Annonce
Læserbrev

Røgfri. Flyt rygerne til mindre skadelige produkter

Synspunkt: Nyborg Kommune har en vision om at være helt røgfrie senest i 2030, og strategien for at opnå dette er netop sendt i høring og et borgermøde holdt d. 28. august. Her har flere virksomheder allerede meldt deres støtte til projektet. Det er en stor gevinst for den nationale kamp mod tobaksrygning.

Hos Philip Morris er vi helt enige i, at kampen mod rygning bør være en af de vigtigste sundhedspolitiske prioriteter overhovedet, og vi vil gerne tilslutte os de virksomheder, der støtter op om strategien, lokalt såvel som nationalt. Vi er dog alle nødt til at se i øjnene, at når mange danskere ikke ønsker at stoppe med at ryge, så er en indsats, der kun fokuserer på røgfrie miljøer, fremme af rygestop, forebyggelse og såkaldte forpligtende partnerskaber desværre ikke tilstrækkelig. Vi er nødt til at se på alternative løsninger, hvis vi vil tobaksrygning til livs.

Vi er nu i en situation, hvor næsten hver fjerde dansker ryger. Samtidig står vi, ifølge Sundhedsstyrelsen, tilbage med ca. 400.000 danskere, der ikke ønsker at stoppe med at ryge. Spørgsmålet er, hvordan vi både sikrer, at ingen unge i fremtiden ryger cigaretter, og samtidig får de rygere, der ikke ønsker at stoppe med at ryge, til at skifte fra cigaretter til mindre skadelige, røgfrie alternativer. Det kan være E-cigaretter, tyggetobak eller opvarmet tobak som IQOS. I Philip Morris er vi klar til at bidrage med vores del til løsningen.

Hvis vi skal skabe et røgfrit Danmark, bliver vi nødt til at flytte de ca. 400.000 danskere, der ikke ønsker at stoppe med at ryge, væk fra cigaretterne og over til mindre skadelige og røgfrie alternativer. De skadereducerende produkter er ikke risikofrie, men udsætter brugeren for færre skadelige stoffer end en cigaret.

Og lad mig understrege: Det allerbedste valg for dit helbred er ikke at begynde at ryge. Og ryger man, er det bedste, man kan gøre, at stoppe. Vil man ikke stoppe, så skift til et bedre alternativ. Den tilgang har allerede vist sig succesfuld uden for Danmarks grænser. I England har man haft succes med en målrettet indsats, der tager afsæt i skadesreduktion. Det bekræfter Public Health Englands seneste opgørelse fra juli 2019. Her viser tallene, at 2,8 millioner englændere bruger E-cigaretter, og at E-cigaretten er det mest populære redskab til rygestop.

Det er en udvikling, som vi bliver nødt til at tage ved lære af i Danmark, hvis vi skal nedbringe antallet af cigaretrygere. For faktum er desværre, at mange danske rygere ikke ønsker at kvitte smøgerne. Derfor bør man - sideløbende med indsatser for fuldt rygestop og øvrige tiltag - tillade meningsfuld information til danske rygere om røgfrie alternativer som eksempelvis e-cigaretter eller opvarmet tobak, der begge er beviselige bedre alternativer til den mere skadelige cigaret.

Vores konkrete målsætning er at indfri vores fælles røgfrie vision så hurtigt som muligt. Desværre ved både vi og myndighederne, at det vil tage tid, når ca. én ud af fire danskere ryger. Rammen for røgfrihed er sat til 2030. Mit ønske er dog, at vi når det inden 2030, men det kræver dialog.

Vi skal i fællesskab se på, hvordan forskning, produktinnovation og teknologiske fremskridt kan bidrage til at løse en af vores helt store samfundsudfordringer, og give 400.000 danske rygere bedre muligheder.

Lad os i fællesskab gøre Danmark røgfrit inden 2030.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Færdselsuheld på Lyø for første gang i mange år

1995 Stiftstidendes medarbejder Bo Østlund kunne ikke finde sin tandbørste, men kæresten og passet var klar til London, da DR’s ”Husk lige tandbørsten” rullede over skærmen i aftes. Den fynske journalist var deltager i Casper Christensens populære underholdningsshow, hvor det gælder om at løse en opgave på tid. Da drejescenen svingede rundt, rummede den foruden Bo Østlunds skrivebord og to kolleger fra Odense også adskillige stakke af dagens Fyens Stiftstidende, der indeholdt bogstaverne til titlen på en kendt London-muscial. Med kollegernes hjælp fik Bo Østlund løst opgaven, og efter en nat på Hotel d’ Angleterre venter der Bo og hans kæreste en musical-oplevelse i London. 1970 Efter tre dages intenst flyttearbejde forlader Civilforsvarets Sektion Fyn i dag det gamle slot i Sandholt-Lyndelse, hvor korpset i snart 28 år har haft til huse. De 87 værnepligtige og den faste stab af officerer indlogeres nu under mere tidssvarende forhold på CF-kasernen i Middelfart, mens det har været nødvendigt at afskedige det civile personale på 10 ansatte. Flytningen, der sker af besparende årsager, rammer ikke alene det afskedigede personale hårdt. Det er med vemod, at den lokale befolkning siger farvel til garnisonen og den tryghed, som de mange CF-ere var med til at skabe. Blandt den faste stab af officerer er der tre af korpsmestrene, som var med til at flytte ind på det gamle slot i 1942. 1945 For første gang i mange år skete der i går en form for færdselsuheld på Lyø. Gdr. Jørgen Chr. Jørgensen var på vej ned til damperen med et læs kløverfrø. Da køretøjet befandt sig på Postbanken gled en sæk ned mellem hestene og vognen, og derved blev dyrene sky og satte i vildt løb fremefter. Gdr. Jørgensen faldt ned og kom til at sidde på vognstangen, mens køretøjet fortsatte ud over anløbsbroen. Den tunge vogn blev stående på molen, mens vognstangen knækkede og seletøjet blev revet over. Gdr. Jørgensen blev med tømmen om den ene arm og ben slynget ud over hestene, der også faldt i vandet. Det lykkedes for gdr. Jørgensen at komme fri og redde sig i land, men begge heste druknede.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Annonce