Annonce
Indland

Radikale: Tag en tredjedel af jorden fra landmændene

Det er blandt andet landbrugsjord tæt på åer og moser, som ofte bliver oversvømmet, som Radikale vil inddrage til ny natur. Arkivfoto: Brian Berg/Ritzau Scanpix

Danmark har alt for lidt vild natur - for meget jord bliver dyrket. Derfor vil Radikale nu dele landets landbrugsjord op i tre lige store dele: En til almindeligt landbrug, en til økologi og en skal omdannes til natur.

Annonce

Natur og miljø: Mens de første jordbær, kartofler og ærter er på vej ud til forbrugerne, er der opstået højsæson på Christiansborg for at komme med grønne udmeldinger. Socialdemokratiet var de første med et omfattende miljø- og klimaudspil i starten af maj, så farvede Venstre pludselig sit logo grønt, mens SF i avisen Danmark torsdag lancerede et bud på en grøn satspulje.

Nu træder også Radikale ind i klumpspillet på den grønne midtbane. De vil tage hele Danmarks opdyrkede areal, svarende til cirka 60 procent af det samlede areal, og dele det op i tre lige store dele:

Det konventionelle landbrug skal have den ene del til superproduktiv og højteknologisk fødevareproduktion, økologerne skal have den anden del til "suveræne unikaprodukter til en høj salgsværdi". De sidste 20 procent af Danmarks areal, der i dag er ejet og opdyrket af landbruget, skal til gengæld inddrages af staten og udlægges til skov, nationalparker og store områder, hvor bisoner, vildheste og kronhjorte skal kunne boltre sig frit.

Hvis det bliver gennemført over godt 30 år, vil det kunne bidrage med en reduktion af CO2-udledningen på tre millioner tons og standse nedgangen i biodiversitet, hvor et stort antal dyrearter, f.eks. bier og sommerfugle, og plantearter forsvinder, mener Radikale.

Disse marker vil Radikale tage fra landmændene

1. Dårlige jordeMarker, der giver dårligt udbytte. Primært jord tæt på ådale og moser, der ofte bliver oversvømmet og sandjorde.

2. Marker der ligger langt væk

Mange landmænd har jord langt væk fra deres bedrift, hvor de bruger ressourcer på at transportere maskiner og mennesker rundt mellem spredte marker.

3. Tæt på byerne

Radikale mener, at for mange danskere har for dårlig adgang til natur, og derfor vil de inddrage landbrug tæt på de større byer.

4. Sammenhængende natur

Radikale vil prioritere at skabe større, sammenhængende områder af ny natur, så de vil gå efter marker, der kan skabe sådanne områder.

Radikale Venstres formand Morten Østergaard lancerer nyt grønt udspil, der skal omdanne en tredjedel af de dyrkede arealer i Danmark til natur. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce

Dyr løsning

- Vi vil simpelthen købe landmændenes jord til markedspris. Det skal primært være de mest sårbare jorde, hvor det er nødvendigt at bruge meget gødning, og det tror jeg faktisk, rigtigt mange landmænd vil være interesseret i. Det vil være en kæmpegevinst for miljøet og klimaet at omdanne de jorde til natur, men det bør også være en gevinst for landmændene at kunne komme af med deres mindst rentable marker, siger Morten Østergaard, formand for Radikale.

Han understreger, at det er en diskussion, som alle partier kommer til at deltage i, når der for alvor skal tages fat på at leve op til klimaaftalen fra Paris.

- Alle ved, at landbrugets rolle i klimapolitikken er uomtvistelig. Derfor er dette ikke et angreb på landbruget, men en vision for fremtidens landbrug, som vil kunne danne skole langt uden for Danmarks grænser.

- Er det ikke en meget dyr løsning, hvis staten skal købe en tredjedel af Danmarks landbrugsjord?

- Jo, men der er ingen vej uden om, at vi skal bruge penge på dette. Mon ikke alle dem, der er dybt bekymrede for vores drikkevand og klimaet kan se fornuften i det? Det er penge, der skal findes på statsbudgettet, men jeg forestiller mig også, at vi må bruge noget af landbrugsstøtten til det, siger Morten Østergaard.

- Kan landbruget ikke argumentere for, at med landbrugsstøtten betaler du dem med deres egne penge?

- Jeg mener ikke, at man kan sige, at landbrugsstøtten er landbrugets penge. Og jeg ser ikke noget problem i, at de får penge for at overdrage deres jord i stedet for at dyrke den.

Annonce

Mere attraktiv for turister

Morten Østergaard og Radikales vision er, at landbruget i fremtiden skal producere den samme mængde - blot på mindre plads.

- Den tredjedel, som vi vurderer kan holde til intensiv dyrkning, skal udnyttes bedre. Med investeringer i forskning og udvikling skal vi flytte hegnspælene længere, end vi troede var muligt. Vi vil bare ikke risikere vores drikkevand og klimaet i processen, siger Morten Østergaard.

- Er jeres plan rene udgifter eller kommer der penge i kassen nogle steder?

- Vi er klar til at prioritere pengene, men der er også indtægter. Flere økologiske fødevarer vil bringe os højere op i værdikæden både på pris og eksportmuligheder. Og et Danmark præget af mere vild natur vil gøre os mere attraktiv for grønne turister, siger Morten Østergaard.

Annonce

Landbruget er afvisende

Avisen Danmark har forelagt det radikale udspil for organisationen Landbrug og Fødevarer, der både tæller brancheforeninger, virksomheder og cirka 22.000 landmænd blandt sine medlemmer. I partiet har der været en forventning om, at organisationen ikke ville være helt afvisende over for planerne om at omdanne en tredjedel af Danmarks landbrugsjord til fri natur. De forventninger gør viceformand Lars Hvidtfeldt til skamme:

"Det er et totalt uigennemtænkt udspil, og hvis man tager indholdet for pålydende, vil det tage cirka 900 år at gennemføre opkøbet af landbrugsjord. Det er komplet useriøst og at holde vælgerne for nar. Samtidig må man åbenbart forstå, at de Radikale og ikke de store fødevareproducenter som Arla og Danish Crown ved, hvad markedet efterspørger," skriver han i en mail til avisen Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce