Annonce
Odense

Rahbæk Juel er stolt af status quo efter tumultariske døgn: - Nok er nok, og nu kan vi ikke byde odenseanerne mere

En træt borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kunne efter flere døgns maratonforhandlinger kort før midnat tirsdag præsentere stort set den samme konstitueringsaftale som på valgnatten. Foto: Jon Bøge Gehlert
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) tror på, at den nye aftale holder hjem. Han opfordrer Venstre til at trække stikket i en måneds tid for at finde sig selv.

Peter Rahbæk Juel, hvorfor har forhandlingerne om en ny konstitueringsaftale taget så lang tid, når I alligevel ender med stort set samme resultat som på valgnatten?

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at når vi har indgået en aftale med hinanden, og der er et parti, der bryder ud, så skaber det en helt ny og usikker situation. Spekulationerne har nærmest været grænseløse, men i det klima er det alligevel lykkedes resten af partierne i konstitueringsaftalen at holde sammen.

- Og så har vi givet os tid til at have samtaler med de partier, der gerne ville tale med os. Og det har Enhedslisten gerne villet, og det er der kommet noget frugtbart ud af.

Annonce


Hvorfor har du ikke som forhandlingsleder sørget for meget hurtigere at afslutte det her forløb, I selv har kaldt et cirkus. Det handler vel også om byens omdømme?

- Jo, men det handler også om at kunne sikre det, der er aftalt. Det har været tumultariske døgn, men det, der står tilbage, er status quo. Der har været en vilje til at skabe en ny dynamik i byen, hvor det er et samarbejdende byråd, der godt kan rumme politiske forskelligheder, men hvor vi insisterer på at gennemføre de aftaler, vi står bag.


Nogle plejer at grine af Kerteminde Kommune på grund af deres historik med opsigtsvækkende konstitueringsforløb - er det Odense, man nu skal til at grine af?

- Nej.


Hvorfor egentlig ikke?

- Vi havde forhandlet en aftale med hinanden, der blev udfordret, men det er lykkedes os at holde sammen og beholde status quo.


Der må være nogle gevaldige skår, der skal klinkes efter de her dage. Hvordan skal det nye byråd overhovedet få en god start?

- Man kunne få lyst til at sige mange ting om de seneste dage, men vi er der nu, hvor byen og kommunen skal have ro, og vi (partierne i konstitueringsaftalen, red.) er alle sammen indstillede på, at vi skal komme godt ind i 2022. Det håber vi også, at de andre partier er.


Enhedslisten er nu sprunget fra to aftaler på få dage. Hvordan kan du nogensinde igen stole på, hvad de siger?

- Jeg har haft mange samtaler med Enhedslisten, og det gør, at jeg har tillid til, at partiet står bag den aftale, vi har nu. Samtale fremmer forståelsen, og vi har givet os tid til at tale med hinanden, selv om udgangspunktet måske ikke har indbudt til fredelig dialog.


Betyder det, at du har forståelse for, at Enhedslisten er sprunget fra to aftaler?

- Nej, jeg har aldrig forståelse for, at nogen springer fra en aftale, men jeg kan konstatere, at det er sket, og så kan man vælge to ting: At gå i kold-krigs-modus og eskalere eller gå dialogens vej. Jeg er lidt stolt af, at vi insisterer på en bred konstituering, der sender et signal om et samarbejdende byråd. Det er lykkedes at sikre stabiliteten.


Venstre står som det eneste parti isoleret og helt uden for, men vælgerne gav trods alt partiet seks mandater i byrådet. Hvordan ser du Venstres rolle i den nye byrådsperiode?

-Jeg oplever, at Venstre har svært ved at finde sig selv og få fodfæste i den situation, partiet er havnet i. Mit bedste råd vil være - helt uden kant eller svirp - at trække stikket en måneds tid og så lægge valgkampsretorikken bag sig. Valgkampen er slut, men partiet står et svært sted.


Hvad har du gjort for at få Venstre med i den brede aftale?

- Vi har fremlagt forskellige tilbud, men Venstre har ikke ønsket at være med. Årsagerne til det skal I spørge Venstre om.


Den nye konstituering skal først endeligt vedtages 15. december i byrådssalen. Hvordan vil du indtil da sove trygt om natten uden frygt for flere aftalebrud?

- Det er min klare opfattelse, at alle partier synes, at nu skal det være slut. Nok er nok, og nu kan vi ikke byde odenseanerne mere.


Men jeg går ud fra, du alligevel glæder dig rimelig meget til 15. december?

- Jeg glæder mig både til 15. december og til januar, hvor det nye byråd for alvor trækker i arbejdstøjet og sikrer et bredt politisk samarbejde med mindre rød-mod-blå-bokseri, der har fyldt mere på lydniveau end på indhold.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce