Annonce
Indland

Radikal vrede over S-melding om Tyrkiet

Fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), der var med til at anerkende Tyrkiet som kandidat til EU-medlemskab, advarer nu mod at lukke landet ind i unionen i nogen nær fremtid. Arkivfoto: Morten Thun

EU: S-top vil udskyde Tyrkiets optagelse

Socialdemokraternes tidligere regeringspartnere fra Det Radikale Venstre er oprørte over, at S-formand Mogens Lykketoft og partiets spidskandidat til EU-Parlamentet, Poul Nyrup Rasmussen, sætter spørgsmålstegn ved Tyrkiets optagelse i EU.

- Det er dybt skuffende og uden fornemmelse for timing, at både Nyrup og Lykketoft lufter deres modstand mod Tyrkiet. Det virker som om, at de har større behov for at score point i Danmark end at føre ansvarlig politik i EU, siger den radikale spidskandidat til parlamentsvalget, Anders Samuelsen.

Mogens Lykketoft siger, at han er enig med sin forgænger, Poul Nyrup Rasmussen, der i et interview med Politiken siger, at der vil gå lang tid, før Tyrkiet kan blive lukket ind i EU. Både De Radikale og SF mener, at kræfterne skal bruges på at skubbe Tyrkiet ind i EU.

- Vi undgår ikke islamisk fundamentalisme ved at skubbe moderate muslimer fra os. En indbildt fordom om, at danske vælgere er modstandere af at bygge bro til Tyrkiet, må derfor aldrig blive til en neurose, som forhindrer os i at tage fornuftige og ansvarlige beslutninger om Europas udvikling i retning af fred og sikkerhed, siger Anders Samuelsen.

SF's formand, Holger K. Nielsen, konkluderer, at den socialdemokratiske skepsis nu må være et udtryk for partiets holdning.

- Når både Nyrup og Lykketoft sætter alvorlige spørgsmålstegn ved det tyrkiske medlemskab, må man gå ud fra, at det er partiets opfattelse - også selv om det i alt fald er det modsatte af, hvad formanden for Europaudvalget, Claus Larsen-Jensen, har givet udtryk for, siger Holger K. Nielsen.

- I SF støtter vi tyrkisk medlemskab af EU. Det er vigtigt at forpligte Tyrkiet til en demokratisk, verdslig udvikling - ikke mindst af hensyn til vores sikkerhed. Tyrkisk EU-medlemskab er med andre ord sikkerhedspolitik - ligesom udvidelsen med de øst- og centraleuropæiske lande er det, siger Holger K. Nielsen.

Uforståelige budskaber

Også CD's leder, Mimi Jakobsen, mener, at Tyrkiet skal med i EU. I en pressemeddelelse kalder den tidligere minister budskaberne fra Nyrup "uforståelige".

- Vi svigter det moderne Tyrkiet ved at følge Poul Nyrup Rasmussen i denne sag, siger Mimi Jakobsen, der peger på, at Tyrkiet har "gennemført en historisk set helt ekstraordinær reformlovgivning, der klart imødekommer kritikken af såvel menneskerettigheder som retssystemet."

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce