Annonce
Kultur

Røverliv i læder og nitter - men uden Sebastians sange

Maskuline æresbegreber betyder alt for Matti (Anders Gjellerup Koch, t.v.), men Borka (Mikkel Bay Mortensen) insisterer på at gøre ham rangen stridig som skovens sande røverkonge, så der er udsigt til en uundgåelig duel.  Foto: Emilia Therese
"Anemonesangen" er folkeeje, men den blokerer for middelalderatmosfæren i "Ronja Røverdatter", så forestillingen har fået helt ny musik.
Annonce

Kan man lade Ronja Røverdatter vokse op blandt outlaws i de svenske skove? Kan man forestille sig en "Ronja Røverdatter" uden Sebastians kendte sange?

Instruktøren Frede Gulbransen kan godt. Faktisk har han allerede rykket Ronja ud af  alfeuniverset og fået ny musik til Astrid Lindgrens fortælling. Resultatet kan man se fra på lørdag på Odense Teater.

- Det var forbandet svært at vælge Sebastians musik fra. "Anemonesangen" og "Ulvesangen" er blevet folkeeje, men de blokerede for den skandinaviske middelalder-atmosfære, som bogen har. Det er jo "Romeo og Julie" for børn og henlagt til de dybe, svenske skove, siger Frede Gulbransen.

Annonce

Hører en violin danse

At Nikolaj Busk skulle komponere ny musik, var instruktøren helt sikker på.

- Nikolaj spiller i Dreamers' Circus, som jeg er kæmpefan af. Trioen har på en gang genopdaget og fornyet den nordiske folketone. På tværs af århundrederne får Nikolajs musik én til at føle samhørighed med den urnordiske sjæl. En franskmand eller en spanier ville nok ikke få den oplevelse, men som nordmand bliver jeg glad, når jeg hører en violin danse.

At Nikolaj Busk også brændte for idéen mærkede Frede Gulbransen øjeblikkeligt:

- Jeg behøvede ikke overtale ham, for han kunne instinktivt se sig selv i mødet med Astrid Lindgrens værk. Og så lå resten lige til højrebenet, smiler Frede Gulbransen.

Frede Gulbransen vender en bue-teknisk detalje med Anne Bruus Christensen (Ronja) og Klaus T. Søndergaard (Skalde-Per). I 2019 instruerede han en anden Lindgren-klassiker, "Mio, Min Mio", på Odense Teater. Foto: Emilia Therese
Annonce

Fædres drengedrøm

Lige så ubesværet fandt Frede Gulbransen sit take på det røvermiljø, "Ronja Røverdatter" udspiller sig i.

- Klædt i skind, pels og nitter udlever Matti sin maskuline stolthed og forfængelighed i skikkelse af en outlaw. Så er der også en drengedrøm, fædrene kan spejle sig i, smiler instruktøren og fortsætter:

- Som ægte outlaws huserer Mattis og Borkas røverbander langt væk fra det gennemregulerede samfund. Der er ikke noget Robin Hood over dem, for de stjæler kun til sig selv.


... som nordmand bliver jeg glad, når jeg hører en violin danse.

Frede Gulbransen, instruktør


Men da det går op for Ronja, at Mattis' mænd gør andre mennesker kede af det, vågner hendes retfærdighedssans.

- Ronja beundrer sin far højt, men billedet af den ufejlbarlige far er dømt til at krakelere, for hun billiger ikke røverklanens livsførelse. Hun er nødt til at sætte de forstokkede røvere på plads, selv om det betyder, at hun må forråde sin far. Ronjas generationsopgør er uafvendeligt, siger Frede Gulbransen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce