Annonce
Sydfyn

Rødt lys - Stop: Sikringsskabe i nye klæder

17 forskellige steder i Svendborg by er sikringsskabe malet hvide og pakket ind i gult og sort afspærringsbånd. Foto: Diane Roland
Snart sættes der lidt mere kulør på hverdagen i Svendborgs byrum – i hvert fald visuelt set. Sikringsskabe skal males af professionelle kunstnere og samtidig være med til at gøre opmærksomme på bæredygtighed.

Svendborg: Forskellige steder i byen blev en håndfuld af byens sikringsskabe over de seneste dage pludselig hvide. Viklet ind i gult og sort afspærringsbånd, er de gjort til genstand for nysgerrighed.

Det er Sydfyns Kulturforening, der står bag, og projektet hedder Rødt lys – Stop. Over de næste mange uger og frem til den 30. september vil et hold billedkunstnere male todimensionelle værker de i alt 17 sikringsskabe i byrummet.

17 verdensmål

Josefine Ottesen, medstifter af Sydfyns Kulturforening, fortæller, at inspirationen til værkerne på sikringsskabene vil tage afsæt i FN's 17 verdensmål.

- Hvert skab kommer til at vise ét af de 17 verdensmål og vil være frit fortolket af kunstneren, siger hun.

På danske skoler landet over er bæredygtighed ikke et nyt begreb. Både i folkeskoler og på ungdomsuddannelser indgår oplysning om bæredygtighed i undervisningen, hvilket også tænkes med i Rødt lys – Stop-projektet.

Josefine Ottesen fortæller, at der i samarbejde med Svendborg Bibliotek og klimakoordinator ved Natur og Miljø ved Svendborg kommune, Charlotte Vesterlund, skal udarbejdes undervisningsmateriale, der udover at kunne bruges til at lære om de 17 verdensmål samtidig skal inddrage de 17 værker.

Sydfyns Kulturforening udsmykker i samarbejde med et hold kunstnere de udvalgte sikringsskabe. Det gøres med afsæt i FN's 17 verdensmål. Foto: Diane Roland
Annonce

Kunst i byrummet

Der var ikke langt fra ide til eksekvering. I begyndelsen af juli kontaktede Sydfyns Kulturforening Lars Erik Hornemann (V), formand i Kultur- og fritidsudvalget ved Svendborg Kommune, og allerede nu er projektet oppe at køre.

Josefine Ottesen mener, at projektet kommer til at sætte et stort præg på kulturen i byen.

- Det gør helt utrolig meget at få kunst ud i byrummet, siger hun og tilføjer, at det også er med til at bidrage til byens brand som værende kultursprudlende.

Man havde i foreningen allerede udset sig 17 sikringsskabe, som man gerne ville bruge til at lave kunst på, og det fik de tilladelse til - uden problemer.

- Vi kontaktede kommunen, og de opførte sig helt utrolig eksemplarisk. Der har været fantastisk samarbejdsvilje, og de har virkelig været klar til at hjælpe os på alle måder, siger Josefine Ottesen.

Annonce

Puljepenge

42,5 procent. Så meget af den samlede ansøgte pulje fik kunstnerne tildelt, da man søgte om midler til projektet ved Slots- og Kulturstyrelsens Pulje for Sommeraktiviteter for Professionelle Kunstnere.

- Henover sommeren var der nogle puljer i Slots- og Kulturstyrelsen, som professionelle kunstnere kunne søge, siger Josefine Ottesen.

Her havde man håbet på, at de medvirkende kunstnere kunne få tildelt hver ca. 15.000 kroner pr. værk, som blandt andet skulle dække over forberedelse af værket, materialer til udførelse samt vedligeholdelse af værket over de næste tre år. Men det blev kun til lige knap 6400 kroner pr. værk fra puljen.

Men Josefine Ottesen er positivt stemt.

- Vi har søgt De Frie Kulturmidler, Henrik Halberg har lavet en donation på 25.000 kroner, og vi har også søgt ved diverse private investorer, siger hun.

Annonce
Annonce
Odense

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Odense

Miraklet i zoo: I årevis troede dyrepasserne, det var en han - nu er 'han' mor til otte unger

Nordfyn For abonnenter

Fik sin mors nyre for et år siden: Nu er Stefan ved at starte eget firma

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Rejser For abonnenter

Sicilien: Spis dig gennem Palermos gader

Assens

Varsling om højvand: Assens Havn lukker for trafik

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Middelfart

Førstesal stod i flammer: - Hele huset er røg- og vandskadet

Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

OB

Garvet OB-stopper roser 16-årigs mentalitet, men Bashkim Kadrii gik ud med en knæskade i OB's første træningskamp

Annonce