelser og vilkår for at sælge, men når der på trods af det er en utryghed, så er det Energi Fyns ansvar. Det er dem, der gerne vil købe, understreger Peter Rahbæk Juel.

Ingen jyder, tak

Ud over en større varmepris-sikkerhed ønsker borgmesteren også en præcisering af, at hvis Energi Fyn efter et køb af Fjernvarme Fyn ønsker at fusionere med andre forbrugerejede selskaber, så skal det være et fynsk et af slagsen.

Hvorfor vil det være så slemt, hvis Energi Fyn skulle få lyst til at slå sig sammen med for eksempel et jysk selskab?

- Det er afgørende for mig og for Socialdemokratiet, at Fjernvarme Fyn bliver på fynske hænder. Vi vil gerne sikre den demokratiske adgang, så man ikke skal køre for eksempel til Nordjylland for at gøre sin ret som andelshaver gældende ved et valg eller et repræsentantskabsmøde.

Det er flere uger siden, Energi Fyn afleverede deres købstilbud. Er det ikke lidt sent, at du nu kommer i tanke om, at du har flere krav?

- For mig er det her to afgørende vigtige punkter, og jeg kan høre, det betyder meget for mange mennesker: Bekymringen for prisen og ejerskabet, siger borgmesteren.

I en mail sendt fredag ved middagstid understreger Peter Rahbæk Juel over for Energi Fyn, at der nu venter weekendarbejde.

- Henset til den videre proces er det afgørende, at de nye forhandlinger er afsluttet senest mandag klokken 10, skriver han.

Annonce

Forundret formand

Hos Energi Fyns formand Søren Thorsager blev fredagsmailen modtaget med forundring.

- Jeg er meget forundret over, at vi efter et helt års drøftelser og forhandlinger nu står i en situation, hvor vi bliver mødt af nye krav. Men vi er ikke sådan nogle, der sætter os i et hjørne og bliver bitre eller sure, understreger Thorsager.

Men det kan vel også blive så bøvlet at købe Fjernvarme Fyn, at det ikke er det værd?

- Ja, det kan det. Men der er vi ikke endnu. I Energi Fyn vil vi virkelig gerne det her, og derfor bider vi os fast i bordkanten og bruger i bestyrelsen weekenden på at finde løsninger.

Hvad kan I gøre mere, end I allerede har gjort?

- Jeg ved det ikke. Jeg synes, vi allerede har skåret det ud i granit, men jeg anerkender, at det er de to temaer, som borgmesteren nu har bedt om yderligere sikkerhed for, der har fyldt. Og så må vi se, hvordan vi kan hjælpe, siger Søren Thorsager.

Energi Fyn har budt 900 millioner kroner for Fjernvarme Fyn, og det vil give 524 millioner kroner til Odenses kommunekasse over de næste ti år.

Foreløbig har Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Venstre meldt klart ud, at de siger nej til at sælge, Dansk Folkeparti skal have afstemning blandt deres medlemmer, og kun Radikale Venstre og SF er sikre på at stemme ja. Socialdemokratiet ventes at tage stilling i næste uge.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce