Annonce
Erhverv

R-ordfører om dab-udbud: For vigtig sag til at slutte her

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Ombudsmanden vil ikke undersøge omstridt udbud af en ny dab-kanal, men for Jens Rohde (R) fortsætter sagen.

Selv om Ombudsmanden har afvist at undersøge forløbet om udbuddet af en ny dab-kanal, mener medieordfører for De Radikale Jens Rohde ikke, at sagen om udbuddet - og Radio24syvs lukning - er slut.

- Det her handler ikke bare om en radiostation. Det handler om noget, der er meget, meget større. Herunder vores frie presse, gennemsigtighed og forudsigelighed ved udbud.

- Altså nogle helt grundlæggende principper i den måde, vi driver vores samfund på, hvor vi jo har rigtig mange udbud af offentlige opgaver, siger han.

I udbuddet om en dab-kanal var der tre ansøgere: Den eksisterende Radio24syv, den nye Radio Loud og DK4 Radio.

Det var ungdomsradioen Loud, der vandt udbuddet. Det besluttede Radio- og tv-nævnet. Efterfølgende er nævnet blevet mødt med skarp kritik - blandt andet fra Jens Rohde - for sine metoder til at nå frem til afgørelsen.

Jens Rohde henviser til, at der stadig er flere muligheder for at klage over Radio- og tv-nævnets afgørelse.

- Det er jo Ombudsmandens vurdering og Ombudsmandens valg, og så har Radio24syv nogle muligheder for at tage sagen til domstolen, og de kan også indklage den til Klagenævnet for Udbud, siger han.

Endelig kan Rigsrevisionen tage sagen op. Og så vil Jens Rohde opfodre journaliststanden til fortsat at granske udbuddet.

- Det her er i mine øjne den største politiske medieskandale, siden man lukkede Radio Mercur i sin tid, fordi det for mig er fuldstændig åbenlyst, at der har været nogle politisk motiverede beslutninger rettet mod en radiostation, som nogle ikke kunne lide, siger han.

Radio Mercur var en reklamefinansieret radio. Den sendte fra et skib i internationalt farvand i Øresund og Storebælt fra 1958 til 1962, indtil stationen - dengang den eneste, der brød Danmarks Radios monopol - blev lukket.

- Helt tilbage fra dengang, hvor Dansk Folkeparti pludselig mente, at en radiostation, som vi havde brugt 800 millioner kroner på gennem otte år, skulle flytte et andet sted hen, fortsætter Jens Rohde.

- Enhver kunne sige sig selv, at det ville have konsekvenser.

Radio24syvs sendetilladelse på FM-båndet udløb med udgangen af oktober.

Radioen undlod at søge om frekvensen igen, da det - på Dansk Folkepartis initiativ - blev et politisk krav, at hovedparten af stationen skulle baseres mindst 110 kilometer fra København.

Et krav, som Radio24syv ikke fandt muligt at efterleve for stationen, der siden 2011 havde haft hovedsæde i København.

Til gengæld søgte stationen om tilladelse til at sende fra en ny dab-kanal.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce