Annonce
Indland

Racisme-retssag: Ytringsfriheden til debat

Mohamad Al Khaled Samha.

Både anklager og forsvarer kom i deres procedurer ind på ytringsfrihedens rammer, men de var alligevel uenige om den 58-årige tiltalte imams udtalelser om jøder som "børn af aber og svin" i moskeen i Odense for over to år siden.

Hvor langt rækker ytringsfriheden i Danmark, når det f.eks. handler om en imams udtalelser om jøder som "børn af aber og svin"?

Det brugte både anklager og forsvarer ganske meget tid på under deres procedurer i sagen mod den 58-årige Odense-imam Mohamad al Khaled Samha. I september 2014 holdt han en tale i forbindelse med en fredagsbøn i moskeen på Ørbækvej, hvor han udtalte sig om jøderne - efter anklagemyndighedens opfattelse racistisk, efter forsvarerens opfattelse ikke racistisk, men udtryk for ytringsfrihedens rammer.

- Ytringsfriheden har grænser. Den grænse hedder straffeloven, sagde anklager Maria Fanø-Fredeløkke.

- Ytringsfriheden gælder også for alle dem, vi ikke er enige med, sagde forsvareren, advokat Niels Rex, som også henviste til Mohammed-tegningerne, som vi i Danmark mente, vi havde og har ytringsfrihed til at trykke, mens vi ifølge forsvareren ikke accepterer det, når det gælder den modsatte part.

Anklageren mente, at når en imam udtaler sig på den måde, han gjorde det i moskeen, så har han et større ansvar end så mange andre, fordi han som imam er en kendt person, religiøs leder og forkynder, og en person, som der lyttes til. Derfor mente hun, at han skulle idømmes fængsel i et vis antal dage, som kan være betinget.

Forsvareren har til gengæld hele tiden talt om, at imamens tale i moskeen var at opfordre til ro og besindighed oven på Israels bombninger af Gaza-striben, og ikke at udtale sig racistisk om jøder i al almindelighed.

I sin afsluttende bemærkning sagde imamen selv, at han tilhører den moderate del af muslimer i Danmark, og håbede, at der vil blive værnet om demokratiet i Danmark.

Der falder dom senere tirsdag eftermiddag.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce