Annonce
Faaborg-Midtfyn

Radikalt benspænd på politisk kultur: Insisterer på debat om grøn Faaborg-Midtfyn

Radikale vil være drivkraften bag grøn forandring og foreslår nu i et politisk udspil CO2-neutral kommune, nyt politisk udvalg, bæredygtig indkøbspolitik og flere cykelstier.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Med udspillet "Tænk grønt - tænk Faaborg-Midtfyn" forsøger Søren Hillers og hans Radikale Venstre sig nu med et benspænd på den politiske kultur i Faaborg-Midtfyn.

Traditionelt er det sådan, at forvaltningen enten af egen drift eller på bestilling af de politiske fagudvalg laver et beslutningsgrundlag, som politikerne tager stilling til. Men nu har Radikale Venstre vendt processen på hovedet, og lavet et udkast til en grøn politik med konkrete anvisninger på, hvordan Faaborg-Midtfyn bliver en CO2-neutral og en langt mere klimavenlig kommune frem mod år 2030.


Vi synes, der diskuteres alt for lidt politik i kommunalbestyrelsen. Det vil vi forsøge at ændre på med vores bud på en mere grøn kommune.

Søren Hillers, spidskandidat for Radikale Venstre


De formelle beslutninger om delelementerne skal så tages løbende og vil givetvis give masser af arbejde til den kommunale forvaltning.

Annonce

Drivkraft for grøn forandring

- Vi synes, der diskuteres alt for lidt politik i kommunalbestyrelsen. Det vil vi forsøge at ændre på med vores bud på en mere grøn kommune, siger Søren Hillers, spidskandidat for det lille parti, der har to mandater i kommunalbestyrelsen.

Partiet har ambitioner om at vinde større indflydelse, og den grønne profil, skal hjælpe kandidaterne til flere stole i kommunalbestyrelsen:

"Radikale Venstre vil være drivkraften for en grøn forandring i Faaborg-Midtfyn. Vi er partiet, der skiller sig ud i byrådet ved at gå forrest og finde nye løsninger på det grønne område med borgere, organisationer, eksperter og medlemmer f kommunalbestyrelsen fra andre partier. Uanset hvilken partifarve de har," hedder det blandt andet i udspillet.

Et af de steder, Radikale Venstre savner cykelstier, er mellem Horne og Faaborg. Partiet vil have etablere flere cykelstier, både på kommune- og statsveje. Foto: Torsten Cilleborg

Hjørnestenene i "Tænk grønt - tænk Faaborg-Midtfyn" er et krav om at gøre kommunen CO2-neutral frem mod 2030, at få nedsat et permanent grønt udvalg i stil med det verdensmåludvalg, Hillers blev formand for i foråret, en ny indkøbspolitik med bæredygtighed som fokus, mange flere kilometer cykelstier og meget mere borgerinddragelse.

Annonce

Har ikke regnet på økonomiske konsekvenser

Det er elementer, der traditionelt ville komme op som enkeltforslag, grundigt konsekvensanalyseret og beskrevet af forvaltningen som beslutningsgrundlag til politikerne. Nu spiller Radikale Venstre så ud med en samlet pakke af målsætninger.

Radikale Venstre

Radikale Venstre fik comeback i kommunalbestyrelsen ved valget i 2017, efter et par perioder på sidelinjen. Partiet var senest repræsenteret ved Jørgen Tyllesen, der røg ud i 2009.

I 2017 fik partiet lidt overraskende valgt to mandater, nemlig Søren Hillers og Anna Mette Skov Boring. Partiet fik 1478 stemmer, svarende til 5,0 procent.

Når det gav to mandater, skyldtes det, at partiet var i valgforbund med Alternativet, som fik valgt Mads Holdgaard, og Borgerlisten, som ikke opnåede valg.

Hverken Alternativet eller Borgerlisten forventes at stille op ved valget i 2021, men Søren Hillers har erklæret sig åben overfor at søge valgforbund med andre partier, f.eks. SF.

- Det gør vi jo, fordi vi gerne vil give et helstøbt bud på en grønnere kommune, og så folk kan forholde sig til, hvad vi Radikale Venstre mener. Det vil vi gerne sætte til debat og i hvert fald sikre, at folk ved, hvad vi mener og forhåbentlig får diskussionerne med de andre partier, forklarer Søren Hillers.

I det radikale forslag er der ikke lavet egentlige konsekvensberegninger, og der er heller ikke regnet på eller givet anvisning på finansiering af de enkelte delforslag.

- Generelt er forslagene ikke mere omkostningstunge, end vi vil kunne holde deres realisering inden for kommunens normale budgetrammer. Når vi snakker om flere cykelstier, så koster de selvfølgelig penge at anlægge, men vi vil bare lade dem fylde lidt mere på anlægsbudgettet, og det koster ikke nødvendigvis mere at have en indkøbspolitik, der har fokus på bæredygtighed. Andre af forslagene vil kunne gennemføres via en mere målrettet rådgivning. Selvfølgelig vil der være administrative omkostninger forbundet med et nyt, permanent politisk udvalg, men vi er også nødt til at forankre et ejerskab til gennemførelsen af en grønnere dagsorden, vurderer Søren Hillers.

Den radikale spidskandidat bebuder, at partiet også vil komme med bud på en politik for børne- og ungeområdet og et forslag til en samlet kulturpolitik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Fødselarens fine gæst tog regn og blæst med humør - kronprinsessen fik hilst på broen til lands og til vands

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce