Annonce
Odense

Rahbæk Juel dropper fjernvarmesalget: - Selvfølgelig er det her et politisk nederlag

- Jeg ved, der er mange, der har været modstandere af salget, og det glæder mig en dag som i dag at kunne give dem ro og fred, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S), efter han sammen med SF og Radikale Venstre tirsdag droppede salget af Fjernvarme Fyn. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) langer ud efter både Energistyrelsen og kommunens eksterne rådgivere, efter en stor usikkerhed om lovgrundlaget for fjernvarmesalget har fået politikerne til helt at droppe salget.

Peter Rahbæk Juel, det virker ikke ret professionelt, at I ikke - inden I indgår så stor en politisk aftale som at sælge fjernvarmen - er fuldstændig sikre på lovgrundlaget. Hvorfor har I ikke styr på paragrafferne?

- Vi har gjort alt, hvad man kan forvente af os som lægmænd, som politikere og kommune. Vi har helt fra begyndelsen været opmærksomme på, at vi med så kompliceret en opgave som et fjernvarmesalg skal have eksterne eksperter ind for at rådgive os. Det har vi haft, og derfor har vi hvilet i, at der er en legal vej til at gennemføre salget. Men der må man bare sige, at det er der nu med Energistyrelsens udtalelse skabt meget stor usikkerhed omkring.

Så du mener ikke, du og I selv bærer et ansvar?

Annonce

- Som et enigt Økonomiudvalg har vi allieret os med de bedste eksperter, og vi har lænet os op ad deres rådgivning.

Skal det forstås sådan, at I har spurgt de forkerte folk til råds?

- Vi har i hvert fald fået en rådgivning, der i kvaliteten har været mangelfuld, og havde den haft en anden kvalitet, havde der ikke været grund til at trække byen gennem en lang og opslidende diskussion om salget.

Brian Dybro (SF) kalder både jeres rådgivere og Energistyrelsen for hundehoveder. Hvad kalder du dem?

- Jeg undrer mig også. For eksempel undrer jeg mig over, at Energistyrelsen ikke kan give et klart svar på egen praksis. Det er tæt på et ikke-svar, de har givet, og det er simpelthen ikke seriøst. Det vedrører både vores proces, men også andre handler, der står tilbage i usikkerhed.

Og hvad med Horten-advokaterne, som I har betalt millioner for at rådgive jer. Hvad er din besked til dem?

- Det er ikke godt nok. Og der er ingen tvivl om, at vi vil se os godt for, næste gang vi skal have vejledning på forsyningsområdet. De skal gerne være pengene værd.

Kræver I millionerne tilbage?

- Det har vi ikke forholdt os til endnu.

I udtalelsen fra Energistyrelsen bliver det jo ikke slået endeligt fast, at salget vil være ulovligt, og styrelsen henviser til domstolene for en endelig afklaring. Hvorfor ikke tage sagen i retten - det kunne jo være, at I ville få medhold?

- Jeg vil ikke med de store omkostninger være med til at skabe usikkerhed og et langt slagsmål. Og er der steder, hvor vi som kommune mener, vi skal udfordre lovgivningen, så synes jeg nok, et bredt udpluk af partier i byrådet skal være enige om det.

Der har været stor modstand mod fjernvarmesalget både politisk og i befolkningen. Hvor meget spiller det ind på den beslutning, der nu er truffet om at droppe salget?

- Det er de juridiske forudsætninger, der ændrer sig. Det er en væsentlig pille. Men jeg vil godt sige, at det nok er den sværeste beslutningsproces, jeg har oplevet. Jeg ved, der er mange, der har været modstandere af salget, og det glæder mig en dag som i dag at kunne give dem ro og fred.

Det kan ikke være de bedste dage på borgmesterkontoret lige nu?

- Jeg skal være helt ærlig og sige, at selvfølgelig er det her et politisk nederlag, når vi havde en plan og havde regnet med vores eksterne rådgivere og med Energistyrelsen, og vi så bliver løbet ned. Havde vi vidst det her i august, havde vi sagt stop med det samme.

Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce