Annonce
Erhverv

To personer er døde som følge af listeriaudbrud

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Røget ørred solgt i Meny, Bilka og Føtex bliver trukket tilbage grundet sygdomsmistanke. To personer er døde.

To af de ni patienter, som er blevet smittet med listeria de seneste tre år, er afgået ved døden i løbet af perioden.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

- Vi har kendskab til, at to personer er døde i løbet af 30 dage, efter de har fået konstateret listeria. Men da det i forvejen er svækkede personer, kan vi ikke sige om de er døde af eller med listeria, siger Luise Müller, der er epidemiolog på SSI.

De ni personer er fire kvinder og fem mænd mellem 52 og 90 år.

De første blev smittet i 2016, og de sidste i begyndelsen af 2019. De havde alle alvorlige sygdomme, som gjorde dem særligt sårbare for at blive smittet med listeria.

Listeriaudbruddet var forårsaget af koldrøgede fiskeprodukter fra Estland.

- Vi har ved at sammenligne listeria hos patienter og i fødevarer kunne udpege en koldrøgede laks og ørred som kilde til udbrud og fået mulighed for at fjerne produktet fra hylderne nu, siger Luise Müller.

Der er tale om produktet "Vores Koldrøget Røget Ørred", der er solgt i Bilka og Føtex.

Den røgede fisk er produceret af virksomheden "Food With You".

Desuden gælder det produktet "Blue Ocean røget ørred", der er solgt i Meny-butikker i hele Danmark, Min Købmand i Grenaa, Grindsted og Harre samt Spar i Frederiksværk og Løvbjerg i Viborg.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man smider fisken ud eller leverer den tilbage til de butikker, hvor den er købt.

Listeria er en fødevarebåren sygdom. Der er risiko for at få den ved at spise blandt andet skiveskåret kødpålæg og fiskepålæg. Den smitter ikke fra person til person.

- Det kan tage et stykke tid, før listeria manifesterer sig i kroppen. Så vi kan ikke med sikkerhed vide, om der kan være flere smittede, siger Luise Müller.

Der er risiko for at blive alvorligt syg med listeria, hvis man er ældre, har et svækket immunsystem på grund af en anden alvorlig sygdom eller er gravid.

Symptomerne er blandt andet høj feber, kulderystelser og muskelømhed.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce