Annonce
forside

Racistisk eller sjovt?: Caféplakat med sort dreng anmeldt for at være racistisk

Opawel Kore finder café Aromas logo og isplakat stødende og har derfor anmeldt caféejer Claus Hattese til politiet for racisme. Foto: Anders C. Østerby

Caféejer Claus Hattesen er blevet anmeldt for racisme på grund af Café Aromas logo og isplakat. Anmelderen føler sig krænket på grund af det, han mener er en nedværdigende fremstilling af sorte. Claus Hattesen overvejer, om logoet skal ændres.

Ærøskøbing: En sort dreng med store røde læber kun iført trusser, halskæde, ørering og et spyd ved hånden bærer på hovedet en bakke med kaffebønner.

Under ham står der Café Aroma, og logoet sidder på menukortet i montren på Café Aromas terrasse. Længere henne, ved indgangen til caféens isbar, er den samme dreng i noget større størrelse. Her er kaffebønnerne skiftet ud med fire farvestrålende kugler is, guf og syltetøj på toppen.

Drengen ser glad ud, mens han kigger skråt op på isen. Men det er Opawel Kore ikke. Han er fra Elfenbenskysten og uddannet cand.mag. i filosofi og føler sig som sort krænket over plakaten og logoet, som han mener er racistiske, fordi de efter hans mening fremstiller sorte på en måde, som giver mindelser om slaveri og kolonitid.

Opawel Kore, som er sygeplejerske og arbejder i hjemmeplejen på Ærø, har i første omgang henvendt sig til caféejer Claus Hattesen for at forsøge at få ham til at forstå, at han oplever plakat og logo som krænkende. Han følte sig ikke mødt, og derfor har han anmeldt Claus Hattesen til politiet for racisme.

Ifølge Opawel Kore fortæller Claus Hattesen, at inspirationen til logoet og plakaten stammer fra en kaffedåse fra Tønder Kafferisteri fra 50'erne med præcis samme logo, og at han finder den sjov og minder ham om hans barndom.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: Claus Hattesen, Café Aroma

Sagen kort

Logoet til Café Aroma blev lavet af en grafiker for 14 år siden, da Claus Hattesen åbnede caféen. Forlægget var en kaffedåse fra Tønder Kafferisteri, som er stiftet i 1919. Claus Hattesen kontaktede stifterens barnebarn og fik lov til at bruge logoet.I 2007 kom varianten med iskugler i stedet for kaffebønner, da ismageriet åbnede.

Opawel Kore, 43 år og fra Elfenbenskysten, kom til Danmark i 1993 og flyttede til Ærø i efteråret 2014. Fra juli 2015 arbejdede han i Grønland og Norge og vendte tilbage til Ærø i maj 2017 og er først blevet opmærksom på Aromas plakat og logo nu.

Fyns Politi bekræfter at have modtaget en anmelselse for racisme.

- Når man ikke er sort, er det måske meget sjovt. Det minder om dengang, vores forfædre arbejdede med tvang i kaffeplantager, hvor de skulle bære kaffe på hovedet for kolonimesteren, siger Opawel Kore.

Han tilføjer, at selv om slaveriet er ophørt, arbejder mange afrikanere stadig under ringe forhold, for at europæere kan få deres kaffe på dyre caféer.

- I Elfenbenskysten koster et kilo kaffe fem kroner. De tjener ingenting i forhold til det arbejde, de laver, og så skal man gøre grin med dem. 50'erne var dengang, man kunne tillade sig at gøre grin med sorte mennekser, og hvor der ikke var så mange sorte mennesker i Danmark. Det kan man ikke i dag i Frankrig, fordi tingene udvikler sig, og folk bliver klar over, at det kan man ikke mere, siger han.

Lignende logo forbudt i Frankrig

I 2006 blev et slogan og logo fra 1930'erne fra den franske chokoladeproducent Banania relanceret. En sort mand siger på primitivt og barnligt fransk, at det smager godt, men logoet blev bragt for retten, og man indgik et kompromis, hvor producenten indvilgede i at fjerne billederne fra produkterne. Og i 2011 blev billede og tekst i forening forbudt.

- Der blev nedlagt forbud mod, at man brugte det sammen, fordi det blev anset som stødende, forklarer Jørn Boisen, kender af franske forhold og institutleder på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

Ifølge lektor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach skal der meget til i dansk sammenhæng for at blive dømt for racisme.

- Det kommer an på, hvilket budskab politiet og domstolen mener, der er i plakaten, siger hun og understreger, at hun udtaler sig generelt.

- Det, som er racismebestemmelsens omdrejningspunkt, er, om man truer, forhåner eller nedværdiger nogen på grund af deres hudfarve eller race. Det skal være rimelig groft, før det er racistisk.

Annonce

Overvejer at ændre logoet

Opawel Kore vil lade juristerne afgøre, om der er tale om racisme, og hvis der ikke er noget at komme efter, vil han acceptere det. Men han håber, hans anmeldelse vil afføde en debat om, hvordan man fremstiller sorte i 2017.

- For den repræsentation stammer fra 1950, siger han (Claus Hattesen, red.) selv. Under kolonitiden. Men den tid er forbi. Jeg kan ikke tvivnge ham til at fjerne de billeder. Det må jurister afgøre. Jeg siger bare, at jeg oplever det som en krænkelse, siger han og tilføjer, at det gør ondt:

- Jeg er den eneste sorte sygeplejerske på øen, og så ser jeg sådan noget, og så bliver jeg endnu mere udstillet. Det er så frustrerende.

Claus Hattesen har ikke ønsket at udtale sig om sagen til avisen, men har i en mail forklaret, at hans forældre havde en kaffedåse, som de brugte hver dag. Dåsen med tegningen af den sorte dreng var en del af Claus Hattesens opvækst, og da han åbnede Aroma, kom han til at tænke på kaffedåsen fra barndommen.

Han har dog de senere år fået henvendelser om logoet og vil nu i samråd med sin advokat overveje, om logoet skal ændres.

Hvad mener du om isplakaten? Deltag gerne i afstemningen herunder og/eller skriv i kommentarfeltet under artiklen, så udvælger Fyns Amts Avis nogle af kommentarerne og følger op på debatten.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Navne

Fynske dødsfald

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nyt boligprojekt kan være på vej her

Annonce