Annonce
Odense

Radikale slår Socialdemokratiet i Vollsmose

Den Radikale leder Morten Østergaard har flere gange i sidste valgperiode besøgt Vollsmose - blandt andet da han sidste år flyttede ind i lejligheden i bydelen i tre dage. Arkivfoto: Michael Bager
Socialdemokratiet går frem på Fyn, men tilbage i Odense. Især i Vollsmose, hvor Radikale til gengæld stormer frem.

Fremgang på hele Fyn uden for Odense - især i Svendborg med 4,5 procent. Men til gengæld tilbagegang i to ud af tre Odense-valgkredse.

Det er status for Socialdemokraterne efter stemmerne er talt op, og det samlede billede er, at partiet i Odense står svagere end ved sidste valg for snart fire år siden.

Værst ser det ud i Odense Øst-kredsen, hvor Socialdemokratiet er gået to procent tilbage. I Odense Syd er tilbagegangen på 0,6 procent, mens S i Odense Vest har fået en øget vælgertilslutning på 0,6 procent.

Annonce

Radikale størst i Vollsmose

Især på et valgsted i Odense Øst-kredsen har Socialdemokratiet lidt tilbagegang. Det er på valgstedet Camp U i Vollsmose (tidligere Humlehaveskolen).

Der er afgivet 4.019 gyldige stemmer, og tilbagegangen for Socialdemokratiet er på hele 13,1 procentpoint, hvilket efterlader S med 24,9 procent af stemmerne.

Til gengæld er Radikale Venstre stormet frem. Med 33 procent af de afgivne stemmer er partiet nu det klart største af alle, også større end Socialdemokratiet. Fremgangen for de radikale er - isoleret set for Camp U i Vollsmose - på voldsomme 29,6 procent i forhold til ved sidste valg.

Formand for den radikale vælgerforeningen i Odense, Kristian Grønbæk Andersen, kobler den markante fremgang sammen med, at partiet har arbejdet målrettet med at øge sin synlighed i Vollsmose-området. Og partiets fynske formand Kristina Siig er enig i den analyse.

- Vi har satset meget på Vollsmose. Morten Østergaard har været derude ad flere omgange, og vores kandidater har gået fra dør til dør, siger hun.

Desuden mener Kristina Siig, at den skærpede udlændinge-retorik fra partierne yderst til højre ved dette valg har været med til at gøde jorden for Radikale Venstres fremgang.

- De har gjort en del af arbejdet for os, siger hun.

Mens Socialdemokratiet er gået markant tilbage i Vollsmose, er der fremgang i mere landlige områder i Odense Øst-kredsen som Fjordager, Agedrup og Fraugde. Fremgangen er dog slet ikke så stor, at den samlet set opvejer tabet af stemmer på blandt andet valgstedet Camp U.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce