Annonce
Nyborg

Røgfri arbejdstid i kommunen: Gælder ikke politkerne

Alt tyder på, at politikerne i byrådet vil følge de samme rygeregler, som fra den 1. august 2020 gælder for alle Nyborg Kommunes ansatte. Foto: Yilmaz Polat
Lokalpolitikerne er ikke omfattet af reglerne for røgfri arbejdstid. Men de vil formentlig følge dem alligevel.

Nyborg: Der vil formentlig være noget nær ubetinget begejstring for røgfri arbejdstid i det offentlige, når økonomiudvalget i morgen siger "tommel op" til en ny rygepolitik i Nyborg Kommune.

Men samtidig vil de lokale politikere være i den noget ejendommelige situation, at de skal nogle meget indgribende og restriktive regler, som de ikke selv er omfattet af.

Den røgfri arbejdstid, som træder i kraft den 1. august 2020, gælder kun ansatte i Nyborg Kommune.

Og politikerne er ikke ansatte.

De får vederlag og tabt arbejdsfortjeneste for deres arbejde i byrådet og udvalgene.

Men lønnede ansatte er de ikke, og derfor gælder reglerne i det forslag, ledelsen og medarbejderrepræsentanterne i det centrale kommunale samarbejdsudvalg har udarbejdet, ikke i den politiske afdeling.

Annonce

Alt tyder dog på, at økonomiudvalget i morgen vil sende et klart signal om, at reglerne om røgfri arbejdstid også skal gælde byrådet.

- Jeg går da bestemt ud fra, at det her også skal gælde politikerne, som byrådsmedlem og formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget, Jan Reimer Christiansen (V), siger.

Formanden for økonomiudvalget, borgmester Kenneth Muhs (V), har samtidig ladet forstå, at reglerne om røgfri arbejdstid også skal gælde de 25 medlemmer af Nyborgs byråd.

Der bliver dog under alle omstændigheder mest af alt tale om en symbolsk beslutning om at lade reglerne gælde de lokale politikere også.

For eftersom politikerne ikke er ansat i kommunen og ikke får, er det i praksis umuligt at definere deres arbejdstid.

Og nogen fyreseddel, som er den yderste konsekvens for kommunalt ansatte, der ikke respekterer reglerne om røgfri arbejdstid, riskerer de lokale politikere i sagens natur heller ikke at få.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce