Annonce
Odense

Racistiske opslag: Parti beder Brixtofte trække sig fra valgkampen

I april meldte Jens Brixtofte offentligt ud, at han havde ambitioner om at blive del af byrådet for Socialdemokratiet. Men på baggrund af stærkt racistiske ytringer på Twitter-profiler i Brixoftes navn har partiet bedt ham trække sig. - Men det er ved gud ikke mig, der har skrevet det. Jeg fremstår jo som en nazist, understreger Jens Brixtofte, der mener, andre har oprettet profilerne i hans navn. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg
  • Socialdemokraterne i Odense har bedt Jens Brixtofte forlade partiet og opstillingslisten til kommunalvalget på grund af udtalelser, der er "uforenelige med partiet".
  • Brixtofte afviser at have skrevet de stærkt racistiske ord, der optræder på Twitter-profiler i hans navn. Ekspert vurderer, at profilerne er falske.

Jens Brixtofte, den tidligere grandprix-vinder og bror til Peter Brixtofte, er alligevel ikke på stemmesedlen i Odense, når der til november er valg til byrådet. Og han er heller ikke længere medlem af Socialdemokratiet.

Det fortæller Mads Søndergaard Thomsen, der er formand for Socialdemokratiet i Odense.

- Vi er for nylig blevet opmærksomme på, at Jens Brixtofte, før han meldte sig ind i Socialdemokratiet, har givet udtryk for nogle holdninger, som ikke er forenelige med hverken partiets politik eller etik. Vi har derfor bedt Jens om at trække sit kandidatur øjeblikkeligt og samtidig melde sig ud af partiet, forklarer formanden.

Det er holdninger, der er stærkt racistiske mod både jøder og muslimer, og de er delt på det sociale medie Twitter i løbet af få døgn i juli sidste år.

- Når personer melder sig på banen og har et ønske om at engagere sig i det politiske arbejde, så tager vi en åben og konstruktiv snak med dem. Igennem vores samtaler med Jens Brixtofte har han ikke givet udtryk for nogle af disse holdninger, og vi har derfor haft en positiv dialog med ham om et muligt kandidatur.

- Men efter at vi blevet opmærksomme på hans tidligere udtalelser, der er helt forkerte og ganske uforenelige med vores partis grundlæggende værdier og holdninger, tog vi straks affære, understreger Mads Søndergaard Thomsen.

Annonce

- Ved gud ikke mig, der har skrevet det

Jens Brixtofte afviser imidlertid, at han er manden bag de racistiske ord.

- Det er gruopvækkende. Jeg har slet ikke været på Twitter - kun på Facebook - så nogle har oprettet Twitter-konti i mit navn, påpeger han.

- Det er ved gud ikke mig, der har skrevet det. Jeg fremstår jo som en nazist, og det kan jeg overhovedet ikke stå inde for.

- Så du har ikke noget imod hverken jøder eller muslimer?

- Nej. Tværtimod. De er nogle af mine bedste venner. Og ingen i mit privatliv har hørt mig tale andet end positivt om integration.

Jens Brixtofte blev både gal og skuffet, da han for kort tid siden blev gjort opmærksom på Twitter-profilerne og bedt om at trække sig fra Socialdemokraternes kandidatliste og melde sig ud af partiet. Men det har han gjort og er med egne ord "faldet lidt ned igen".

- Hvis det ikke er dig, der har skrevet ordene på Twitter, hvorfor tager du så ikke kampen op?

- Jeg har bedt om råd hos flere forskellige folk. Men alle ser helt opgivende ud. Det er jo identitetstyveri, og det er svært at gøre noget mod Twitter. De vil jo stille med 370 advokater. Man skal vælge sine kampe med omhu. Men ked af det. Det er jeg sgu.

Men Brixtoftes forklaring får ikke Mads Søndergaard Thomsen til at tvivle på partiets beslutning.

- Hvorfor beder I Brixtofte gå på baggrund af nogle Twitter-profiler, han siger slet ikke er hans?

- Vi er ret sikre på, at vi er nået til den rigtige konklusion, konstaterer Mads Søndergaard Thomsen uden at ville uddybe yderligere.

Ekspert: Det er falske profiler

Jens Brixtofte får opbakning fra en af landets førende eksperter inden for sociale medier, Thomas Bigum. Fyens.dk har bedt Thomas Bigum se på de fire profiler på Twitter, som står i navnet "Jens Brixtofte", og han vurderer dem uden tøven til at være falske profiler.

- Hvis partiet ikke stoler på Jens Brixtofte i den her sag og ikke kan gennemskue, at det er falske profiler, så er de groft inkompetente i digital kultur, siger Thomas Bigum.

Det har partiformanden ingen kommentarer til.

- Baserer I jeres beslutning på andet end Twitter-profilerne?

- Jeg har ikke yderligere kommentarer, understreger Mads Søndergaard Thomsen.

Falske profiler er et velkendt fænomen på Twitter. Det sociale medie har selv tidligere vurderet, at omkring 8,5 procent af alle profiler er falske. Men ifølge et studie fra University of Southern California og Indiana University er op mod 15 procent af alle Twitter-profiler botter, altså et computerprogram, der er designet til at udføre noget ved hjælp af internettet.

Med 313 millioner aktive brugere om måneden ifølge Twitters egne oplysninger svarer det til op mod 47 millioner brugere. Og de 15 procent er endda et forsigtigt bud, da nogle botter er svære at opdage, lyder det i studiet.

Der findes cirka 350.000 danske profiler på Twitter.

Fyens.dk viser ikke hele twitterprofilen, men her er et af de falske tweets

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce