Annonce
Livsstil

Rønninge Mose summer af vandnymfer og ældgammel historie

Tonny Jack Nielsen viser rundt i de lidt ukendte Rønningemoserne ved Langeskov. Foto: Michael Bager
Rønninge Mose ved Langeskov er en af Kerteminde Kommunes ukendte perler. Sådan beskriver naturguide Tonny Jack Nielsen området, der er en vandring gennem ældgamle tider. Men det er også et sted, hvor svaner og gæs finder ro til at bygge rede, og den gule citronsommerfugl folder sine vinger ud.
Annonce

Rønninge Mose er et af de naturområder, som Tonny Jack Nielsen gerne fremhæver, når han skal pege på et besøgsværdigt sted at gå tur. Moserne gemmer både på en ældgammel fortælling, der strækker sig fra tidlig stenalder til middelalderen, og på et livligt insektliv.

Turen starter ved Bytoften. Journalist og fotograf mødes med naturguide Tonny Jack Nielsen. Han har planlagt en rute, der både fører forbi sporene fra stenalderen og ind i mosen, hvor en kryptisk sti gør det muligt at bevæge sig ud midt i mosen og stå med vand på begge sider.

- I stenalderen var moserne stadig søer, og dem har man brugt i sit daglige virke, fortæller Tonny Jack Nielsen.

Han er lige dele optaget af historien og af naturen og er derfor en oplagt guide til denne tur. Men området er ikke særlig stort, og man ville sagtens kunne finde rundt på egen hånd uden at fare vild.

Fakta

Rønninge Mose

Mosevejen

5500 Langeskov

Et 11 hektar stort moseområde syd for Langeskov. Det ligger op til oldtidslandskabet Bytoften, fra hvilket der er adgang til mosen.

Området omfatter også Maries Minde Mose, Nonnebo Mose, Lavindsgaarde Mose, samt Røjerup Mose som indtil motorvejen kom på tværs i 1980 var en del af Rønninge Mose.

Området blev dannet under den sidste istid som et dødeislandskab. Da isen trak sig tilbage, efterlod de store klumper is huller i landskabet, og moser og søer blev dannet.

Hvis du har fået lyst til at besøge mosen, så vær opmærksom på vejret. Har det regnet meget, er det næsten umuligt at ad stien. Husk de vandtætte støvler.

I lysningen er der lavet en teltplads, hvor det er tilladt at overnatte. En sti fører direkte til motorvejens rasteplads, der har toiletter og rindende vand i gå-afstand.

Annonce

Mellem fortid og nutid

Til en begyndelse ligner Rønninge Mose et hvilket som helst andet område - men med et lydtæppe, man ellers ikke plejer at finde, når man tager ud i det fri.

- Motorvejen har skåret området over i to. Det er både godt og skidt. Udgravningen har ført til de historiske fund, men det har også ført larmen med sig, konstaterer Tonny Jack Nielsen, som ellers ikke lader sig distrahere af bilernes susen.

Men der er en skærende kontrast mellem nutid og fortid. I en lysning markerer træstolper, hvor tre vikingehuse har ligget. Bag dem hamrer bilerne af sted. Men lader man historien synke ind for et øjeblik, er det utroligt at tænkte på de liv, der var.

- Vikingerne var ikke særlig gode til at rydde op efter sig, så når et hus var udtjent, byggede de et nyt og lod det gamle stå. Her er familien flyttet tre gange, før de helt forlod området og rykkede til nabobyen Røjerup i tidlig middelaldertid. Man mener, at et vikingehus holdt i cirka to generationer, fortæller han.

Annonce

Insekter i leg

Fra vikingetid til nutid. Vi bevæger os væk fra lysningen og ind i tættere bevoksning, hvor en vandnymfe fanger Tonny Jack Nielsens opmærksomhed. Snart vrimler det med de små, blåskinnende insekter, der flyver legende omkring. De minder om guldsmede i miniformat.

- Hvor modig er du? spørger han og stopper ved en tæt bevoksning af brændenælder.

Han plukker et blad af toppen og folder nøjsomt dets takkede blade.

- Hvis du tør at spise det, skal jeg fortælle, hvorfor det ikke brænder.

Jeg følger straks hans eksempel, propper bladet i munden og tygger. Det brænder ikke, men smager godt. Som en sofistikeret form for spinat.

- Små, syleskarpe hår snitter hul i huden, og nældens gift løber ind i huden, men når man knuser bladene, brænder giften ikke, fortæller Tonny Jack Nielsen.

Man skal altså ikke være bange for at spise brændenælder rå, det er bare en god idé at blende dem først eller koge dem, så forsvinder giften også.

Lige inden vi bevæger os helt ind i mosen, lyser en gul sommerfugl op midt på stien. Det er en citronsommerfugl. En tidlig dansk sommerfugl, man kan møde i skoven.

Blå bog

Tonny Jack Nielsen

Lokal naturguide- og formidler, der gerne viser rundt i Kertemindes natur.

Han har desuden stor kendskab til historie.

Læs mere på hans hjemmeside www.tjn-natur.dk.

Annonce

I mosens sump

De gamle moser er indhyllet i siv og træer. Vandet er på én gang stille og fuld af liv, for selvom det dybsorte vand ikke rører meget på sig, skaber insekterne liv i vandspejlet. Vandkalve skøjter rundt på overfladen, og både vandnymfer og guldsmede sætter fut i luften. Langs vandkanten gror gul iris. Hvis man forestiller sig moser som døde og kedelige områder, skal man besøge Rønninge Mose. Her er der liv og glade dage for fugle, flora og insekter.

- Søer er sterile, moser er dynamiske, mener Tonny Jack Nielsen og forklarer forskellen på de to.

- Området er formet af istiden, og derfor har moserne på et tidspunkt været almindelige søer, men igennem tiden har blade og andet organisk materiale dækket vandoverfladen, fortæller han.

Vi følger en smal sti rundt om mosen. Et svanepar svømmer fredeligt rundt med deres ællinger. Det er et godt sted at yngle, for der kommer ikke mange mennesker forbi. Og skulle det ske, at man kommer en anelse for tæt på, er svane-far ikke sen til at markere sig. Det er hans territorium, og han lader ingen komme for tæt på sine unger.

Vi fortsætter ad en smal sti med vand på begge sider. Tonny Jack Nielsen guider os over smalle planker og interimistiske broer, og pludselig er vi midt ude i mosen med vand på begge sider.

- Her kan man virkelig sige, at man er i mosen. Og tager man sin gode fantasi med, er det ikke svært at forestille sig Floridas sump og krokodiller, der stikker gabet op af vandet, digter han.

Turen slutter tilbage i lysningen. Med fast grund under fødderne er det tid til at sige farvel og lægge oldtid og moser bag sig.

I Rønningemoserne kan man finde en interimistisk sti, der bringer en helt ud i mosen, hvor der er vand på begge sider. Foto: Michael Bager
Området har været beboet siden tidernes morgen. Foto: Michael Bager
Der er masser af flyvende insekter at opleve på denne tid af året. Foto: Michael Bager
Det gamle vikingehus brændte og et nyt, mere simpelt, er blevet opført som madpakkehus. Foto: Michael Bager
Der er ro til at svaner og gæs kan yngle uforstyrret. Foto: Michael Bager
Rønningemoserneer er hverken øde eller dystre. Tvært imod summer der af dyreliv. Foto: Michael Bager
Tonny Nielsen på besøg i de lidt ukendte Rønningemoserne ved Langeskov. Foto: Michael Bager
Tonny Jack Nielsen er privat naturguide, der har særlig godt styr på de østfynske naturområder. Foto: Michael Bager
Gul iris vokser langs vandkanten. Foto: Michael Bager
En lille gul citronsommerfugl. Foto: Michael Bager
Tonny jack Nielsen anbefaler ikke turen rundt i vådt vejr. Foto: Michael Bager
Træpælene markerer de gamle bosteder fra vikingetiden. Der er fundet spor af mennesker helt tilbaget til tidlig stenalder. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Sport Fyn: Michelsen ryster posen

OB

Michelsen: OB har betalt tilbage for 6-0-lussing

Annonce