Annonce
Indland

Radikal vrede over S-melding om Tyrkiet

Fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), der var med til at anerkende Tyrkiet som kandidat til EU-medlemskab, advarer nu mod at lukke landet ind i unionen i nogen nær fremtid. Arkivfoto: Morten Thun

EU: S-top vil udskyde Tyrkiets optagelse

Annonce

Socialdemokraternes tidligere regeringspartnere fra Det Radikale Venstre er oprørte over, at S-formand Mogens Lykketoft og partiets spidskandidat til EU-Parlamentet, Poul Nyrup Rasmussen, sætter spørgsmålstegn ved Tyrkiets optagelse i EU.

- Det er dybt skuffende og uden fornemmelse for timing, at både Nyrup og Lykketoft lufter deres modstand mod Tyrkiet. Det virker som om, at de har større behov for at score point i Danmark end at føre ansvarlig politik i EU, siger den radikale spidskandidat til parlamentsvalget, Anders Samuelsen.

Mogens Lykketoft siger, at han er enig med sin forgænger, Poul Nyrup Rasmussen, der i et interview med Politiken siger, at der vil gå lang tid, før Tyrkiet kan blive lukket ind i EU. Både De Radikale og SF mener, at kræfterne skal bruges på at skubbe Tyrkiet ind i EU.

- Vi undgår ikke islamisk fundamentalisme ved at skubbe moderate muslimer fra os. En indbildt fordom om, at danske vælgere er modstandere af at bygge bro til Tyrkiet, må derfor aldrig blive til en neurose, som forhindrer os i at tage fornuftige og ansvarlige beslutninger om Europas udvikling i retning af fred og sikkerhed, siger Anders Samuelsen.

SF's formand, Holger K. Nielsen, konkluderer, at den socialdemokratiske skepsis nu må være et udtryk for partiets holdning.

- Når både Nyrup og Lykketoft sætter alvorlige spørgsmålstegn ved det tyrkiske medlemskab, må man gå ud fra, at det er partiets opfattelse - også selv om det i alt fald er det modsatte af, hvad formanden for Europaudvalget, Claus Larsen-Jensen, har givet udtryk for, siger Holger K. Nielsen.

- I SF støtter vi tyrkisk medlemskab af EU. Det er vigtigt at forpligte Tyrkiet til en demokratisk, verdslig udvikling - ikke mindst af hensyn til vores sikkerhed. Tyrkisk EU-medlemskab er med andre ord sikkerhedspolitik - ligesom udvidelsen med de øst- og centraleuropæiske lande er det, siger Holger K. Nielsen.

Uforståelige budskaber

Også CD's leder, Mimi Jakobsen, mener, at Tyrkiet skal med i EU. I en pressemeddelelse kalder den tidligere minister budskaberne fra Nyrup "uforståelige".

- Vi svigter det moderne Tyrkiet ved at følge Poul Nyrup Rasmussen i denne sag, siger Mimi Jakobsen, der peger på, at Tyrkiet har "gennemført en historisk set helt ekstraordinær reformlovgivning, der klart imødekommer kritikken af såvel menneskerettigheder som retssystemet."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce