Annonce
Indland

Røveri, tvang, trusler og tæsk: Gymnasieelev kendte ikke sine overfaldsmænd

En 19-årig gymnasieelev fortalte torsdag ved Retten i Odense, hvordan han var blevet udsat for røveri, trusler, tvang og vold for fem måneder siden i det sydlige Odense . Arkivfoto: Robert Wengler

En 19-årig gymnasieelevs forklaring i retten om, hvordan han blev udsat for røveri, trusler, tvang og vold, var væsentlig mere detaljeret end forklaringerne fra fire tiltalte, som enten ikke kunne huske noget eller var tavse.

Flere slag på struben og efterfølgende halsgreb. Flere skub ind i buske og buskads.

Slag i mellemgulvet, knytnæveslag i tindingen og baghovedet, ydmygelse ved blandt andet at skulle løbe som en hund ved siden af en cykel, og røveri af pung, mobiltelefon og hævekort. For til slut at blive truet med at blive smidt ud fra en gangbro over motorvejen.

En 19-årig gymnasieelevs forklaring i retten var væsentligt mere detaljeret og forskellig fra den version, tre tiltalte unge mænd og én tiltalt ung kvinde kom med torsdag ved Retten i Odense.

De fire på 19 år, 20 år, 21 år og 22 år er tiltalt for røveri, forsøg på røveri, ulovlig tvang, trusler og vold ved et overfald den 28. juni 2018 kort efter midnat på Hjallesegade i Odense, og en gangsti og bro hen over Den Fynske Motorvej.

De fire tiltalte havde netop samme aften fejret den 19-årige tiltalte kvindes fødselsdag, og ingen af dem kendte på nogen måde den 19-årige gymnasieelev, som kort efter midnat var på vej på cykel fra sit hjem for at mødes med sin daværende kæreste og kærestens mor på Sct. Knuds Gymnasium.

Så langt nåede gymnasieeleven aldrig, for af ren venlighed stoppede han op på Hjallesegade, da de tre unge mænd råbte ham an for at låne hans mobiltelefon. Dér begyndte mere end 40 minutters mareridt for ham.

Annonce

Flygtede efter tre kvarter

Især var det den 20-årige, som var særlig grov, men de andre tog også del i volden og truslerne. Han tog den 19-åriges pung, smed hans studiekort og andre kort ud på gaden, og stjal hans dankort, som kvinden puttede i sin lomme på en hættetrøje.

Da den 20-årige foreslog, at de skulle smide den 19-årige ud fra gangbroen over motorvejen sagde de andre, at han kunne gøre, som han havde lyst til.

Den 19-årige fik presset hovedet ud over kanten på gelænderet, så han kunne se ned på de forbipasserende trafikanter på motorvejen.

Efter cirka tre kvarter lykkedes det den 19-årige at flygte, og han gemte sig bag en hæk, mens de fire tiltalte ledte efter ham, men uden at finde ham. Først derefter lykkedes det ham at flygte hen til en villa, hvor beboeren lukkede ham ind og tilkaldte politiet. Politiet anholdt senere de fire personer.

Mangelfulde forklaringer

Hans forklaring var meget detaljeret, og meget anderledes end det, de fire tiltalte fortalte i retten. Faktisk ville én af dem slet ikke sige noget, og de tre øvriges forklaringer var usammenhængende, mangelfulde og med undskyldninger om, at de ikke kunne huske noget.

Den 20-årige, som den eneste af de fire sidder varetægtsfængslet, er desuden tiltalt for stribevis af bedragerier med koncertbilletter, som han erkendte.

Sagen fortsætter i næste uge, hvor der ventes dom.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce