Annonce
Fyn

Radikale Venstre får fynsk mandat igen: Der skulle en Helveg til

Rasmus Helveg Petersen tager det fynske mandat for de Radikale med 3.763 personlige stemmer. Foto: Michael Bager
Radikale Venstres fynske mandat i Folketinget bliver besat af Rasmus Helveg Petersen. Det står klart efter at han slog rivalen Camilla Hersom med 530 personlige stemmer.

På Fyn stemte 7,3 procent af fynboerne på Radikale Venstre, hvilket giver partiet et fynsk mandat. Da de personlige stemmer var talt op, stod det klart, at det bliver Rasmus Helveg Petersen, der løber af med det fynske mandat med i alt 3.763 af personlige stemmer.

Dermed repræsenterer familien Helveg Petersen atter Fyn i Folketinget. I mange år blev Rasmus Helveg Petersens far, Niels Helveg Petersen, valgt på Fyn.

- Jeg er glad og lettet. Og meget rørt også. Det er stærke følelser, når man på den måde får et godt resultat ud af en kæmpe indsats, siger en lettet men træt Rasmus Helveg Petersen.

- Jeg har været nervøs helt til det sidste, for man skal ikke tage noget for givet. Det har været et tæt løb, men jeg synes også, det endte med en klar afgørelse.

De seneste fire år har fynboerne ikke haft et radikalt mandat på Christiansborg, efter Camilla Hersom i 2015 ikke blev genvalgt. Men nu er de fynske radikale tilbage, og det var altså en Helveg, der skulle til.

- Nu skal jeg skal ud og spise med min familie, som jeg ikke har set i en måned. Min kat er begyndt at ignorere mig, det er et dårligt tegn, griner Rasmus Helveg Petersen.

Annonce

Jeg har været nervøs helt til det sidste, for man skal ikke tage noget for givet. Det har været et tæt løb, men jeg synes også, det endte med en klar afgørelse.

- Rasmus Helveg Petersen, fynsk folketingskandidat for Radikale Venstre.

Tæt løb om mandatet

De andre fynske kandidater trak også en del personlige stemmer, men altså ikke helt nok til at slå Rasmus Helveg Petersen. Camilla Hersom fik i alt 3.233 stemmer, og var dermed blot 530 stemmer fra Helveg. 22-årige Anne Skau Styrishave vandt suverænt i to Odense-kredse og trak i alt 2.290 personlige stemmer, mens Søren Hillers fik 1.165 stemmer.

- Jeg er rigtig stolt af mit valgresultat, og helt vildt stolt af, at jeg har fået så mange stemmer i min hjemby Odense. Det føles dejligt, at mit bagland har bakket mig op, siger Anne Skau Styrishave, der ikke afviser, at hun kan finde på at stille op til Folketinget igen.

Derimod meldte Camilla Hersom allerede ud fra start, at dette var sidste forsøg på at komme ind i Folketinget.

- Jeg er da ked af, at jeg ikke vandt. Men jeg er egentlig tilfreds med min egen indsats. Jeg synes, jeg har lavet en god kampagne, jeg har haft nogle gode mennesker omkring mig og vi har knoklet fra morgen til aften. Men det er jo ikke nok, når man ikke får flest stemmer, og det er de barske realiteter i politik.

Fynsk mærkesag

I de seneste otte måneder har Rasmus Helveg Petersen haft sin gang på Christiansborg som barselsvikar for Zenia Stampe, men han glæder sig til nu at fortsætte som repræsentant for Fyn.

Og selvom han er bosiddende i København, har han tænkt sig at følge de lokale sager på Fyn tæt.

- En af de ting, jeg vil have med ind i regeringsforhandlingerne allerede nu, det er, at vi gerne vil have fase to af letbanen ud til Seden forbi Vollsmose, så vi får noget konstruktivt oveni nedrivningsplanen, siger han og tilføjer:

- Der kan man gøre noget både for at udvikle mobiliteten i Odense og for at udvikle Vollsmose-området. Og det er den første kamp, jeg kommer til at kaste mig ind i.

- Lige nu har jeg intet problem med, at jeg ikke skal i valgkamp igen. Det er meget hårdt at være i valgkamp, og den her valgkamp har været forfærdeligt lang. Så tværtimod er det lige nu en lettelse, siger Camilla Hersom med et grin. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce