Odense: 4. november 2018 vil for altid være indprentet i Christian Hansens hukommelse, som en af de mørkeste dage i hans liv. Her stod det klart, at den forretning, hans far stablede på benene 62 år forinden, var en saga blot.
Conditoriet Hauges Plads blev officielt dømt til lukning.
Letbanearbejdet fik skylden for den dårlige økonomi, som betød et farvel til Bolbros nærmest sagnomspundne brød og kager - og ikke mindst de ikoniske røvhuller.
Bagerkæden From forsøgte at ælte liv ind i virksomheden, men projektet hævede sig aldrig rigtigt op til fordums styrke.
Et års tid senere var også den gnist slukket.
Christian Hansen var ellers indstillet på, at hans dage som selvstændig var talte, indtil en ven prikkede ham på skulderen.
- Hånden på hjertet - jeg havde egentlig ikke regnet med at vende tilbage på den her måde. Jeg bliver 58 år næste gang og jeg arbejdede ved en bager i Assens, da en god kammerat sagde, at jeg burde åbne mit eget. Han savnede mit brød og mine kager. Og han mindede mig om, at min kone Tina er 20 år yngre end mig og har masser af gode år i sig endnu. Det kunne jeg jo godt se, griner han fra baglokalet i det nye bageri på Kochsgade.
Ødelæggende letbane
Nyt er det på sin vis ikke. For de lokale borgere er det et gensyn med en bager på adressen, der førhen husede Hjørne Bageriet.
- Vi var glade for Hauges Plads og Bolbro, men så længe der er letbanearbejde lige ude foran, vil ingen bager nogensinde have en chance på Hauges Plads - eller særligt mange andre steder på den strækning, letbanen breder sig over. Vi ville heller ikke være i midtbyen. Der har jeg en fornemmelse af, at det ville blive skidt. Man ved aldrig, hvad der kommer og ødelægger forretningen. Herude har vi et opland og parkeringspladser. Og der skal forhåbentligt ikke suse en letbane forbi lige ude foran.
- Nu skaber vi et nyt eventyr i anden del af byen, siger bagermesteren, og retter opmærksomheden imod bageriets nye navn.
Eventyr-brød
Eventyr Bageriet står der på skiltet, som ikke efterlader associationer til Hauges Plads.
- Eventyr er urangsagelige. Det har vores historie også været. Og vi har derfor ladet navnet smitte af på produkterne, fortæller Christian Hansen, der dog ikke kan huske, hvad bagværket er blevet døbt.
Tina Hansen, hustruen, bryder ind.
- Vi har eksperimenteret med nogle helt nye brødtyper og kager og givet dem nye navne. Rumlebrød, Kong Kaj-kager, Svinedrengens Grise, Fyrtøjets Hunde og sådan. Det kører på de ting og så laver vi hele tiden udskiftninger, så vi kører et smallere, men varieret sortiment, fortæller hun.
Det lyder som, at alt er nyt. Hvad er der sket med røvhullerne?
Store øjne vokser frem i det lille hoved og øjenbrynene hæver sig.
- Dem var der selvfølgelig plads til. Letbanen tog bageriet fra os, men den kunne ikke tage røvhullerne. Det er næsten det vigtigste, vi har, siger Tina Hansen og slår en latter op.
For de uindviede læseres skyld er det vigtigt at nævne, at et røvhul er en kage - den fynske donut, som ægteparret også kalder den.